Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Μαύρες τρύπες, πάρτυ ιδιωτών και λουκέτα σε υπηρεσίες των Νοσοκομείων δείχνουν τα στοιχεία του ΕΣΥΝΕΤ


του Aristerix
Δημοσιεύτηκαν στο ΕΣΥΝΕΤ τα οικονομικά στοιχεία των Νοσοκομείων στα οποία περιλαμβάνονται οι δαπάνες για την αφορά φαρμακευτικού υγειονομικού υλικού, αντιδραστηρίων καθώς και για υπηρεσίες (ιδιωτικά συνεργεία) για το 2013.
Αντίστοιχα στο ΕΣΥΝΕΤ μπορεί κάποιος να δει τα οικονομικά στοιχεία του 2012 με τα αντίστοιχα στοιχεία.
Από μια πρώτη προσέγγιση των στοιχείων προκύπτει αβίαστα ότι παρά το γεγονός ότι τα Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα και υγειονομικό υλικό φαίνεται ότι δεν διατίθενται οι ανάλογες πιστώσεις που θεωρητικά μόνο έχουν εγγραφεί. Είναι προφανές ότι η έγκριση των πιστώσεων γίνεται μόνο για το θεαθήναι ενώ στην πραγματικότητα  τα χρήματα που διατίθενται είναι κατά πολύ λίγότερα.
Το δεύτερο στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το ύψος των δαπανών για ιδιωτικά συνεργεία που παρά το γεγονός ότι οι κατώτεροι μισθοί και οι συλλογικές συμβάσεις έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 25%  η μείωση που προκύπτει είναι απειροελάχιστη γύρω στο 5-8%. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι εταιρίες αυτές συνεχίζουν να κερδοσκοπούν ενώ ταυτόχρονα συνεχώς και νέες υπηρεσίες διατίθενται σε ιδιώτες.
Το τρίτο στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η εκτίναξη των πληρωμών για επισφαλή εργασία (επικουρικοί) ειδικά στην 2η και 3η ΥΠΕ. Το συνολικό ποσό ξεπερνά το 5% της συνολικής μισθοδοσίες ενώ στις συγκεκριμένες ΥΠΕ προφανώς φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη.
Ένα  στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των Νοσοκομείων για το 2013 που από τα 1.952 εκατ € έχουν εξοφληθεί μόνο μόλις τα 1.097 εκατ € με αποτέλεσμα τα Νοσοκομεία να έχουν ένα οικονομικό άνοιγμα 850 εκατ € και με βάση την καθυστέρηση των 60 ημερών τουλάχιστον 500 εκατ €.
Τέλος δεν μπορεί κάποιος να μην σχολιάσει το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει πλέον αφοσιωθεί στο έργο του, δηλαδή την στήριξη του ιδιωτικού τομέα αφού έχει καταβάλλει για νοσήλια στα Δημόσια Νοσοκομεία για το 2013 μόλις 35 εκατ € περίπου.
Αν μάλιστα όλα αυτά συνδυαστούν με την μείωση των πιστώσεων στα Νοσοκομεία με τους προϋπολογισμούς του 2014 είναι πλέον βέβαιο ότι τα Νοσοκομεία οδηγούνται στη διάλυση και σε αρκετές υπηρεσίες θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο ενώ αρκετά από αυτά με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις θα οδηγηθούν στο κλείσιμο.
Συμπερασματικά πρέπει να γίνει καθαρό η συνέχιση αυτής της πολιτικής είναι καταστροφική και η ανατροπή της με οργανωμένη αντίσταση και αγώνα καθίσταται σήμερα μονόδρομος.
Δείτε τα οικονομικά στοιχεία του 2013 και εδώ του 2012

πηγη:http://www.ygeionomikoi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου