Τριβές έχει προκαλέσει στη συγκυβέρνηση το νομοσχέδιο Βορίδη που συζητείται στη Βουλή και προβλέπει την ανάθεση σε Ανώνυμη Εταιρεία στην οποία θα συμμετέχουν όπως φαίνεται κυρίως εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, τη διαχείριση των οικονομικών των υπηρεσιών υγείας (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα)!
Πίσω από το νομοσχέδιο τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν έναν στόχο: την πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη υπογείως έχουν αρχίσει οι έντονες γκρίνιες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ενώ στελέχη έχουν αρχίσει τις διαμαρτυρίες στον Ευάγγελο Βενιζέλο με σκοπό να μεταφερθούν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης με τις ρυθμίσεις του αναθέτει σε Ανώνυμη Εταιρεία που θα ονομάζεται «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Ανώνυμη Εταιρεία» και διακριτικό τίτλο «Ε.Σ.Α.Ν. Α.Ε». και στο εποπτικό της όργανο, την απόλυτη διαχείριση και διακίνηση του χρήματος που θα ρέει στο ΕΣΥ.
Μάλιστα βάζει για τα καλά τη… θηλεία στο λαιμό του συστήματος καθώς η διάρκεια ζωής της εταιρείας ΑΕ θα είναι τα 50 χρόνια!
Πρόκειται για μια εταιρεία που θα αναλάβει να «κουμαντάρει» το λεγόμενο σύστημα των DRGs που είναι ένα μοντέλο που χρησιμοποιείται για την ταχύτερη αποζημίωση των υπηρεσιών και την αποδοτικότερη χρηματοδότηση των νοσοκομείων.
Η Α.Ε. Εταιρεία, στο εποπτικό όργανο της οποίας θα συμμετέχουν κυρίως εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, θα έχει στα χέρια της όλα τα απόρρητα στοιχεία των νοσοκομείων δημοσίων και ιδιωτικών και των ασθενών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχέδιο νόμου: «Για την δημιουργία και τη διαρκή ανάπτυξη του Σ.Α.Ν., όλα τα δημόσια νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές της χώρας αποστέλλουν στην Ε.Σ.Α.Ν. Α.Ε., σε ηλεκτρονική μορφή, αρχείο με τα στοιχεία των ασθενών και τα ιατρικά και διοικητικά δεδομένα από το φάκελο νοσηλείας τους, όπως δεδομένα εισαγωγής, αιτία εισαγωγής, εξιτήριο και τα γενικά δεδομένα. Τα Αρχεία Νοσηλείας περιέχουν όλα τα αναγκαία στοιχεία ταυτοποίησης, όπως A.M.ΚΑ και Α.Φ.Μ»
Η ανώνυμη εταιρεία θα έχει πρόσβαση και σε κάθε στοιχείο των δημοσίων οργανισμών καθώς τονίζεται ότι:
«Παρέχεται, επίσης, νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης της Ε.Σ.Α.Ν. Α.Ε. στα πληροφοριακά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, καθώς και στο πληροφοριακό Σύστημα Συλλογής Δεδομένων ανά ιατρική μονάδα (ESYNET) και στο πρόγραμμα «Xάρτης Yγείας» προς επαλήθευση των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων κοστολόγησης, ανά περιστατικό ασθενούς, που αποστέλλονται.»
Μάλιστα όποιος διοικητής αρνηθεί να παράσχει τα στοιχεία στην ΑΕ, απειλείται να υποστεί κυρώσεις χρηματικές ενώ μπορεί να απομακρυνθεί και από τη θέση του.
Αντίστοιχα όλα τα στοιχεία των ασθενών τους θα πρέπει να δίνουν και ιδιωτικές κλινικές καθώς και ο ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
Και επειδή κάθε …ιδιωτική εταιρεία έχει και μετοχικό κεφάλαιο έτσι και στην ΕΣΑΝ, έχει στη διάθεση της 1.000.000 € ποσό το οποίο καλύπτεται ολόκληρο από το Ελληνικό Δημόσιο με τη διευκρίνιση μάλιστα ότι: «Οι μετοχές της Εταιρείας είναι προσωπικές και μεταβιβαστές».
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ακόμη η διευκρίνιση μέσα στο νομοσχέδιο ότι το ισχυρό Εποπτικό Συμβούλιο της Α.Ε. θα πρέπει να «Προτείνει στον Υπουργό Υγείας το Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την πρώτη θητεία του και μεριμνά για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής αντιπροσώπευσης των ιδιωτικών κλινικών στα όργανα της Διοίκησης της Εταιρείας».
Παράλληλα η εταιρεία θα μπορεί και κανονικά να λαμβάνει δάνεια: «Για τη χρηματοδότηση του έργου και γενικά των σκοπών της, η Εταιρεία μπορεί να συνάπτει και να λαμβάνει δάνεια από ημεδαπές ή αλλοδαπές τράπεζες ή πιστωτικούς οργανισμούς ή από οποιονδήποτε τρίτο» σημειώνεται στο νομοσχέδιο.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου