Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ετοιμόρροπη παράγκα το ΕΣΥ




Μίλτος Σακελλάρης



Μπορεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας μέρα με τη μέρα να πνέει τα λοίσθια, ωστόσο ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης εξακολουθεί να τηρεί σιγήν ιχθύος και να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Ακόμη και όταν λέει πως κάνει κάτι, θυμίζει τις… νοικοκυρές που ρίχνουν τα ψίχουλα κάτω από το χαλί γιατί δεν θέλουν να καθαρίσουν. Και αυτό γιατί δεν εφαρμόζει ούτε τις ίδιες τις εγκυκλίους του.

Αυτό, φυσικά, αποδεικνύεται από τις καταγγελίες που έχουν γίνει στα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία της χώρας που προσφέρουν τεράστιο έργο στους νοσηλευόμενους σε καθημερινή βάση. Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Ελληνικού, παραδείγματος χάριν, ανέφερε ορισμένες περιπτώσεις (τις οποίες σας παρουσιάζει το «Ποντίκι») που καταδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Μπορεί οι ανασφάλιστοι, σύμφωνα με τον… φιλεύσπλαχνο Σαμαρά, να χρήζουν δωρεάν νοσηλείας, ωστόσο η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική.

Παράνομες διαδικασίες

Για παράδειγμα, αξίζει να αναφέρουμε το εξής περιστατικό που αφορά τη διήμερη νοσηλεία ενός ανασφάλιστου παιδιού 12 ετών που μεταφέρθηκε τέλος Αυγούστου ως επείγον περιστατικό, έπειτα από ατύχημα με πολλά θλαστικά τραύματα, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Το νοσοκομείο ζήτησε από τους ανασφάλιστους γονείς του παιδιού 600 ευρώ για νοσήλια. Το γεγονός αυτό, όπως καταγγέλλει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Ελληνικού, είναι παράνομο, κι αυτό γιατί από τον περασμένο Ιούνιο έχει δημοσιευθεί ΦΕΚ, σύμφωνα με το οποίο οι ανασφάλιστοι δικαιούνται δωρεάν νοσηλείας. Το άλλο με τον… Τοτό το ξέρετε;

Ακόμη μία περίπτωση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου αφορά ασθενή ο οποίος νοσηλεύτηκε το 2013 στο Γενικό Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και για αυτήν τη νοσηλεία χρεώθηκε με 4.500 ευρώ, ένα χρέος που μεταφέρθηκε στην εφορία, αφού ο άνθρωπος δεν είχε τη δυνατότητα να το πληρώσει!

Όμως, πριν από περίπου έναν μήνα, τοποθετήθηκε στον ασθενή εμφυτεύσιμος απινιδωτής, καθώς η ζωή του διατρέχει κίνδυνο. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής ακολούθησε τη διαδικασία που περιγράφει το ΦΕΚ 1465, με την οικογένειά του να… περιμένει την «περιβόητη» τριμελή επιτροπή να συνεδριάσει για να αποφασίσει για την τύχη του.

Βάσει μαρτυρίας της συζύγου του, η επιτροπή αυτή δεν έχει συνεδριάσει ποτέ (!) μέχρι σήμερα και ήδη έχουν μαζευτεί πάρα πολλές αιτήσεις πολιτών που αναμένουν τη νοσηλεία τους. «Με πολύ μεγάλη έμφαση επισημαίνουμε ότι μιλάμε για νοσηλείες ασθενών και σωτήριες ιατρικές πράξεις και όχι απλά επίσκεψη σε γιατρό! Μιλάμε για τις ζωές πολιτών που επιβαρύνεται η κατάστασή τους από την όποια καθυστέρηση και ακόμη πολιτών που σίγουρα θα κινδυνεύουν, όπως κινδύνευε η ζωή του ασθενή μας, γιατί φοβόταν ένα ακόμη χρέος.

Ο ασθενής – που έχει βαριά καρδιακή ανεπάρκεια και ενδεχομένως θα χρειαστεί μεταμόσχευση καρδιάς – ζει τώρα με την αγωνία ενός επιπρόσθετου χρέους στην εφορία. Για τα δύο παραπάνω περιστατικά έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Υγείας εδώ και δεκαπέντε μέρες και μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει ΚΑΜΙΑ απάντηση» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου Ελληνικού. Και αυτές είναι μόλις δύο από τις δεκάδες καταγγελίες που δέχονται καθημερινά.

Σκηνικό κατάρρευσης

Εκτός όλων των προαναφερθέντων, υπάρχουν και ανασφάλιστοι με βιβλιάρια πρόνοιας, στους οποίους αρκετά νοσοκομεία, βάσει καταγγελιών που έχουν γίνει, δεν παρέχουν δωρεάν φάρμακα ή νοσηλεία. Μπορεί δηλαδή η οικονομική κατάσταση των συγκεκριμένων ασθενών να είναι αποδεδειγμένα τραγική, ωστόσο το υπουργείο Υγείας σηκώνει τα χέρια… ψηλά! Αν δεν έχεις λεφτά, δηλαδή, δεν έχεις και φάρμακα. Τόσο απλά και… ελληνικά.

Η ένδειξη των νοσοκομείων που ρίχνει… άκυρο στους ανασφάλιστους και τους καταδικάζει είναι η εξής: «ΣΤΕΡΟΥΜΕΘΑ». Και οι ανασφάλιστοι συνεχίζουν να περιφέρονται… άσκοπα, όπως αποδεικνύεται, στα νοσοκομεία, μπας και τους δώσουν ένα φάρμακο που έχουν ανάγκη ή τους παράσχουν νοσηλεία. Γιατί δεν απαντάει σε όλα αυτά ο «τσεκουράτος» Βορίδης, πόσω μάλλον ο… «βγαίνουμε από τα μνημόνια» Σαμαράς; Καλύτερα, πάντως, να μην αναφέρουμε άλλα παραδείγματα γιατί μπορεί να «κλείσουμε» ολόκληρη εφημερίδα μόνο για τις καταγγελίες που έχουν γίνει.

Μέχρι σήμερα, πάντως, για να μην ξεχνιόμαστε, όπως έχουν καταγγείλει στο «Ποντίκι» κατά καιρούς τόσο οι νοσοκομειακοί γιατροί όσο και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, έχουν καταργηθεί 11 νοσοκομεία, τα οποία, παρά τις δεσμεύσεις για αλλαγή του ρόλου τους, παραμένουν κτήρια - κουφάρια. Ωστόσο, οι κυβερνώντες δεν σταμάτησαν εκεί και προχώρησαν στην κατάργηση 880 κλινικών, 10.000 κλινών και 30.000 οργανικών θέσεων.



Το σκηνικό «κατάρρευσης» του ΕΣΥ συμπληρώνεται από την έλλειψη προσωπικού, καθώς μία στις τρεις οργανικές θέσεις σε υγειονομικό προσωπικό είναι κενή. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό ανέρχονται σε 33.000. Επιπλέον, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αποχωρήσει προς συνταξιοδότηση 15.000 υγειονομικοί και έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα αποχωρήσουν άλλοι 5.000. Προσθέτει ακόμη ότι 6.500 γιατροί λείπουν από το ΕΣΥ, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα απειλείται με πρόστιμο ύψους 150 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς παραβιάζει την ευρωπαϊκή οδηγία για τα όρια στα ωράρια εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν διπλάσιο αριθμό εφημεριών από τον κανονικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου