Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

"Μια... Μαγνητική διά πάσαν νόσον" - ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ


Μια... Μαγνητική διά πάσαν νόσον
Της Ελένης Πετροπούλου

Ασθενής εισήχθη με κάταγμα σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας και αμέσως υπεβλήθη σε σειρά εξετάσεων. Εκτός όμως από τις ακτινολογικές και αιματολογικές εξετάσεις που επέβαλε το ορθοπεδικό περιστατικό, ο ασθενής υπεβλήθη και σε ειδική ογκολογική εξέταση. Υπερβάλλων ζήλος των γιατρών; Αγνοια ή μήπως προκλητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας; Ανεξάρτητα από το κίνητρο των γιατρών, το περιστατικό καταδεικνύει μιας από τις «πληγές» του συστήματος υγείας στη χώρα μας, τις οποίες επιδιώκει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Υγείας με την εφαρμογή των λεγόμενων θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Φάρμακα και εξετάσεις θα συνταγογραφούνται ανάλογα με το «προφίλ» της ασθένειας και οι γιατροί υποχρεωτικά θα συμμορφώνονται στα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Εκτός από την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων, στόχος του υπουργείου Υγείας είναι και η προστασία των πολιτών, καθώς η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε χρήση απεικονιστικών εξετάσεων αλλά και συγκεκριμένων φαρμάκων. Ενδεικτικό είναι ότι το 2013 έγιναν περισσότερες από 1.500.000 αξονικές τομογραφίες (758.900 στο ΕΣΥ και 765.496 αποζημιώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά κέντρα)!

Μια... Μαγνητική διά πάσαν νόσον

ΠΟΣΟΣΤΑ

Την ίδια στιγμή, ενώ σε όλη την Ευρώπη, το ποσοστό των ασθενών που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με βιολογικούς παράγοντες φθάνει το 20% από το σύνολο των ασθενών με ρευματοπάθειες, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 30%-40%. «Στην Ελλάδα δεν έχουμε περισσότερους ασθενείς που η θεραπεία τους απαιτεί βιολογικούς παράγοντες» αναφέρει η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε κατάχρηση τέτοιων φαρμάκων, που επιλέγονται κατά κόρον από τους γιατρούς».
Η χορήγησή τους, προσθέτει, απαιτείται σε λιγότερες περιπτώσεις και όχι πάντως σε διπλάσια ποσοστά από την υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με την κ. Παπανικολάου, η κατάχρηση των φαρμάκων οδηγεί σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, και κυρίως δεν θεραπεύει τον ασθενή. Στην περίπτωση των βιολογικών παραγόντων, ο ασθενής που λαμβάνει τη σχετική θεραπεία χωρίς να την χρειάζεται, ουσιαστικά ακολουθεί παρηγορητική θεραπεία. Αντίστοιχα, στην ψωρίαση το 43% της συνταγογραφίας αποτελείται από βιολογικούς παράγοντες και κυκλοσπορίνες, σκευάσματα με ιδιαίτερα υψηλό κόστος και ένδειξη για τις πιο σοβαρές μορφές της πάθησης, ενώ ποσοστό 80% των ασθενών έχουν ήπια ψωρίαση. Μάλιστα μέσα σε έναν χρόνο (2013), η συνταγογράφηση πανάκριβων βιολογικών παραγόντων στον ΕΟΠΥΥ αυξήθηκε από 38% έως και 173% (ανάλογα με το σκεύασμα) όταν η συνταγογράφηση απλών αντι-ψωριακών σκευασμάτων παρουσίασε μείωση από 4% έως και 45%! Κατάχρηση φαρμάκων καταγράφεται στη χώρα μας και σε άλλες κατηγορίες σκευασμάτων. Η Ελλάδα παραμένει «πρωταθλήτρια» στην κατανάλωση αντιβιοτικών, εδώ και πολλά χρόνια, ανάμεσα σε 27 χώρες της Ευρώπης, με υπερδιπλάσια κατανάλωση από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Παράλληλα, η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στην κατανάλωση αντιδιαβητικών σκευασμάτων.

Μια... Μαγνητική διά πάσαν νόσον

ΤΟ «ΧΡΥΣΟ» ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ

Ακόμη και σε ειδικές κατηγορίες φαρμάκων, όπως ογκολογικών, η Ελλάδα διεκδικεί το «χρυσό». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ογκολογικού φαρμάκου, το οποίο μάλιστα προστατεύεται από πατέντα και θεωρείται κατά συνέπεια μοναδικό. Το συγκεκριμένο ογκολογικό φάρμακο, πουλάει στην Ελλάδα περισσότερα από 90.000 κουτιά.
Ο αντίστοιχος αριθμός στη Γαλλία είναι μόλις 220 κουτιά και στο Βέλγιο δεν ξεπερνά τα 100! Στην Ελλάδα δεν έχουμε περισσότερους ογκολογικούς ασθενείς αλλά έχουμε γιατρούς που συνταγογραφούν ελεύθερα.
Σύμφωνα με την κ. Παπανικολάου, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ελέγχουν τη συνταγογράφηση αφού παρέχουν συγκεκριμένες οδηγίες στους γιατρούς για το θεραπευτικό σχήμα που θα ακολουθήσουν κατά περίπτωση. Ήδη έχουν συνταχθεί και εγκριθεί 120 θεραπευτικά πρωτόκολλα για όλες τις παθήσεις. Από αυτά έχουν ψηφιοποιηθεί 25 και 5-6 έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Εκτός ελέγχου οι εξετάσεις

Το πρώτο τρίμηνο του 2014, καταγράφεται υπέρβαση κατά 50% από τον μηνιαίο στόχο δαπανών
Ανεξέλεγκτος παραμένει ο αριθμός των εξετάσεων που συνταγογραφούνται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του 2014, καταγράφεται υπέρβαση κατά 50% από τον μηνιαίο στόχο δαπανών του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, τους πρώτους τρεις μήνες του έτους εκτελέστηκαν διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις συνολικής δαπάνης 164,5 εκατ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για όλο το έτος έχει οριστεί για τις συγκεκριμένες εξετάσεις στα 328 εκατ. ευρώ.

10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ!

Σύμφωνα με την διοίκηση του Οργανισμού, η αύξηση της δαπάνης οφείλεται στην υπερβολική συνταγογράφηση εξετάσεων, ο αριθμός των οποίων ξεπερνάει τα δέκα εκατομμύρια κάθε μήνα! Μόνο τον περασμένο Ιανουάριο διενεργήθηκαν 10.131.746 διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα στον ιδιωτικό τομέα (9.204.260) και οι υπόλοιπες στα δημόσια νοσοκομεία.
Αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο διενεργήθηκαν 10.072.834 εξετάσεις, από τις οποίες 9.888.625 σε διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν 10.479.615 εξετάσεις από τις οποίες 9.649.430 στον ιδιωτικό τομέα. Η δαπάνη μόνο για τις διαγνωστικές και τις εργαστηριακές εξετάσεις ανήλθε τον Ιανουάριο στα 52,9 εκατ. ευρώ και μάλιστα στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι φυσιοθεραπείες και οι αιμοδιαλύσεις σε νεφροπαθείς.
Αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο η δαπάνη έφτασε τα 56 εκατ. ευρώ και τον Μάρτιο «έκλεισε» στα 55,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 εκτελέσθηκαν για τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να εφαρμόσει το μέτρο του clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής από τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα όσων ποσών υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ) και να «κουρέψει» την δαπάνη κατά 40%-50%.


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

Το κράτος από την μια επικρίνει την αλόγιστη χρήση φαρμάκων και εξετάσεων  και από την άλλη την ενισχύει με την καπιταλιστική πολιτική που επιβάλει στο χώρο ,κλείνοντας πονηρά το μάτι στούς ιδιώτες βιομήχανους της υγείας.Το σοβαρό αυτό θέμα δεν λύνεται ούτε με θεραπευτικά πρωτόκολα ούτε με clawback. Επιβάλετέ η αλλάγή από τα θεμέλια του σάπιου συστήματος που τόσα χρόνια έχει εδραιωθεί και ζει εις βάρος της υγείας του λαού,  που στο τέλος καλείτε  να πληρώσει αυτός και τον λογαριασμό...
Ο λόγος που δημοσιεύουμε το άρθρο αυτό  είναι μόνο γιατί τα νούμερα είναι εντυπωσιακά και αξίζει κανείς να τα μελετήσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου