Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΣΑΝ ΑΕ: Είναι «η ληστεία του αιώνα» λένε γιατροί , ΠΑΜΕ και οι "μνηστήρες "της Θεσσαλονίκης.




ο υπουργός Υγείας πίστευε ότι εκχωρώντας το 51% της νέας εταιρείας Αμοιβών στα νοσοκομεία (ΕΣΑΝ ΑΕ) στο Ελληνικό Δημόσιο ησύχασε και δεν ανοίγει μέτωπα με τον ιατρικό κόσμο,Εάν  βγαίνει μάλλον γελασμένος όπως όλα δείχνουν.

Διότι οι γιατροί ακονίζουν τα ξίφη τους και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μία ακόμη μάχη, που θυμίζει εποχές υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη. Σύσσωμο το ΕΣΥ την Τετάρτη – ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου- έχει προγραμματίσει στάση εργασίας από τις 12 το πρωί μέχρι το τέλος της βάρδιας, και συλλαλητήριο στην Βουλή. Κεντρικό σύνθημα στην «σημαία» διαμαρτυρίας που θα σηκώσουν οι γιατροί, είναι «Όχι στην Ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων που προωθείται με το Νομοσχέδιο για τη σύσταση Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε. και μετατρέπει τα Δημόσια Νοσοκομεία σε καθαρά εμπορικές επιχειρήσεις. ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας».
Να σημειωθεί, ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας δημοσίου συμφέροντος «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων - Ανώνυμη Εταιρεία (Ε.Σ.Α.Ν. ΑΕ)» με μετόχους τον Υπουργό υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές. την κυβέρνηση.
Η εταιρεία αυτή θα επεξεργάζεται, θα μελετά και θα παρακολουθεί τα εργαλεία κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας. Βασικό εργαλείο είναι Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) και τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα (DRG), σύμφωνα με τα οποία ο ασθενής ή τα ασφαλιστικά Ταμεία πληρώνουν τα δημόσια νοσοκομεία με βάση ένα τιμολόγιο, ανάλογα την ασθένεια, την ηλικία, την προβλεπόμενη μέση διάρκεια νοσηλείας.
Είναι πασιφανές, ότι χρήματα πλέον δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία και πως ακόμη και αυτά τα λίγα, θα πάψουν σε λίγο καιρό να είναι κρατικά. Αυτό δείχνουν μέχρι σήμερα όλες οι κινήσεις πολιτικής με τους τραγικά μειωμένους προϋπολογισμούς των νοσηλευτηρίων του ΕΣΥ αλλά και με την εκχώρηση βασικών υπηρεσιών των νοσοκομείων όπως σίτιση, καθαρισμός κλπ σε τρίτους (εργολαβίες).
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, «Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αυτού, η κυβέρνηση παίρνει επιπρόσθετα μέτρα που οδηγούν στην απαλλαγή του κράτους ακόμα και από την στοιχειώδη κρατική χρηματοδότηση, που είχαν τα δημόσια νοσοκομεία μέχρι σήμερα, ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για νέες επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Το βάρος θα πέσει στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών. Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν σαν οικονομικά αυτοτελείς επιχειρήσεις. Η συνέχιση ή όχι της λειτουργίας τους, των ιατρικών τους τμημάτων, και άλλων υπηρεσιών, θα εξαρτάται από τα έσοδα και τα κέρδη που θα έχουν, ανταγωνιζόμενα τα άλλα νοσοκομεία δημόσια και ιδιωτικά.
Θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της υγείας, ενώ ΒΑΣΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ είναι να διαμορφωθούν ενιαίοι κανόνες κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας, με βάση τους οποίους τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασθενείς θα αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές.
Κάθε δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να λειτουργεί με βάση την ανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας του. Από την επιχειρηματική λειτουργία και συνεχώς ανταγωνιζόμενο τα άλλα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, θα εξασφαλίζει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Από το πόσο «ανταγωνιστικά» είναι, θα εξαρτάται η συνέχιση της λειτουργίας τους ή όχι, η ανάπτυξη ή το κλείσιμο κλινικών και ιατρικών τμημάτων».
Ανάλογα μέτρα με αυτά που προωθούνται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, έχουν εφαρμοστεί εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Αυστρία κλπ), στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Συνεπώς, δεν είναι απλά «μνημονιακή υποχρέωση» της χώρας, αλλά εφαρμογή της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας και της εξασφάλισης νέων πεδίων για τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, που προϋποθέτει ακόμα πιο φτηνούς εργαζόμενους, με λιγότερα δικαιώματα. Υποκριτική είναι λοιπόν η στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ αλλά και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ που από τη μια ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά ταυτόχρονα αποδέχονται τη συνύπαρξη – ανταγωνισμό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας καθώς και τη λειτουργία των νοσοκομείων ως αυτοτελείς μονάδες, που είναι η βάση του νομοσχεδίου της συγκυβέρνησης.
Τι λέει η ΑΡΣΥ
Σύμφωνα με την ΑΡΣΥ (Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Υγειονομικών), η οποία χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «δωράκι στα λαμόγια», «με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, η χρηματοδότηση του ΕΣΥ παύει να είναι υποχρέωση του κράτους και εξαρτάται από τις αποφάσεις μιας ιδιωτικής εταιρείας. Η εταιρεία αυτή αποκτά υπερεξουσίες μεγαλύτερες πλέον και από το Υπουργείο Υγείας αφού θα μπορεί να κατευθύνει όλο το σύστημα υγείας, μέσω της χρηματοδότησης, του ελέγχου και της αξιολόγησης όλων των δομών περίθαλψης. Θεσπίζονται ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αξιολόγησης και λειτουργίας. Έτσι, μέσω της επιλεκτικής χρηματοδότησης θα καθορίζεται ποιες δομές θα μπορούν να λειτουργούν και με τι όρους. Παράλληλα, με το νόμο αυτό, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας περίθαλψης αντιμετωπίζονται ενιαία και ισότιμα, σαν δύο καλοί ανταγωνιστές. Στην πράξη το «ιδιωτικό» και η υγεία του κέρδους επιβάλλονται όχι απλά ως «νόμιμες» αλλά ως κυρίαρχες επιλογές στο σύστημα υγείας. Δικαιούται βράβευσης και πλούσιας χρηματοδότησης, ενώ στο δημόσιο αξίζει μόνο βάλτωμα και τιμωρία.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ανέρχεται σε ένα ένα εκατ.ευρώ και καλύπτεται ολόκληρο από το ελληνικό δημόσιο, ενώ σε περίπτωση μελλοντικής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, το επιπλέον κεφάλαιο μπορούν να καταβάλλουν το ελληνικό δημόσιο, τα δημόσια νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι αντιπροσωπευτικές ενώσεις των ιδιωτικών κλινικών, η ΑΡΣΥ, σχολιάζει:
«Η χρηματοδότηση αυτής της ιδιωτικής εταιρείας θα προέρχεται από τον κρατικό προυπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το δημόσιο χρήμα δηλαδή. Το χρήμα του κρατικού προϋπολογισμού και των υγειονομικών κλάδων των ταμείων που προέρχεται από τον μόχθο, τους φόρους, τις εισφορές και τις αμέτρητες θυσίες των εργαζομένων. Όσο τέλος πάντων απέμεινε μετά τη λεηλασία των δημόσιων δαπανών και των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από εργοδότες, τράπεζες, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κρατικοδίαιτα λαμόγια που βαφτίζονται «επενδυτές». Έτσι σχεδιάζουν να ξεπεράσουν την κρίση τους, απομυζώντας σαν παράσιτα τους κόπους του λαού. Πρόκειται για τη ληστεία του αιώνα εις βάρος των εργαζομένων, που εξοντώνονται για να βγάλουν «αιματηρά πλεονάσματα», για να ξεπληρώνουν το χρέος στους τοκογλύφους και την «ανάπτυξη» του ιδιωτικού κεφαλαίου, όπως επιτάσσει η «αξιολόγηση» της τρόϊκα».
Τέλος, η ΑΡΣΥ, υπογραμμίζει ότι η ιδιωτική εταιρεία θα αναλάβει και την μισθοδοσία των εργαζομένων. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το κράτος χρεοκόπησε και δεν έχει λεφτά για την υγεία και άλλες κοινωνικές δαπάνες. Το ΕΣΥ και η δημόσια ΠΦΥ πρέπει να βρει χρηματοδότηση από άλλες πηγές. Επειδή όμως ακόμα ο «κόσμος δεν καταλαβαίνει» και το τίμιο υγειονομικό κίνημα αντιδρά και ζητά διαρκώς δημόσια ενίσχυση, δίνω όσα λεφτά απέμειναν στην Ανώνυμη Εταιρεία, για να φύγει από πάνω μας και το πολιτικό κόστος. Η εταιρεία με τη σειρά της θα κλείνει διαρκώς τη στρόφιγγα με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσοκομεία και οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες ή να κλείνουν ή να ζητούν από τους ασθενείς να πληρώνουν τα νοσήλια και τους υγειονομικούς, γιατρούς και νοσηλευτές να συμπιέζουν κι άλλο τις αποδοχές τους. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται σαφώς ότι η ιδιωτική εταιρεία αναλαμβάνει και τη μισθοδοσία των εργαζομένων έχοντας τη δυνατότητα να «κόβει και να ράβει» τις αμοιβές ανάλογα με τις αποφάσεις και τις ανάγκες των ιδιωτών. Ο μισθός του εργαζόμενου θα προσαρμόζεται στις εκάστοτε απαιτήσεις για μείωση του κόστους και διαρκώς θα συμπιέζεται προς τα κάτω».
Η πρόταση των γιατρών της Θεσσαλονίκης
Την συμμετοχή του ιατρικού κόσμου με ποσοστό 8%, στην υπό ίδρυση ΕΣΑΝ ΑΕ ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, μία πρόταση η οποία έχει ξεσηκώσει ήδη θύελλα αντιδράσεων από τα σπλάχνα μάλιστα του ίδιου σώματος του ΙΣΘ, και συγκεκριμένα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών.
Ο ΙΣΘ αναφέρει στην ανανοίνωσή του, ότι «παρά την αντίθεσή μας στη δημιουργία επιπλέον γραφειοκρατικών δομών στο σύστημα υγείας, που απορροφούν τους λιγοστούς αναγκαίους πόρους, αισθανόμαστε ότι η συμμετοχή του ιατρικού κόσμου στην υπό ίδρυση ΕΣΑΝ Α.Ε είναι επιβεβλημένη και εξυπηρετεί τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των ιατρών.


Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/item/318663-esan-ae-einai-i-listeia-tou-aiona-lene-giatroi--pame#ixzz3Cnhku0vv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου