Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

"Κοράκια" του καθεστώτος και "παπαγαλάκια" του τύπου κρώζουν πάνω από το Κ.Υ. Νάξου



Με αφορμή την έγγραφη  καταγγελία του Επιστημονικού Συμβουλίου Νοσ. - Κ.Υ. Νάξου που αποτελείται από ιατρούς και εργαζόμενους, που έχει να κάνει με  τις επισφαλείς εφημερίες που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Υγείας  και τις κενές βάρδιες του τομέα Ε.Κ.Α.Β. Νάξου, όπως επίσης και ένα δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας με ανακρίβειες για το όλο θέμα,  θέλουμε να κάνουμε κάποιες διευκρινήσεις που νομίζουμε αναγκαίες  & απαραίτητες για την αντικειμενική αλήθεια των πραγμάτων.

Μιλήσαμε με μέλη  του Επιστημονικού Συμβουλίου τα οποία διαψεύδουν κατηγορηματικά το δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας.
Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι το Επιστημονικό λέει "Ναι" στο πλαφόν των εφημεριών όπως επίσης  πουθενά δεν αναφέρεται σε "χρονοβόρες Ε.Δ.Ε." και ότι με αυτές τις αναφορές  αλιώνεται η ουσία του εγγράφου του Επιστημονικού Συμβουλίου .Προφανώς όλα τα ανακριβή του παραπάνω δημοσιεύματος αλιεύθηκαν  σε επίπεδο καφενείου  ,μεταξύ τυρού και αχλαδιού του δημοσιογράφου με άγνωστο ποιους .Δεν μας κάνει όμως εντύπωση η στρέβλωση της είδησης γιατί είναι κοινή τακτική τους.Άλλωστε,είναι φίλα προσκείμενοι του καθεστώτος που είναι υπεύθυνο για την τραγική κατάσταση της υγείας σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο .

Τώρα για το κείμενο του Επιστημονικού Συμβουλίου αυτό καθ'αυτό, θα λέγαμε ότι αναφέρεται, πρώτον  στις εφημερίες που πραγματοποιούνται στο Κ.Υ. Νάξου & είναι επισφαλείς ( επικίνδυνες δλδ)  για τους ασθενείς και  τους εργαζόμενους, λόγω του ότι σε 24ωρη βάση δεν υπάρχει ειδικευμένος ιατρός μέσα στο Κ.Υ. Νάξου παρά μόνο ένας αγροτικός - ανειδίκευτος ιατρός με την νοσηλεύτρια βάρδιας.Αιτία οι μικτές εφημερίες που θα αναφερθούμε παρακάτω.Και δεύτερον ότι υπάρχει μεγάλο θέμα με τις κενές βάρδιες του τομέα Ε.Κ.Α.Β. Νάξου λόγω της υποστελέχωσης  και την μετάθεση των ευθυνών με έγγραφη εντολή από την διοίκηση στον καθημερινό συντονιστή ιατρό εφημερίας για την κάλυψη στις μονές πρωινές βάρδιες του ασθενοφόρου με ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου όποτε χρειάζεται.Πράγμα δύσκολο και  παράνομο .Στην ουσία αποδυναμώνουν τα Τ.Ε.Π. για να καλύψουν τα ασθενοφόρα λόγω έλλειψης πληρωμάτων.

Όλα αυτά τα  τραγικά - επικίνδυνα δεδομένα, το επιστημονικό συμβούλιο τα επιρρίπτει στην τωρινή διοίκηση του Κ.Υ. Νάξου που τα επιβάλει με διατακτικά αυταρχικά έγγραφα-εντολές όπως όπως αυτό  που κάνει αναφορά και για μικτές εφημερίες των ειδικευμένων ιατρών της βάρδιας, γνωρίζοντας την επικινδυνότητα της κατάστασης και όχι μόνο.
Ένα παράδειγμα για να γίνουμε σαφής :Όπως είναι γνωστό όταν υπάρχει βάρδια που  έχει σε ενεργή εφημερία μόνο αγροτικό ιατρό και σε μικτή τον ειδικευμένο τότε από τις 22:00 μ.μ και μετά, ο ειδικευμένος ιατρός θα πάει σπίτι του και αν ο αγροτικός κρίνει απαραίτητο θα τον καλέσει τηλεφωνικώς .Οπότε το Κ.Υ. λειτουργεί κάποιο διάστημα  μόνο με τον αγροτικό, πράγμα παράνομο και επικίνδυνο  για νοσοκομείο που νοσηλεύει στους θαλάμους .Όταν νοσηλεύονται ασθενείς πρέπει να υπάρχει 24 ώρες το 24ωρο στο χώρο ειδικευμένος ιατρός και όχι μόνο ένας βέβαια αλλά πολλών ειδικοτήτων.Αυτό προϋποθέτει όμως ενεργής εφημερίες και όχι μικτές.Θα ρωτούσε εύλογα κάποιος : και γιατί δεν κάνουν ενεργείς εφημερίες  οι γιατροί ? Μα είναι πολύ απλό ,γιατί οι ενεργείς εφημερίες κοστίζουν παραπάνω από τις μικτές και της ετοιμότητας. Στα πλαίσια λοιπόν των περικοπών για την υγεία και όταν το κόστος είναι πάνω από τον άνθρωπο  έχουμε και αυτά  τα παράδοξα .Αλλά όπως είναι γνωστό η νυν διοίκηση εφαρμόζει τις μνημονιακές πολιτικές πιστά και κατά γράμμα χωρίς ουσιαστικά να υπολογίζει ανθρώπινο κόστος . 

Βέβαια το Επιστημονικό Συμβούλιο δεν είναι άμοιρο ευθυνών για την όλη κατάσταση στο Κ.Υ. Νάξου. Έπρεπε πολύ καιρό πριν, να είχε κρούσει τον κώδωνα   κινδύνου και βγαίνοντας  μπροστά να ευαισθητοποιήσει & κινητοποιήσει παράλληλα την κοινωνία της Νάξου για την επερχόμενη δύσκολη κατάσταση  και όχι τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι. 

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε από ένα άλλο έγγραφο  της διοίκησης που λίγο πολύ απειλεί το Επιστημονικό Συμβούλιο με πειθαρχικές διώξεις αν "υπερβάλει ευθυνών " όπως αναφέρει , δλδ με λίγα λόγια του "συστήνει" να μην ασχολείται με καταγγελίες  που θίγουν θέματα του Κ.Υ. Νάξου ώστε να μην δημοσιοποιούνται τα κακώς κείμενα .Για το λόγο αυτό επικαλείται το άρθρο 9 του νόμου  3329/2005      που αναφέρει τις αρμοδιότητες των Επιστημονικών Συμβουλίων Νοσοκομείων πανελλαδικά.Θέλει δηλαδή να φιμώσει κάθε φωνή που αντιδρά και δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος με το καθεστώς. 

Οι μνημονιακές  πολιτικές που εφαρμόζονται στον ευαίσθητο χώρο της  υγείας έχουν αγγίξει τα όρια της  γενοκτονίας. Οι εργαζόμενοι οι άνεργοι οι ανασφάλιστοι και οι μετανάστες το ζουν καθημερινά στο πετσί τους με τα χαράτσια στην υγεία , με την υποβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης ,με το κλείσιμο νοσοκομείων και με την ολοένα και μεγαλύτερη στροφή του Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα. 


Η κατάσταση σε τοπικό επίπεδο θα γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη ,άλλωστε το δια ταύτα της καταγγελίας του επιστημονικού συμβουλίου αυτό προμηνύει .Αυτοί που πρέπει να διεκδικήσουν πραγματικό νοσοκομείο στη Νάξο είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δλδ οι ίδιοι οι κάτοικοι .Αν αυτοί δεν βγουν μπροστά αγωνιστικά απαιτώντας το αυτονόητο,δλδ δευτεροβάθμιο νοσοκομείο στη Νάξο και δωρεάν δημόσια υγεία  ,καμιά καταγγελία εκ των υστέρων δεν θα είναι ικανή να ανατρέψει την ροή των δυσάρεστων γεγονότων  που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον.


-Δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη για όλους, εργαζόμενους άνεργους ανασφάλιστους ,μετανάστες .

-Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα είναι κοινωνικό αγαθό.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου