Η εγκύκλιος του νόμου 4093/12Δημοσιεύτηκε σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας.Τις αντεργατικές ανατροπές του 3ου μνημονίου (Ν. 4093/2012) θέτει σε εφαρμογή η εγκύκλιος του Υπουργείο Εργασίας.
Καταργείται το πενθήμερο και μετατρέπεται σε όλες τις επιχειρήσεις σε 6ήμερο. Ταυτόχρονα το διακεκομμένο ωράριο - με τουλάχιστον 3 ώρες διακοπή - εφαρμόζεται και στα καταστήματα συνεχούς λειτουργίας, με αποτέλεσμα το συνεχόμενο 8ωρο να μετατρέπεται τουλάχιστον σε 11ωρο.
Ο χρόνος ανάπαυσης του εργάτη μεταξύ δύο βαρδιών στη διάρκεια του 24ωρου μειώνεται από τις 12 στις 11 ώρες.
Η υπερωριακή απασχόληση για 2 ώρες την ημέρα και μέχρι 120 ώρες το χρόνο μπορεί πλέον να επιβάλλεται μονομερώς από τον εργοδότη, χωρίς τη μέχρι τώρα έγκριση του ΣΕΠΕ.
Ο κατώτερος μισθός θα διαμορφώνεται με πράξη υπουργικού συμβουλίου και ορίζει μεταξύ άλλων τα εξής:
Ο κατώτερος μισθός για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης άνω των 25 ετών διαμορφώνεται στα 586,08 ευρώ μεικτά και το κατώτερο μεροκάματο στα 26,83 ευρώ μεικτά.
Οι προσαυξήσεις στους κατώτερους μισθούς και ημερομίσθια λόγω προϋπηρεσίας παγώνουν στο επίπεδο που είχαν διαμορφωθεί στις 14/2/2012.
Χάνεται οριστικά το επίδομα γάμου για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, απώλεια για όλους τους έγγαμους 10%!
Χάνεται επιπλέον και για όλους τους εργαζόμενους, από την 12/11/2012, που καλύπτονταν από κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις και οι εργοδότες - επιχειρήσεις δεν δεσμεύονται απ' αυτές.
Μειώνονται οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης κατά 50% μέσα από τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης από τους 6 στους 4 μήνες μάξιμουμ, πράγμα που εξασφαλίζει στους εργοδότες τη δυνατότητα το συντριπτικό αριθμό των απολύσεων να τον κάνουν με προειδοποίηση.
Για το ελάχιστο ποσοστό απολύσεων που θα γίνονται χωρίς προειδοποίηση ο χρόνος εργασίας άνω των 16 ετών θα γίνεται μόνο για το μέρος του μισθού μέχρι 2.000 ευρώ.
Επιπλέον ο χρόνος προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, άνω των 16 ετών, «παγώνει» από τις 12 Νοέμβρη, και έτσι ακόμα και αν ένας εργαζόμενος απολυθεί στο μέλλον χωρίς προειδοποίηση θα αποζημιωθεί μόνο για το χρόνο που είχε μέχρι τη δημοσίευση του πρόσφατου νόμου. Παγώνει επίσης και ο χρόνος προϋπηρεσίας για τον υπολογισμό της αποζημίωσης λόγω απόλυσης για συνταξιοδότηση.

Ολόκληρη η εγκύκλιος: ΕΔΩ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου