Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΟΠΥΥ: Σε ποιες διαγνωστικές εξετάσεις μπαίνει μαχαίρι - Όμως, δεν γίνεται, δεν μας «πρέπει» να ξεκινήσει και αυτό το Φθινόπωρα μέσα στη σιωπή ..





Τεστ Παπ, μαστογραφίες, εξετάσεις προστάτη και μαγνητικές τομογραφίες είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις για τις οποίες ισχύουν από  Δευτέρα σημαντικοί περιορισμοί από τον ΕΟΠΥΥ.
Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει μάλιστα να ρωτούν τα διαγνωστικά κέντρα αν μπορούν να τους δεχθούν ή αν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν του μήνα.

Οι εξετάσεις που επηρεάζονται:
  • Το τεστ Παπανικολάου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δεν δικαιολογείται σε γυναίκες κάτω των 21 ετών ή άνω των 65. Η εξέταση μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά τριετία και όχι κάθε χρόνο.
  • Οι εξετάσεις προστάτη δεν δικαιολογούνται σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 ετών, καθώς και σε όσους πάσχουν από βαριές συνυπάρχουσες νόσους. Θα δικαιολογείται σε άνδρες άνω των 50 ετών, σε άνδρες 40-45 ετών εφόσον έχουν πολλούς συγγενείς που εμφάνισαν καρκίνο του προστάτη πριν από την ηλικία των 65 ετών, καθώς και σε άνδρες 45-50 ετών εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που προσβλήθηκε από καρκίνο του προστάτη πριν τα 65.
  • Η μαστογραφία καλύπτεται σε γυναίκες άνω των 40 ετών μία φορά το χρόνο και εφόσον δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματος.
  • Σε περιστατικά χρόνιου πόνου στον αυχένα, η πρώτη εξέταση θα είναι η ακτινογραφία και όχι η μαγνητική τομογραφία, ακόμα και αν έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση ή κακοήθεια.
Όπως δηλώνει στο Βήμα ο διευθυντής της Στ' Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» και καθηγητής Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στόνι Μπρουγκ της Νέας Υόρκης Γιώργος Φαρμακίδης, «οι ΗΠΑ έχουν διαφορετικό υγειονομικό σύστημα για την εφαρμογή των εν λόγω κατευθυντήριων οδηγιών. Οι δε οδηγίες βασίζονται σε δικά τους πληθυσμιακά και επιδημιολογικά κριτήρια. Επίσης υπάρχει νομολογία με την οποία οι οδηγίες γίνονται αποδεκτές στα δικαστήρια ως de facto. Ωστόσο υπάρχει δυνατότητα εξατομίκευσης των οδηγιών ανά ασθενή εφόσον αυτές δικαιολογούνται».

Αναφορικά με το «τεστ Παπ» η άποψη του κ. Φαρμακίδη είναι ότι η γυναίκα πρέπει να κάνει την εξέταση κάθε χρόνο από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής της.

Για τη μαστογραφία ο διευθυντής της Κλινικής Μαστού του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» και Α' αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος διευκρινίζει ότι υπάρχουν δύο ειδών εξετάσεις: οι προληπτικές και οι διαγνωστικές. Οπως επισημαίνει, «οι προληπτικές εξετάσεις ξεκινούν από τα 40 έτη και όσο η γυναίκα είναι νέα επαναλαμβάνονται κάθε ένα ή δύο χρόνια. Μετά την ηλικία των 70 ετών μπορούν να γίνονται κάθε δύο χρόνια, με απαραίτητη όμως την ετήσια κλινική εξέταση. Η διαγνωστική μαστογραφία όμως μπορεί να γίνεται όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο από τον γιατρό».

Προσθέτει ωστόσο ότι «στον 'Αγιο Σάββα' παρατηρούμε αύξηση περιστατικών καρκίνου μαστού σε γυναίκες νεαρής ηλικίας, αλλά δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το στοιχείο αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα, διότι δεν υπάρχει ακόμη αξιόπιστο αρχείο νεοπλασιών».

Διευκρινίσεις από τον ΕΟΠΥΥ
Διευκρινίσεις σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις για τις οποίες έχουν τεθεί όρια, δίνει ο ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι οι γιατροί θα πρέπει πλέον να αιτιολογήσουν τη σχέση της διάγνωσής τους και την αναγκαιότητα της εξέτασης που συνταγογραφούν.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, έχει ήδη καθορισθεί για κάθε ιατρική ειδικότητα και για κάθε κατηγορία ιατρικών πράξεων συγκεκριμένο αριθμητικό όριο ανά παραπεμπτικό και ανά ΑΜΚΑ συνταγογραφούμενων εξετάσεων, οι οποίες μπορούν να διενεργηθούν από ιδιώτες παρόχους και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι μία ειδικότητα, για παράδειγμα Καρδιολόγος, μπορεί να συνταγογραφήσει από την κατηγορία ιατρικής πράξης «ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ» (οι κατηγορίες ιατρικών πράξεων παρατίθενται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ http://www.eopyy.gov.gr) μέχρι δύο εξετάσεις ανά παραπεμπτικό για έναν ΑΜΚΑ (έναν ασθενή) και οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ιδιώτη πάροχο και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Αν συνταγογραφηθούν περαιτέρω εξετάσεις στον ίδιο ΑΜΚΑ την ίδια ημερομηνία έκδοσης, αλλά και μέχρι τέσσερις ημέρες μετά, τότε οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται δωρεάν μόνο στις δημόσιες δομές.
Επιπρόσθετα καθορίζονται και ιατρικές πράξεις μη συμβατές με την ειδικότητα του ιατρού, και σε αυτές τις περιπτώσεις το αριθμητικό όριο είναι μηδενικό. Παρόλα αυτά διευκρινίζεται ότι και σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να συνταγογραφηθούν εξετάσεις από τον γιατρό και να διενεργηθούν δωρεάν από τις δημόσιες δομές. Ο ΕΟΠΥΥ τονίζει ότι ειδικά για τις εξετάσεις PSA με δακτυλική εξέταση και μαστογραφία για την πρόληψη καρκίνου του μαστού, για τις γυναίκες άνω των 35 ετών εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, συνεχίζει να ισχύει ο προληπτικός έλεγχος μαστογραφίας του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), με την προϋπόθεση ότι σε ενδεχόμενο έλεγχο από τον ΕΟΠΥΥ ο παραπέμπον ιατρός να μπορεί να αιτιολογήσει ότι η ασφαλισμένη ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Σε ό,τι αφορά τη «Δοκιμασία τραχηλικού επιχρίσματος κατά Παπανικολάου (τεστ ΠΑΠ)» όπου ο ΕΚΠΥ αναφέρει ότι «για την πρώιμη διάγνωση του τραχήλου της μήτρας, τεστ PAP κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργούς ζωής» και δεν ορίζει το ανώτερο ή κατώτερο όριο της σεξουαλικά ενεργού ζωής, αυτό δεν εμποδίζει τον γιατρό να γράψει σε οποιαδήποτε ηλικία, με την προϋπόθεση ότι σε περίπτωση ελέγχου θα τεκμηριώσει τη διάγνωση με την αιτούμενη εξέταση.
Σχετικά με την εξέταση «απεικονιστικός έλεγχος αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης επί χρόνιας αυχεναλγίας» ακολουθούνται τόσο οι οδηγίες της αμερικάνικης ακτινολογικής εταιρείας όσο και της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας. «Κεντρική προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι ο εξορθολογισμός του τεράστιου όγκου διαγνωστικών εξετάσεων, χωρίς όμως να περιορισθούν κατ’ ελάχιστο οι ανάγκες των ασφαλισμένων και κυρίως αυτές που έχουν ιδιαίτερη προληπτική αξία» καταλήγει ο ΕΟΠΥΥ.


" Όμως, δεν γίνεται, δεν μας «πρέπει» να ξεκινήσει και αυτό το Φθινόπωρα μέσα στη σιωπή .."

 • Όταν έκοψαν τα φάρμακα για τους καρκινοπαθείς , κανείς δεν μίλησε (πλην των συνήθων υπόπτων).
Έλα μωρέ, αφού αφορά μια μικρή κατηγορία ανθρώπων, σιγά τώρα…

• Όταν έκοψαν τα φάρμακα των οροθετικών, κανείς δεν μίλησε (πλην των συνήθων υπόπτων).
Έλα μωρέ, αφού αφορά μια ελάχιστη ομάδα ανθρώπων, και μάλιστα κοινωνικά φορτισμένων και απαξιωμένων, αυτό δα έλειπε τώρα…

• Από σήμερα όμως κόβουν το σύνολο των προληπτικών διαγνωστικών, αλλά και άλλων εξετάσεων, που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, για σύμπασα την κοινωνία!
Τεστ ΠΑΠ, Μαστογραφίες, Τεστ Προστάτη, Μαγνητικές για καρκινοπαθείς και όχι μόνο, και άλλες εξετάσεις, ων ουκ έστι αριθμός… κόβονται με το «Τσεκούρι», στο βωμό του «νοικοκυρέματος» στο χώρο της Υγείας, όπως δηλώνει και ο αρμόδιος Υπουργός με το Τσεκούρι…

Και το δικαιολογεί και με απίστευτο θράσος, ότι κόβονται μόνο οι προληπτικές εξετάσεις …
Δεν ξέρει ότι σύγχρονη ιατρική σημαίνει κατά βάση Πρόληψη;
Προφανώς και το ξέρει, αλλά είναι υπουργός μιας στυγνά νεοφιλελεύθερης μνημονιακής κυβέρνησης, που σαν λαίλαπα διαλύει τα πάντα και στο χώρο της υγείας, αδιαφορώντας για τον πόνο, για την αρρώστια, για τους ανθρώπους…

Οι άνθρωποι όμως, η κοινωνία αυτή, και αυτό άραγε θα το καταπιεί και θα σιωπήσει; 

Γιατί, όσο θα περιμένει τη λύση από τον ουρανό ή από θεσμικές μόνο και εκλογικές αναδιατάξεις και αναδιανομές, θα βλέπει και θα βλέπουμε το προσδόκιμο ζωής στον 21ο αιώνα να κατρακυλά σε επίπεδα προηγούμενων εποχών, θα βλέπουμε και θα ζούμε τον πόνο και τη φρίκη της αρρώστιας όλο και εντονότερα, όλο και συχνότερα, μέσα σε όλα μας τα σπίτια.
Γιατί έτσι δεν "ξορκίζεται"τίποτα!

Όμως, δεν γίνεται, δεν μας «πρέπει» να ξεκινήσει και αυτό το Φθινόπωρα μέσα στη σιωπή ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου