Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Φίλτρα νεφρού για...κλάματα! Η κρίση τρώει και τους νεφροπαθείς



Κόψε από δω κόψε από εκεί, τελικά η προσπάθεια για εξοικονόμηση πόρων στο ΕΣΥ φέρνει κακής ποιότητας υλικά στα νοσοκομεία όπως στην περίπτωση των νεφροπαθών. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Ακόμη και... “Κουβανέζικα” φίλτρα αιμοκάθαρσης (όχι από την Κούβα αλλά για τον ...κουβά) αγοράζονται πλέον στα δημόσια νοσοκομεία με συνέπεια να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των νεφροπαθών. Τα φίλτρα για την αιμοκάθαρση που θεωρούνται ένα από τα ακριβά υλικά προμηθειών, αποτελούν βασικό υλικό για χιλιάδες πάσχοντες οι οποίοι αναγκάζονται να πηγαίνουν στα νοσοκομεία προκειμένου να μπορέσουν να κρατηθούν στη ζωή. 
Ωστόσο φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα οι περικοπές τρώνε την ποιότητα των φίλτρων με αποτέλεσμα να καταγράφονται διάφορα τραγικά περιστατικά την ώρα που οι ασθενείς βρίσκονται στο μηχάνημα. 
Σύμφωνα με τον  πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Γιώργο Καστρινάκη  πλέον γίνονται προμήθειες με χαμηλές τιμές γι αυτό και η ποιότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή. Είναι ενδεικτικό ότι τα φίλτρα σε πολλές περιπτώσεις χαλάνε την ώρα που είναι σε εξέλιξη η αιμοκάθαρση. 
Και το ζήτημα είναι ότι στο παρελθόν η αγορά των φίλτρων τεχνητού νεφρού θεωρούνταν από εκείνες με τις με τις μεγαλύτερες υπερτιμολογήσεις παρά τις συνεχείς περικοπές στις τιμές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου