Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Στο Αττικό Νοσοκομείο η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο




SOS από τη Δυτική Αττική

Το Αττικό Νοσοκομείο, που εγκαινιάστηκε ως το «καμάρι του ΕΣΥ» και εξυπηρετεί τεράστιο αριθμό ασθενών, ειδικά έπειτα από το κλείσιμο του Νοσοκομείου Λοιμωδών, στέκεται ακόμα όρθιο χάρη στην αυταπάρνηση και την αυτοθυσία του προσωπικού του. Τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα, ώστε η παραπάνω δήλωση να μην αποτελεί υπερβολή.
Δύσκολη να κατανοηθεί η έκταση της καταστροφής, σύμφωνα με τα όσα κοινοποίησε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το συνδικάτο εργαζομένων του νοσοκομείου. «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», δήλωσαν συνδικαλιστές και απλοί ιατροί. Το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται πολύ κάτω από τα όρια ασφαλείας. Σε 33 ασθενείς σε θαλάμους και 15 σε ράντζα, αντιστοιχεί ελάχιστο προσωπικό. Τόσο λίγοι, ώστε να επαρκούν για να βγουν οι βάρδιες και τα ρεπό, από τα οποία οφείλονται… 9.500. Επόμενο είναι, λοιπόν, τα ατυχήματα και τα ανθρώπινα λάθη να παρουσιάζουν αύξηση, ειδικά όταν το επισκέπτονται 1.500 ασθενείς την ημέρα.
Ουσιαστικά, το νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς τραυματιοφορείς, αφού αντί για 15 υπάρχουν μόλις… 4. Ο Άδωνις Γεωργιάδης έφερε 50 άτομα στο νοσοκομείο, από τα οποία τα 20 έφυγαν μέσω «γνωριμιών». Ανάλογη κατάσταση και στο διοικητικό προσωπικό, που αναγκάζεται να βοηθάει στα Επείγοντα, όπως και στους παραϊατρικούς. Παρασκευαστές και τεχνολόγοι δεν υπάρχουν όσοι πρέπει και σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς αρρωστήσει, αρχίζουν τα τηλεφωνήματα τα μεσάνυχτα για να βρεθεί κάποιος. Η Τεχνική Υπηρεσία αποτελείται μόνο από 30 άτομα, με μόνο έναν υδραυλικό να καλύπτει το μεγάλο αυτό νοσοκομείο. «Το νοσοκομείο είναι επικίνδυνο», τόνισε ο πρόεδρος του συνδικάτου, κ. Πλαγιαννάκος.
 2-3_ATTIKON PLYNTHRIAΤι κι αν το Αττικό έχει τεράστια πλυντήρια, έτοιμα, επαρκή για 4-5 νοσοκομεία; Δεν χρησιμοποιούνται καθόλου. Γιατί; Επειδή κάποιος εργολάβος «πρέπει» να πλουτίσει.

Όταν οι γιατροί δουλεύουν με «πατέντες»

Η κατάσταση στο οικονομικό πεδίο δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Οι λειτουργικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 50%, ενώ οι ανάγκες υπερδιπλασιάζονται, ειδικά λόγω του κλεισίματος του Λοιμωδών και, ουσιαστικά, των πολυϊατρείων του ΙΚΑ και των Κέντρων Υγείας. Φέτος, ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι μειωμένος κατά 14.000.000 ευρώ. Λείπουν βασικά υγειονομικά υλικά και τα μηχανήματα έχουν σοβαρό πρόβλημα λόγω έλλειψης συντήρησης. Δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος, ούτε ακτινοσκόπηση, τα δε 3 από τα 5 ενδοσκόπια δεν λειτουργούν καν. Έτσι, οι γιατροί δουλεύουν «με πατέντες», ενώ τα μηχανήματα υπερήχων δεν έχουν αναβαθμιστεί.
Από τις 14 αίθουσες χειρουργείου, λειτουργούν οι 7. Τα χρήματα δεν επαρκούν ώστε να χορηγούνται πάντα αναισθητικά φάρμακα στους ασθενείς. Το ακτινολογικό εργαστήριο, ένα από τα καλύτερα που υπήρχαν στην Ελλάδα -με ειδικές εξετάσεις και διεθνή βιβλιογραφία- πνέει τα λοίσθια και δεν λειτουργούν όπως θα μπορούσαν ούτε τα βασικότερά του εργαλεία, όπως το σύστημα μείωσης ακτινοβολίας idose που δεν απαιτεί παρά μόνο τη συντήρησή του. Λόγω βλάβης του (ύψους 3.000 ευρώ) οι ασθενείς λαμβάνουν διπλάσια δόση ακτινοβολίας, καταγγέλλει το προσωπικό. Το εργαστήριο πρακτικά θα κλείσει, μια και η Διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει υπογράψει συμβάσεις συντήρησης.
Τι κι αν το Αττικό έχει επίσης τεράστια πλυντήρια, έτοιμα, επαρκή για 4-5 νοσοκομεία; Δεν χρησιμοποιούνται καθόλου. Όσο για τους γιατρούς χρησιμοποιείται ιματισμός μιας χρήσης, κακής ποιότητας και με μεγάλο κόστος, ενώ τα κλινοσκεπάσματα «καθαρίζονται» από ανεπαρκή, υγειονομικά, εργολάβο, που στοιχίζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Στο -ασυντήρητο- νοσοκομείο δεν έχει γίνει εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, ο νεοπροσληφθείς γιατρός εργασίας δεν είναι πλήρους απασχόλησης και, κυριότερα, δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος ούτε μηχανήματα ώστε να γίνεται η διάλυση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, ενώ ο άνθρωπος που κάνει τις διαλύσεις δεν είναι καν υπάλληλος του νοσοκομείου. Ήδη στο χώρο του φαρμακείου των διαλύσεων έχουν σημειωθεί 3 καρκίνοι.
Η αντίδραση της Διοίκησης στις καταγγελίες των γιατρών για το παραπάνω ήταν, μάλλον, αναμενόμενη: «Είστε σούργελα». Μια συμπεριφορά, όχι μεμονωμένη, αλλά διαρκής, με τους διοικητές να φέρονται «ως μικροί δικτατορίσκοι», σύμφωνα με τα λόγια των γιατρών που προσθέτουν: «Η Διοίκηση χαρακτηρίζεται από τρία Α: Ανεπαρκής, Απαξιωτική και Ανέντιμη»…

ΥΓ.: Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Αττικόν τιμήθηκε με Βραβείο Μanagement, ως μια από τις 8 καλύτερες διοικήτριες νοσοκομείων στη χώρα.

ΠΗΓΗ : http://www.e-dromos.gr/sos-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου