Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Αύξηση σε καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά λόγω οικονομικής κρίσης






Την υγεία τους φαίνεται πως "στοιχίζει" στους Έλληνες η οικονομική κρίση, αφού αποτελεί –όπως αποδεικνύεται- μείζονα παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια, με τους ασθενείς να μην έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν οικονομικά στη θεραπεία τους.
Τα στοιχεία από έρευνα του ΕΛΙΚΑΡ, στην οποία συμμετείχαν 58.000 άτομα είναι αποκαλυπτικά: η αυξημένη χοληστερίνη παραμένει άλυτο πρόβλημα της υγείας του πληθυσμού.
Μόνο ένας στους 3 Έλληνες πετυχαίνει το στόχο της φαρμακευτικής (υπολιπιδαιμικής) αγωγής όταν ξεκινά τη θεραπεία, ενώ το 53% εξ αυτών προβληματίζεται πολύ για το κόστος της θεραπείας.
Ειδικότερα, το 44,6% δηλώνει ότι το κόστος είναι μεγάλο και ποσοστό 8% των ασθενών ότι είναι δυσβάσταχτο.
Μάλιστα, το 12,9% των ασθενών δηλώνει ότι εγκατέλειψε τη φαρμακευτική αγωγή λόγω ακριβώς του υψηλού κόστους συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν
Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί τονίζουν ότι η οικονομική κρίση στερεί στους ασθενείς το αυτονόητο, τη θεραπεία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την καρδιαγγειακή θνησιμότητα των Ελλήνων.
Βασιζόμενοι, μάλιστα, σε στοιχεία από χώρες όπως η Αργεντινή -όπου συνέβη κάτι ανάλογο- κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού την εποχή της μεγάλης κρίσης η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα στα καρδιαγγειακά νοσήματα εκτινάχθηκε από το 2,9% στο 6,9% για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και από 11% σε 16% για την καρδιακή ανεπάρκεια.
Και όλα αυτά την ώρα που, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η ασθένεια έχει μετατραπεί σε μια από τις κυριότερες αιτίες αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και τη συχνότερη αιτία εισαγωγής σε νοσοκομείο για καρδιαγγειακούς λόγους.
Ενδεικτικό της κατάστασης χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ο αριθμός των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή που καλύπτεται με αντιπηκτική αγωγή βαίνει αυξανόμενος.
Αναλυτικά, από 38% που ήταν το 2011 ανήλθε σε 55% το 2012 και εκτινάχθηκε στο 70% το 2013.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και πρώην Κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλο, η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, εξαιτίας του μεγάλου όγκου ανασφάλιστων, οι οποίοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 3 εκατομμύρια.
«Η έκταση του ανασφάλιστου πληθυσμού είναι τρομακτική και μοναδική μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ πλέον είναι φανερό και πρωτοφανές ότι έχει αναιρεθεί το κοινωνικό κεκτημένο», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο, και η απάντηση του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού συστήματος είναι ανύπαρκτη, υποστηρίζει, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, είναι πολύ πιο δύσκολη σε σχέση με τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.
Τέλος, ο καθηγητής επισημαίνει ακόμη ότι λεπτομερή επιδημιολογικά στοιχεία προκύπτουν συνήθως πέντε χρόνια μετά από την εκδήλωση μίας μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ωστόσο η ΕΣΔΥ έχει καταγράψει ότι κατά τη διάρκεια της ύφεσης που βιώνει η Ελλάδα, έχει παρατηρηθεί μικρή αύξηση στις αυτοκτονίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση των πολιτών χαμηλή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και αύξηση των ισχαιμικών επεισοδίων σύμφωνα με έρευνα στην περιοχή της Καλαμάτας.
Πώς να προστατευθείτε από το εγκεφαλικό
Μία νέα έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Stroke» και βασίζεται σε στοιχεία από 24.000 άτομα, παρουσιάζει ποιες είναι οι καθημερινές συνήθειες που μειώνουν καταλυτικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Τα ερευνητικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πως ο φυσιολογικός Δείκτης Μάζας Σώματος, η γυμναστική, η σωστή διατροφή και η λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν θεμελιώδεις στρατηγικές για να θωρακίσουμε την υγεία μας.
Τα δεδομένα που ανέλυσε η ερευνητική ομάδα προέρχονται από εκτενή ευρωπαϊκή μελέτη που ξεκίνησε το 1994.
Αναλύοντας τους μεμονωμένους παράγοντες κινδύνου για κάθε άτομο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τα περιστατικά εγκεφαλικού από 153 σε 94 ανά 100.000 γυναίκες ηλικίας 60-65 και από 261 σε 161 ανά 100.000 άνδρες ηλικίας 60-65.
Τι να αποφεύγετε για να προστατευθείτε από το έμφραγμα
Παράγοντας κινδύνου 1: Αποχή από τη σωματική άσκηση
Μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και η ήπια γυμναστική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και να μας χαρίσει επιπλέον χρόνια ζωής. Περίπου 30 λεπτά άσκησης μερικές φορές την εβδομάδα βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Οι παράγοντες αυτοί συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία της καρδιάς μας.
Παράγοντας κινδύνου 2: Κακή διατροφή
Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή βοηθά ώστε να διατηρήσουμε το ιδανικό σωματικό βάρος και να ελέγξουμε την πίεση και τη χοληστερόλη. Πρέπει να καταναλώνουμε αρκετά φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, καθαρές πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά και ξηρούς καρπούς.
Παράγοντας κινδύνου 3: Στρες
Το υπερβολικό στρες επηρεάζει σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου. Εάν αντιμετωπίζουμε το στρες μέσω του φαγητού ή της κατάχρησης αλκοόλ τότε αυξάνεται και ο κίνδυνος υπέρτασης και υψηλής χοληστερόλης. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό.


Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/item/321231-ayksisi-se-kardiaggeiaka-kai-egkefalika-logo-oikonomikis-krisis#ixzz3HkHtBy69

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου