Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Δείτε πόσο θα κουρευτούν τα κονδύλια για την Υγεία το 2014!




Όλο και λιγότερα χρήματα διαθέτει πια ο κρατικός προϋπολογισμός για την περίθαλψη των Ελλήνων ασθενών οι οποίοι πρέπει πλέον να καταβάλουν πολύ περισσότερα από την τσέπη τους για να γιατρευτούν. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Σε καιρό μνημονίου και τρόικας η κοινωνική αλληλεγγύη φαίνεται ότι πάει …περίπατο και οι οικονομικοί στόχοι έχουν πλέον τον πρώτο λόγο. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι κάθε χρόνο από το 2009 και μετά τα κονδύλια για την υγεία μειώνονται σταθερά. 
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, για φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει φυσικά πολύ λιγότερα από πέρυσι. Οι μειώσεις δαπανών στο υπουργείο Υγείας είναι συνεχείς και αγγίζουν το 19,7%, στον ΕΟΠΥΥ κατά 30%, στα κρατικά νοσοκομεία κατά 32% και στη φαρμακευτική δαπάνη η μείωση φθάνει το 15% και δεν αναμένεται να κλείσει πάνω από 2 δις σε σχέση με τα 2,37 πέρυσι.
Ενδεικτική είναι άλλωστε η εικόνα στον Ευαγγελισμό το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων Ηλία  Σιώρα: «ο συνολικός προϋπολογισμός από 200 εκατ. ευρώ το 2009 μειώθηκε στα 80 για το 2014! 
Και ενώ σε συνθήκες κρίσης οι λαϊκές ανάγκες για δημόσιες, δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες αυξάνουν, η συγκυβέρνηση ανακοινώνει νέες περικοπές και συγχωνεύσεις – κλείσιμο μονάδων υγείας, που θα επιδεινώσουν την ήδη απαράδεκτη κατάσταση».
Με βάση τις εκτιμήσεις του κ.Σιώρα τα σχέδια της κυβέρνησης προβλέπουν πως όσα νοσοκομεία δεν κρίνονται «βιώσιμα» θα κλείνουν ενώ όσοι εργαζόμενοι δεν αξιολογούνται ως «αποδοτικοί», θα απολύονται. 
Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί οδός αναμένοντας το σύστημα αξιολόγησης καθώς εκτιμούν πως στόχος είναι τελικά οι απολύσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου