Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Στις εκλογές ψηφίζουμε και για την Υγεία μας..




Με μια προσπάθεια τρομοκράτησης του ελληνικού λαού λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, τα διεθνή κέντρα αποφάσεων επιχείρησαν να χειραγωγήσουν την ψήφο των Ελλήνων, επαναφέροντας την απειλή εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Απειλή που μπορεί να αναφέρεται σε παρελθόντα χρόνο, όμως θέτει εκ νέου το εκβιαστικό δίλημμα: ή ψηφίζετε τους εκφραστές των πολιτικών του μνημονίου ή έρχεται η αποσταθεροποίηση της χώρας.

Την πραγματική τρομοκρατία, όμως, ζουν καθημερινά οι Έλληνες πολίτες στην προσπάθεια επιβίωσής τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μέσα σε συνθήκες τεράστιας ανεργίας και σκληρής πολιτικής λιτότητας, υπό την εποπτεία των δανειστών. Σε αυτές τις συνθήκες είδαν τη δημόσια υγεία να διαλύεται βήμα-βήμα, καθώς η ελάττωση των δημόσιων κοινωνικών δαπανών είχε σαν βασικό χαρακτηριστικό την καταστροφική ελάττωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με μπροστάρη τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και πριν απ' αυτόν τον Ανδρέα Λοβέρδο, υλοποίησε κατά γράμμα τις επιταγές των τροϊκανών, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες και την επαπειλούμενη ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση. Είναι ακριβώς αυτή η περιβόητη παρέμβαση στην υγεία, που προωθήθηκε σαν «σωτήρια», η οποία θα γίνει και η οριστική «ταφόπλακα» της κυβέρνησης Σαμαρά, καθώς ο κόσμος έχει πλέον αντιληφθεί ποιοι είναι αυτοί που επιδιώκουν να τον οδηγήσουν στην εξαθλίωση, δημιουργώντας καίρια πλήγματα στην διαβίωσή του.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αμείλικτες, τα αποτελέσματα δραματικά...

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων, κλινικών και μονάδων, που στερούν από τους Έλληνες πολίτες πολύτιμα κρεβάτια και βάζουν εμπόδια στην πρόσβασή στους στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Η επερχόμενη αξιολόγηση του προσωπικού των νοσοκομείων, ανοίγει η πόρτα σε νέες μειώσεις μισθών και θα οδηγήσει στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας-κινητικότητας ακόμα περισσότερους εργαζόμενους. Αφήνοντας τα δημόσια νοσοκομεία να ρημάξουν, λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, με τραγικές ελλείψεις σε απλά υλικά (από χαρτί υγείας, μέχρι γάντια και σύριγγες) και αναγκαία φάρμακα, οραματίζονται νοσοκομεία εμπορευματοποιημένα, που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και γιατρούς που θα κλείνουν την πόρτα σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν και θα «χαρατσώνουν» τους ασθενείς.

Πλήρης αποδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: με την αδιαλλαξία του υπουργού Υγείας να οδηγεί τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε τρίμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις, οι ασθενείς πήραν μια πραγματική γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι. Το λουκέτο στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ αντικαταστάθηκε από μονάδες του νέου ΠΕΔΥ που υπολειτουργούν και έχουν σοβαρές ελλείψεις σε ειδικότητες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να στρέφονται όλο και πιο πολύ στην ιδιωτική υγεία.

Πλαφόν στη συνταγογράφηση: παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης επιμένει στο να βάζει εμπόδια στην απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική περίθαλψη και στην άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος. Οι ασθενείς σε νέες περιπέτειες, στο κυνήγι γιατρού που δεν έχει συμπληρώσει το όριο. Αλλιώς, πληρώστε από την τσέπη σας...

Καταβαράθρωση της δημοσίας φαρμακευτικής δαπάνης: πρόκειται για τη μνημονιακή πολιτική που συνδέει τις δαπάνες υγείας με υποχρεωτικά χαμηλά ποσοστά επί του καταρρέοντος ΑΕΠ. Χωρίς καμιά κοινωνική και επιστημονική τεκμηρίωση, οι δημόσιες δαπάνες για τη φαρμακευτική περίθαλψη έπεσαν φέτος στα 2 δισ., με αποτέλεσμα τη δυσχέρεια των ασθενών για πρόσβαση στο αναγκαίο για αυτούς φάρμακο. Η δυσχέρεια αυτή οφείλεται σε ελλείψεις φαρμάκων και στην εντυπωσιακά αυξημένη συμμετοχή των ασθενών στην φαρμακευτική δαπάνη, που έχει ανέλθει ήδη στο 35% περίπου, και για ορισμένες κατηγορίες ασθενειών μπορεί να ξεπερνά και το 60%.
Ταυτόχρονα, για να εξυπηρετηθεί η μνημονιακή περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης, μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων, σε όρια που δεν ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Βέβαια, οι μειώσεις αυτές δεν φτάνουν ποτέ στις τσέπες των ασθενών, οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν από τα πενιχρά τους έσοδα τη δυσθεώρητη συμμετοχή και τη διαφορά στην τιμή από το φθηνότερο γενόσημο, στο οποίο προκλητικά οδηγούνται με τη συνταγογράφηση της δραστικής και τις... ευλογίες (δεν κοστίζουν ποτέ...) του κ. Γεωργιάδη.
Έτσι, υπονομεύεται και ο ρόλος της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας ως μοχλός παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Μοναδικός τους στόχος, και στο φάρμακο, είναι η μείωση των δημοσίων δαπανών, προς το συμφέρον των δανειστών, ανεξαρτήτως του μεγέθους των «παράπλευρων» απωλειών, είτε σε όρους δημόσιας υγείας, είτε σε όρους παραγωγικής υποβάθμισης.

Φαρμακεία-σούπερ μάρκετ: ένας ακόμη κρίσιμος για τη δημόσια υγεία κλάδος απειλείται με αφανισμό, προς όφελος κυρίως ξένων ομίλων που πιέζουν για τη δημιουργία αλυσίδων φαρμακείων. Παράλληλα, προωθείται η διάθεση των Μη Υποχρεωτικώς Συναγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) από σούπερ-μάρκετ, εγείροντας βάσιμη ανησυχία για τις συνθήκες αποθήκευσης, διατήρησης και κακώς εννοούμενης εμπορικής προώθησης των φαρμάκων, σε βάρος της δημόσιας υγείας.
Η πρόσφατη αναγγελία του υπουργού Υγείας περί ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, καταδεικνύει τη δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά σε ιδιωτικά, ξένα συμφέροντα.
Οι επερχόμενες εκλογές είναι ευκαιρία για να απορρίψει ο ελληνικός λαός στην πράξη αυτή την πολιτική. Οι Έλληνες φαρμακοποιοί έχουν ήδη βροντοφωνάξει ότι θα «μαυρίσουν» την κυβέρνηση Σαμαρά, τις πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που έβαλαν την υπογραφή τους (Α. Γεωργιάδης, Α. Λοβέρδος) στη διάλυση της υγείας.
Οι γιατροί είναι στα κάγκελα εδώ και μήνες, με τις παραδοσιακά «γαλάζιες» ιατρικές ενώσεις της χώρας να προειδοποιούν ότι όσο δεν διορθώνονται οι άδικες πολιτικές στην υγεία, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θα «ψάχνονται» στις επόμενες εκλογές. Ο πανικός της κυβέρνησης να εμφανίσει αποτελέσματα που επικροτούν την πολιτική της, οδήγησε δύο ιατρικούς συλλόγους της χώρας να κάνουν τις εκλογές τους κατά παράβαση της διακήρυξης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που έχει ορίσει την εκλογική διαδικασία για τον επόμενο Οκτώβριο.
Η συντριπτική καταδίκη, όμως, της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σαμαρά, θα έρθει μέσα από την ψήφο των ασθενών, των ασφαλισμένων, των ανασφάλιστων, των εργαζομένων στις φαρμακευτικές εταιρίες, το σύνολο των άλλων κλάδων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, αφού άπαντες ζουν τον Γολγοθά της υποτίμησης του επιπέδου της ζωής τους όλο αυτό το διάστημα.



Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/item/313298-stis-ekloges-psifizoume-kai-gia-tin-ygeia-mas#ixzz323ODrNui

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου