Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014

Προ των πυλών η ψευτοαξιολόγηση, με στόχο λουκέτα και απολύσεις
Ένα από τα πεδία άσκησης των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που συμπυκνώθηκαν στα Μνημόνια και υλοποιούνται, αποτελεί  ο χώρος του Δημοσίου.
Οι συνεχείς παρεμβάσεις, ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων, αποσκοπούν στην περαιτέρω συρρίκνωση των δημοσίων κοινωνικών αγαθών με κατάργηση δομών και υπηρεσιών, αλλά και στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Με αυτές τις πολιτικές επιλογές εκχωρούνται νευραλγικής σημασίας τομείς του κοινωνικού κράτους στο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο, ενώ ταυτόχρονα μέσω της απορρύθμισης εργασιακών σχέσεων και των απολύσεων επιδιώκεται ό,τι έχει απομείνει ως σταθερή εργασία να μετατραπεί σε ελαστική και οι εργαζόμενοι σε «απασχολούμενους» με δυσμενέστερους οικονομικούς όρους και φυσικά χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Παρά την επικοινωνιακή «καταιγίδα» του «πρωτογενούς πλεονάσματος», την  «επιστροφή στις αγορές» και της «εξόδου από το μνημόνιο» όλοι γνωρίζουμε πως τα μέτρα αυτά, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πολιτικής, όχι μόνο δεν θα σταματήσουν αλλά αντιθέτως θα συνεχίσουν να επιβάλλονται με μεγαλύτερη ένταση.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος των 25.000 διαθεσιμοτήτων και των 15.000 απολύσεων εντός του 2014 στο Δημόσιο, όχι μόνο δεν θέτει τέλος σ’ αυτή τη μακάβρια διαδικασία της θυσίας χιλιάδων εργαζομένων για τον εξευμενισμό των αγορών, αλλά ουσιαστικά θεσμοθετεί και παγιώνει τη διαδικασία απολύσεων στο δημόσιο. 
 Η ψήφιση του Ν. 4025/14, πριν μερικές ημέρες, επιβεβαιώνει την παραπάνω θέση και αποτυπώνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, αφού στο συγκεκριμένο νόμο προβλέπονται εκτός από την κατάργηση οργανισμών, διαθεσιμότητες, απευθείας απολύσεις και νέο κύμα διαθεσιμοτήτων με όχημα το καινούργιο σύστημα ‘’αξιολόγησης’’.
Επιχειρεί η συγκυβέρνηση  μέσα από την αξιολόγηση να κατασκευάσει δεκάδες χιλιάδες ανίκανων υπαλλήλων με στόχο να τους οδηγήσει στην απόλυση. Για το λόγο αυτό οριοθετεί αυθαίρετα και εκ των προτέρων το ποσοστό των υπαλλήλων που θα πρέπει υποχρεωτικά να κριθούν ως ανεπαρκείς στο 15% του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, για προφανείς λόγους που αναφέραμε προηγουμένως.
Ο Νόμος 4025/14 και τα άρθρα που αναφέρονται στην αξιολόγηση του προσωπικού, αποτελούν ουσιαστικά ένα πολύεργαλείο μαζικών απολύσεων. Συγκεκριμένα ό Νόμος προβλέπει:
·                     Την αξιολόγηση του συνόλου του προσωπικού του Δημοσίου και την κατάταξή του, βάσει προσόντων (που δεν προσδιορίζονται) σε τρεις κατηγορίες: Σε άριστους (ποσοστό έως 25%), σε ικανούς (ποσοστό έως 60%) και σε ανεπαρκείς (ποσοστό ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 15%).
·                     Την αξιολόγηση και την ευθύνη κατάταξη του προσωπικού στις παραπάνω κατηγορίες αναλαμβάνουν οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές των υπηρεσιών.
·                     Όσοι κατατάσσονται στην κατηγορία του 15%, προορίζονται σύμφωνα με το νόμο, για το νέο κύμα διαθεσιμοτήτων – απολύσεων που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.
·                     Παρέχεται στους Γενικούς Διευθυντές η δυνατότητα να προσδιορίσουν τις υπηρεσίες ή τα τμήματα απ’ τα οποία θα προκύψει το προσωπικό που απαιτείται για να καλυφθεί το υποχρεωτικό ποσοστό του 15%. Αυτό σημαίνει ότι το 15% μπορεί για κάποιες υπηρεσίες στα πλαίσια ενός φορέα να εκτιναχθεί πιο ψηλά και να φτάσει ακόμα και στο 100% του προσωπικού της. Ουσιαστικά παρέχεται η δυνατότητα στους υπηρεσιακούς παράγοντες η δυνατότητα να κλείνουν ανά πάσα στιγμή τμήματα και δομές (με βάση τις προτεραιότητες της περιόδου όπως λέει ο νόμος !!!) θέτοντας ουσιαστικά εκτός εργασίας το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές και ανεξαρτήτως φυσικά προσόντων.
·                     Ο ίδιος ο νόμος χαρακτηρίζεται ως ‘’μεταβατικός’’, ενόψει ενός νέου συστήματος αξιολόγησης που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα με ακόμα δυσμενέστερες διατάξεις, γεγονός που επίσης αποδεικνύει ότι αυτή την ώρα στόχος του δεν είναι άλλος από την δημιουργία μια μεγάλης δεξαμενής υπό απόλυση υπαλλήλων. 
Απέναντι στην πολιτική αυτή, της κατάργησης των δημόσιων αγαθών και της απόλυσης χιλιάδων υπαλλήλων, απαιτείται η άμεση, μαζική και αγωνιστική απάντηση όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Η ανάπτυξη μαζικών και ενωτικών αγώνων, είναι πλέον όρος επιβίωσης για το σύνολο των εργαζόμενων στο Δημόσιο. Η αξιολόγηση και ιδιαίτερα η κατασκευή δεκάδων χιλιάδων ‘’ακατάλληλων’’ υπαλλήλων έρχεται να προστεθεί στα αντιλαϊκά μέτρα της κατασκευής επίορκων και πλεονάζοντος προσωπικού και εξυπηρετούν τα σχέδια κυβέρνησης και τρόικας για χιλιάδες απολύσεις υπαλλήλων και την παραπέρα συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Αποκαλυπτικές των πραγματικών τους διαθέσεων είναι οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού περί ανάληψης, το αμέσως επόμενο διάστημα, νέων πρωτοβουλιών για την κατάργηση και τυπικά της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα.
  • Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τα πρωτοβάθμια Σωματεία η ΠΟΕΔΗΝ η ΑΔΕΔΥ, πρέπει να κλιμακώσουν την πάλη των εργαζομένων στο δημόσιο, ενάντια στις απολύσεις, την αξιολόγηση και τις διαθεσιμότητες. Να αποφασίσουν άμεσα δράσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες μορφές αγώνων που θα αποτρέψουν την υλοποίηση του νέου νόμου.
  • Να πραγματοποιήσουν σε όλους τους χώρους δουλείας μαζικές συνελεύσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων.
  • Να αναλάβουν πρωτοβουλίες μπλοκαρίσματος και ουσιαστικής ακύρωσης όλων των διαδικασιών που θα βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης του Νόμου.
  • Να καλέσουν όλους όσους εμπλέκονται λόγω της θέσης τους στην υπηρεσιακή ιεραρχία, να μην συμβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο στη διαδικασία της ψευτοαξιολόγησης, θέτοντας σε ομηρία και τον προθάλαμο της απόλυσης δεκάδες εργαζόμενους.
Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο κύκλος της κλείνει, εντείνει τις επιθέσεις της έναντι των εργαζομένων, η απάντηση που θα λάβει θα είναι εκκωφαντική. Κανείς εργαζόμενος δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης – απόλυσης χιλιάδων συναδέλφων. Κανείς συνάδελφος δεν θα ‘’εξαργυρώσει’’ οποιαδήποτε υπηρεσιακή θέση, βάζοντας την υπογραφή του για την απόλυση συναδέλφων του. Δεν θα αναλάβουμε εμείς το βάρος των απολύσεων που η κυβέρνηση δρομολογεί και εντέχνως προσπαθεί να μας μεταφέρει. Δεν θα λάβουμε μέρος σε διαδικασίες κανιβαλισμού που η κυβέρνηση καλλιεργεί εντός των υπηρεσιών 

ΠΗΓΗ:http://www.ygeionomikoi.gr/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου