Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Ολοκληρώνουν την καταστροφή στην Υγεία


* Ο Πάνος Παπανικολάου είναι νευροχειρουργός στο ΕΣΥ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου







Γράφει: Πάνος Παπανικολάου 
Νόμοι πηγαίνουν και έρχονται. Υπουργοί και υφυπουργοί στα τηλεπαράθυρα δίνουν μάχες με νούμερα και περίεργες αγγλικές λέξεις όπως claw-back. Θέλουν να μας πείσουν για το success story, για τις θυσίες που δεν πήγαν χαμένες και για το ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τα βασικά. Με κουτσουρεμένα ακόμη και αυτά τα αγαθά που αφορούν άμεσα την επιβίωσή μας. Τις τελευταίες μέρες, παρά το γεγονός ότι «η χώρα έχει ορθοποδίσει», όπως λέγεται από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης δεξιά και αριστερά, άνοιξε εκ νέου η συζήτηση για την… χειροτέρευση των όρων με τους οποίους οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτή τη χώρα θα έχουν πρόσβαση στην υπηρεσίες της Υγείας. Ζητήσαμε από το νευροχειρούργο Πάνο Παπανικολάου να μας εξηγήσει περί τίνος πρόκειται:

Ολοκληρώνουν την καταστροφή στην Υγεία

Ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες ο απαράδεκτος νόμος για την «ΕΣΑΝ Α.Ε.». Σύμφωνα με αυτόν ιδρύεται μια ανώνυμη εταιρεία με συμμετοχή κράτους και ιδιωτών η οποία θα μεσολαβεί μεταξύ ΕΟΠΥΥ και «παρόχων υγείας» (τόσο δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όσο και ιδιωτικές κλινικές). Η ροή της χρηματοδότησης υποτίθεται πως θα γίνεται με επιχειρηματικά κριτήρια «αποδοτικότητας», ενώ θα καταργηθούν τα ανεξάρτητα κονδύλια μισθοδοσίας και η μισθοί του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων θα πληρώνονται κι αυτοί από τα νοσήλεια.

- Εξασφαλίζεται απρόσκοπτη ροή ζεστού ασφαλιστικού χρήματος στους χρυσοδάκτυλους των ιδιωτικών διαγνωστικών αλυσίδων και τους μεγαλοκλινικάρχες
Με τις ρυθμίσεις αυτές καταργείται κάθε διάκριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όσον αφορά την κρατική – ασφαλιστική χρηματοδότηση. Προφανέστατα θα καταργηθεί η επιχορήγηση των δημόσιων νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, χάρις την οποία επιβιώνουν σήμερα αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει πληρώσει ούτε το 15% όσων οφείλει τα τελευταία δυόμισυ χρόνια που λειτουργεί. Η συμμετοχή των ιδιωτών «μεγαλοπαρόχων»  στην «ΕΣΑΝ Α.Ε.» εξασφαλίζει πως το μερίδιο του λέοντος στο κοινωνικό ασφαλιστικό χρήμα θα εξακολουθήσουν τα το ενθυλακώνουν οι κρατικοδίαιτοι μεγαλοεπιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα διάγνωσης και περίθαλψης.
Συνοπτικά λοιπόν, η σοβαρότατη αυτή αντιδραστική «απορύθμιση» που επιβλήθηκε αιφνιδιαστικά από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόϊκας θα αναγκάσει από την μία τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια «αποδοτικότητας», για να εξασφαλίσουν την στοιχειώδη χρηματοδότηση για τη λειτουργία και την μισθοδοσία, και από την άλλη εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ροή ζεστού ασφαλιστικού χρήματος στους χρυσοδάκτυλους των ιδιωτικών διαγνωστικών αλυσίδων και τους μεγαλοκλινικάρχες.

- Ο νόμος π.χ. «δεν ξέρει» πως η Σάμος είναι ακριτικό νησί, «ξέρει» μόνο καπιταλιστικά κριτήρια «αποδοτικότητας» για την χρηματοδότηση του νοσοκομείου στο νησί
Η πρώτη άμεση συνέπεια εξαγγέλθηκε ήδη από τον Υπ.Υγείας με σχετικές δηλώσεις του στις οποίες τόνισε πως φυσικά ΘΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ τα μικρότερα νοσοκομεία που δεν θα μπορούν να λειτουργούν «αποδοτικά» σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου. Με απλά λόγια δεν θα υπάρχει κανένα νοσοκομείο σε ολόκληρους νομούς ακόμα κι αν η συγκοινωνιακή πρόσβαση είναι δυσχερής. Ο νόμος π.χ. «δεν ξέρει» πως η Σάμος είναι ακριτικό νησί, «ξέρει» μόνο καπιταλιστικά κριτήρια «αποδοτικότητας» για την χρηματοδότηση του νοσοκομείου Σάμου αποκλειστικά από τον ΕΟΠΥΥ μέσω DRG’s. Άρα μοιραία το νοσοκομείο ξεμένει από πόρους λειτουργικών δαπανών και μισθοδοσίας. Μοιραία κλείνει άμεσα.
Έτσι το σύστημα εκτός των υπόλοιπων καταστροφικών επιπτώσεων θα ξεμείνει τελείως από εφεδρείες, πράγμα μοιραίο σε περίπτωση σοβαρής επιδημίας ή μαζικής καταστροφής. Με την ίδια χυδαία νεοφιλελεύθερη λογική π.χ. θα έπρεπε να καταργηθεί ο στρατός, αφού πολεμική εμπλοκή της χώρας δεν έχει υπάρξει τα τελευταία 40 χρόνια άρα η παρουσία του δεν είναι «αποδοτική». Ή να παραμείνει από την αστυνομία μόνο η τροχαία, αφού μόνο αυτή είναι «αποδοτική» λόγω κλήσεων. Φυσικά όμως οι δαπανηροί κρατικοί μηχανισμοί καταστολής διατηρούνται και δυναμώνουν, σε αντίθεση με τις δομές δημόσιας περίθαλψης και εκπαίδευσης που υποβαθμίζονται και καταργούνται.
Παραπέρα, καταργούνται και με τη βούλα οι δημόσιου χαρακτήρα εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ προετοιμάζεται το έδαφος για να αμοίβονται σε επόμενη φάση με «ποσοστά» επί των ιατρικών πράξεων και των νοσηλείων. Κατάργηση κάθε έννοιας Εθνικού Συστήματος Υγείας δηλαδή, μέσω του ελέγχου της χρηματοδότησης.

- οι πιέσεις από τις μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες είναι αυτές που «φουσκώνουν» τον όγκο των εξετάσεων και όχι οι … άγνωστοι «κακοί γιατροί»
Συνεχίζεται η συντηρητική αναδιάρθρωση στην διαχείριση των ασφαλιστικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις. Ο θόρυβος που δικαιολογημένα ξέσπασε τις τελευταίες μέρες με αφορμή την περικοπή βασικών εξετάσεων πρόληψης του καρκίνου δείχνει μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η ουσία είναι πως επιχειρείται περαιτέρω συρρίκνωση των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις αφενός και η μονομερής διοχέτευση του προβλεπόμενου κονδυλίου των 340 εκ ετησίως στους «ημέτερους» των μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων ώστε να οδηγηθούν σε κλείσιμο όλα τα μικρά ακτινολογικά, βιοπαθολογικά κλπ εργαστήρια.
Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός πως η κυβέρνηση και η τρόϊκα υποτίθεται πως «εξανίστανται» για την άνοδο της διαγνωστικής δαπάνης από το 2012 ως σήμερα, όμως αποκρύβουν την αιτία, την οποία οι ιδιοι δημιούργησαν για να ευνοήσουν τους «φίλους» τους μεγαλοδιαγνωστικάρχες, δηλαδή την κατάργηση του πλαφόν ανά διαγνωστικό κέντρο. Η άνοδος του συνολικού όγκου διαγνωστικών εξετάσεων αμέσως μετά την κατάργηση του πλαφόν είναι η απόδειξη πως οι πιέσεις από τις μεγαλες διαγνωστικές αλυσίδες είναι αυτές που «φουσκώνουν» τον όγκο των εξετάσεων και όχι οι … άγνωστοι «κακοί γιατροί».
Έτσι από την μία συρρικνώνεται δραματικά η προβλεπόμενη ασφαλιστική δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις και από την άλλη η διαχείρισή της «προσαρμόζεται» στα συμφέροντα των βαρώνων του ιδιωτικού τομέα. Για αυτούς είναι πιο «αποδοτικές» οι ακριβές εξετάσεις που δεν γίνονται στα μικρά εργαστήρια, π.χ. μαγνητικές τομογραφίες και όχι οι απλές φθηνές και σωτήριες προληπτικές εξετάσεις (π.χ. τεστ παπ).

- Έχουμε να κάνουμε με «δοκιμές υγειονομικής γενοκτονίας» που αν δεν προκαλέσουν κοινωνικές εκρήξεις και εξεγέρσεις θα εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες
Από την άλλη, στα «μουλωχτά» και με διάφορα «βρώμικα κόλπα» (πρωτόκολλα συνταγογράφησης, 1 ευρώ χαράτσι ανά κάθε 3 συνταγογραφούμενα, μηνιαίο όριο ανά γιατρό, χαμηλές τιμές αναφοράς κλπ) η συμμετοχή του ασφαλισμένου στην φαρμακευτική δαπάνη έχει αυξηθεί έως και 80% σε πολλές περιπτώσεις.Προετοιμάζεται το επόμενο βήμα, το οποίο θα είναι 100% πληρωμή στο φαρμακείο από την τσέπη του ασφαλισμένου και εκ των υστέρων κατάθεση συνταγών και αποδείξεων για «κάποια» αποζημίωση με «κάποια» εισοδηματικά κριτήρια.
Όλα τα παραπάνω οφείλονται και στην πίεση από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, που καλύπτουν μόνο νοσήλεια και θέλουν να φαίνονται «ισότιμες» με τον κοινωνικό ασφαλιστικό οργανισμό με κριτήρια «ελεύθερης αγοράς». Γι” αυτό θέλουν να καταργηθεί τελείως κάθε παροχή του ΕΟΠΥΥ σχετική με δωρεάν πρωτοβάθμια και φαρμακευτική περίθαλψη.

Όλα τα παραπάνω είναι τελικές ψηφίδες σε ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο μοντέλο – «πείραμα» που εφαρμόζουν οι προτέκτορες της τρόϊκας σε βάρος του ελληνικού λαού. Έχουμε μπει στην τελική ευθεία μιας καταστροφικής συντηρητικής αναδιάρθρωσης στον χώρο της περίθαλψης που προωθείται όλα τα τελευταία χρόνια από το μέτωπο των ιδιωτικών επιχειρήσεων, της κυβέρνησης της Ευρωπαϊκης Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Έχουμε να κάνουμε με «δοκιμές υγειονομικής γενοκτονίας» που αν δεν προκαλέσουν κοινωνικές εκρήξεις και εξεγέρσεις θα εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου