Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Οδηγείται σε κατάρρευση η "ψυχιατρική μεταρρύθμιση"στην Ελλάδα. & Ένας άνθρωπος ανά τον κόσμο επιλέγει να δώσει τέλος στη ζωή του κάθε 40 δευτερόλεπτα.






Εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πέτρας Ολύμπου και Κέρκυρας προειδοποίησαν ότι η έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση θα οδηγήσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση σε κατάρρευση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


«Το κλείσιμο των ψυχιατρείων αποτελεί μια δημοσιονομική προσαρμογή με βάση τις επιταγές της τρόικας» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), Θανάσης Βαξεβάνης, ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΨΝΘ είναι η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, Νίκος Παναγούλης, από την πλευρά του ανέφερε ότι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί, το οποίο είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, τα τελευταία χρόνια σχεδόν τριπλασιάστηκε ο αριθμός των αστέγων που εισήχθησαν.
«Σήμερα στην Αθήνα υπάρχουν 20.000 άστεγοι το 70-80% των οποίων αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα. Το 2015 θα γίνει το ολοκαύτωμα για τους ψυχικά ασθενείς. Οι 2800 εργαζόμενοι στα τρία εναπομείναντα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της χώρας υπερασπίζονται ό,τι έχει απομείνει στο χώρο της ψυχικής υγείας», πρόσθεσε ο κ Παναγούλης.
Αναφερόμενος στην τύχη των ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου το οποίο έκλεισε το 2004, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του Στέργιος Καστόρης, είπε ότι οι μισοί από τους ασθενείς που ήταν από την περιοχή μπήκανε σε ξενώνες και οικοτροφεία της Κατερίνης, ενώ οι άλλοι μισοί πήγαν στον τόπο καταγωγής τους και όπου επειδή δεν υπήρχαν δομές, αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.
«Στην Κατερίνη έχουμε 17 δομές και ο όγκος ασθενών που δεχόμαστε είναι μεγάλος ενώ δεν υπάρχει προσωπικό και υποχρηματοδοτούμαστε. Θα οδηγηθούν οι ψυχικά ασθενείς κάτω από τις γέφυρες και σε πάρκα», σημείωσε.

Σχετική  είναι και η νέα έκθεση που εκπονήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας .Καταδεικνύει ότι ένας άνθρωπος ανά τον κόσμο επιλέγει να δώσει τέλος στη ζωή του κάθε 40 δευτερόλεπτα.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι αυτοκτονίες αποτελούν «σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας» που συχνά παραμένει στην αφάνεια λόγω των κοινωνικών ταμπού.
Το πλάνο του ΠΟΥ είναι να μειωθούν οι δείκτες αυτοκτονίας κατά 10% έως το 2020, προειδοποιεί όμως ότι μόλις 28 χώρες στον κόσμο διαθέτουν εθνικό πρόγραμμα πρόληψης.
Η έκθεση του ΠΟΥ περιελάμβανε στοιχεία και ερευνητικά δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας από διάφορες χώρες του κόσμου. Τα βασικά σημεία της έκθεσης είναι τα εξής:
- Περίπου 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο
- Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στους νέους ηλικίας 15-29 ετών
- Πιο πιθανό είναι να αυτοκτονήσουν οι ενήλικες άνω των 70 ετών
- Το 75% των αυτοκτονιών καταγράφεται σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος
- Στις πλουσιότερες χώρες, τριπλάσιος είναι ο αριθμός των ανδρών που αυτοκτονούν σε σύγκριση με τις γυναίκες
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η περιορισμένη πρόσβαση σε όπλα και τοξικά χημικά μπορεί να μειώσει τους δείκτες αυτοκτονίας. Παράλληλα, οι εθνικές πολιτικές για την καταστολή του φαινομένου αποδεικνύονται αποτελεσματικές, εφαρμόζονται όμως σε ελάχιστες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου