Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Όλα τα λεφτά στους ιδιώτες: Μεθοδευμένα διαλύουν τη δημόσια υγεία




«Στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση» καταγράφει πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Health World».
Σύμφωνα με το Έθνος τα αποτελέσματα της έρευνας καταγράφουν αύξηση κατά 60% την τελευταία διετία στο ποσοστό των Ελλήνων που στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση για υγειονομική κάλυψη.
Αναλυτικά η έρευνα δείχνει πως η πλειοψηφία αυτών ζητούν συγκεκριμένες παροχές ενώ λιγότεροι είναι εκείνη που ζητούν συνολική κάλυψη. Μάλιστα σοκάρει το γεγονός πως περίπου δύο στους πέντε Έλληνες έχουν συμβόλαιο Υγείας με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Σε δείγμα 1.258 ανθρώπων το 38,7% δήλωσε ότι έχει ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη ως προς τη νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη. Μάλιστα το 2012 το συνολικό ποσοστό όσων είχαν ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα Υγείας ήταν στο 23,8%. Πρόκειται για αύξηση περίπου κατά 150%.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν επιπλέον πως τρεις στους πέντε θεωρούν ότι η κατάσταση στο ΕΣΥ έχει επιδεινωθεί την τελευταία πενταετία, ενώ δύο στους πέντε έχουν παρόμοια άποψη για τον ΕΟΠΥΥ. Το 49,3% δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο και από το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).
Ταυτόχρονα 2 στους 5 εκ των συμμετεχόντων δήλωσαν πως την τελευταία τριετία έχουν αυξηθεί τα ποσά που κλήθηκαν να πληρώσουν για εργαστηριακές εξετάσεις. Και για επισκέψεις σε γιατρούς, ενώ 1 στους 2 πλήρωσε περισσότερα για φάρμακα, ιατρικές συσκευές, υγειονομικό υλικό και νοσηλεία σε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική.
Ελεύθερη βούληση ή μεθοδευμένο άνωθεν σχέδιο;
Το alterthess.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή κοινωνικής ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αλέξη Μπένο ζητώντας την άποψη του ιατρικού κόσμου για τα αποτελέσματα της έρευνας που θέλουν «στροφή» των πολιτών στον ιδιωτικό τομέα.

«Δεν είναι επιλογή. Είναι ώθηση», ξεκαθαρίζει ο Αλέξης Μπένος.

«Η πολιτική αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία», υπογραμμίζει και μας εξηγεί πως αυτός είναι ο στόχος της αποδιάρθρωσης, της συστηματικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος των υπηρεσιών υγείας. 
«Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια η ανάπτυξη ενός κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα με δημόσια κονδύλια τα οποία κατευθύνθηκαν στην ανάπτυξη των μεγάλων ιδιωτικών συγκροτημάτων, κονδύλια που φυσικά στερήθηκαν από τη δημόσια υγεία», επισημαίνει.
 Επιπλέον στη διαμόρφωση της κατάστασης συνέβαλε και η  αποδιάρθρωση των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «ξεκοκαλίστηκαν» από τον ιδιωτικό τομέα, μέσω της χρηματοδότησης των εξετάσεων στις ιδιωτικές δομές υγείας.
«Σήμερα το τοπίο που έχουμε είναι ένα υπό διάλυση δημόσιο σύστημα υγείας του οποίου τη χρηματοδότηση έρχεται να αναλάβει με νόμο που ψηφίστηκε πριν μία εβδομάδα στη Βουλή μία ανώνυμη εταιρεία», λέει ο Αλέξης Μπένος. 
Πρόκειται για νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή και προβλέπει την δημιουργία ανώνυμης εταιρείας με τη διακριτική ονομασία «Εταιρία Συστήματος Αμοιβών Υγείας» (ΕΣΑΝ) που θα συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία και θα εισηγείται για το ύψος της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων. Η Ανώνυμη Εταιρεία, της οποίας μέτοχοι θα είναι τα δημόσια νοσοκομεία αλλά και οι ιδιώτες στο χώρο της Υγείας,  θα ελέγχει το «κόστος λειτουργίας» του κάθε δημόσιου νοσοκομείου και θα καθορίζει τόσο τη διαχείριση και τη κατανομή της χρηματοδότησης όσο και ποιες μονάδες θα δημιουργηθούν, θα συγχωνευτούν ή και θα κλείσουν. Ταυτόχρονα η ΕΣΑΝ θα κατευθύνει χρηματοδότηση και στα ιδιωτικά νοσοκομεία ανάλογα με την «ανταποδοτικότητα» και την «ανταγωνιστικότητά» τους σε σχέση με τα δημόσια. Αξιοσημείωτο είναι επιπλέον το γεγονός της διάρκειας της εταιρείας που ορίζεται από το νόμο στα 50 χρόνια.
«Πρόκειται στην ουσία για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας», τονίζει ο Αλέξης Μπένος.
«Η στροφή στην ιδιωτική υγεία δεν έγινε ως καταναλωτική επιλογή του λαού αλλά ωθήθηκε ο κόσμος καθώς αφενός δεν μπορεί να βρει άκρη στα δημόσια νοσοκομεία και αφετέρου καλείται να πληρώνει συνεχώς ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή», υπογραμμίζει.
«Αυτό το σύστημα χρηματιστηριοποιεί τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, και θυμίζει τη λογική που κυριαρχεί στις ΗΠΑ», επισημαίνει.
Δεν είναι τυχαίο, μας εξηγεί, οι διαφημίσεις για πακέτα ιδιωτικών ασφαλιστηρίων που εντείνονται στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια κυρίως του τελευταίου έτους.
«Αναπτύσσουν μια νέα ασφαλιστική αγορά αφού έχουν ξεκινήσει τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας , την συστηματική αύξηση της οικονομικής συμμετοχής των πολιτών και τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών εταιρειών», καταλήγει.

Κατερίνα Μπακιρτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου