Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Έσπευσαν οι ιθύνοντες να διαψεύσουν τους γιατρούς και τους ασθενείς για την επίσκεψη της task force για την υγεία στη Θεσσαλονίκη.
Χαιρετισμούς από το Βερολίνο...


Με δηλώσεις της μάλιστα η αρμόδια της αποστολής Δ. Παντελή κάνει λόγο για “παρεξήγηση”. Συγκεκριμένα η κ. Παντελή αναφέρει στη voria.gr: “μεταδίδεται λανθασμένα ότι η Task Force βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και έχει δημιουργηθεί άνευ λόγου μια αναταραχή. Δεν είναι καμιά Task Force. Πρόκειται για ομάδα Γερμανών ειδικών από το υπουργείο Υγείας, οι οποίοι ήρθαν για να δουν πως λειτουργεί το σύστημα υγείας και να μπορέσουν να παράσχουν –λόγω της εμπειρίας τους- βοήθεια, υπό τη μορφή προτάσεων”.
Εμείς στο alterthess.gr όντας και λίγο περισσότερο αρνητικοί και καχύποπτοι, ψάξαμε,βρήκαμε και φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας επιστολή της ίδιας της κ. Παντελή το Σεπτέμβρη για το θέμα. Και ας σχολιάσουμε επίσης πως τα ίδια λέει και η τρόικα, αλλά το θέμα είναι πόσο αξιόπιστη είναι.

"Αόρατη" στη Θεσσαλονίκη η γερμανική task force για την υγεία
Αναταραχή επικρατεί σήμερα στο χώρο της υγείας στη Θεσσαλονίκη με την εν κρυπτώ επίσκεψη της γερμανικής αντιπροσωπείας της task force για την υγεία.
Οι πληροφορίες για το ποια νοσοκομεία θα επισκεφθεί, με ποιους θα συναντηθεί και γενικότερα το πρόγραμμα της αντιπροσωπείας ρέουν με το σταγονόμετρο καθώς φαίνεται πως κυβέρνηση και γερμανικό προξενείο φοβούνται για τις αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν.
Ήδη σήμερα αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το ΑΧΕΠΑ, επίσκεψη που έγινε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Ταυτόχρονα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί πέρα από τους διοικητές των ΔΥΠΕ και κάποιων νοσοκομείων και με ΜΚΟ της πόλης και.συγκεκριμένα με τους Γιατρούς του Κόσμου και τη Praxis. Ερωτηματικό υπάρχει και στο ενδεχόμενο συνάντησης της αντιπροσωπείας με τη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ο οποίος με τη δημοσιοποίηση της πρόθεσής του να συμμετάσχει στην ΕΣΑΝ Α.Ε με ποσοστό 8% έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο ιατρικό κόσμο ενώ επικοινωνιακά η κίνηση ενισχύει τις κυβερνητικές βλέψεις για άμεση εφαρμογή του νέου νόμου για τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας.
Φαίνεται πως το μέτωπο ενάντια στις μεταρρυθμίσεις στην υγεία που ανακοίνωσαν με συνέντευξη τύπου τη Τρίτη νοσοκομειακοί γιατροί, ασθενείς και το Κοινωνικό Ιατρείο έχει θορυβήσει τους ιθύνοντες της επίσκεψης της γερμανικής αντιπροσωπείας.
Στη συνέντευξη τύπου της Τρίτης ασθενείς και γιατροί ξεκαθάρισαν πως η task force είναι ανεπιθύμητη στη πόλη.
“Πρόκειται για τους αρχιτέκτονες μιας αντιμεταρρύθμισης που στόχο έχει την ισοπέδωση και την οικονομική ασφυξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ταυτόχρονη ενίσχυση των κερδών του ιδιωτικού τομέα” υπογράμμισαν.
“Η ΕΣΑΝ Α.Ε θα διαχειρίζεται το σύνολο του χρήματος των ασφαλιστικών ταμείων και της κρατικής χρηματοδότησης, που έχει μειωθεί κατά 60% τα τελευταία χρόνια, τα οποία θα κατανέμει στα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με αποτέλεσμα όποιος παρουσιάζει περισσότερα κέρδη να προηγείται στο μοίρασμα του χρήματος”, ανέφερε από τη πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΝΙΘ Στρατής Πλωμαρίτης.
“Αυτό θα φέρει βαρβαρότητα” τόνισε και προσέθεσε “εμείς είμαστε αντίθετοι λόγω αρχής και ως στάση ζωής”.
Επιπλέον ο Πρόεδρος της ΕΝΙΘ κατήγγειλε την κίνηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να προσφερθεί να αγοράσει το 8% της εταιρείας.
Από τη πλευρά του ο Θ. Ζδούκος, νοσοκομειακός γιατρός και μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκηςαναφέρθηκε στην υποβάθμιση της ιατρικής επιστήμης και της παροχής υγειονομικής περίθαλψης στο βωμό του κέρδους και των περικοπών των δαπανών.
“Θα αλλάξει πλήρως η σχέση γιατρού -ασθενούς. Πλέον δεν θα είναι στο επίκεντρο ο άρρωστος αλλά οι αριθμοί και οι ισολογισμοί”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου