Η διασπάθιση 1,2 εκατ. ευρώ εν ονόματι της ανάπτυξης ενός προγράμματος τηλεϊατρικής στο Αιγαίο που όμως δε λειτούργησε ποτέ, την οποία και αποκάλυψε το «Ε» το Φεβρουάριο του 2004, βρέθηκε επιτέλους στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης. Εναντίον δύο πρώην πρόεδρων του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Βορείου Αιγαίου, των Σπύρου Κόντου και Παναγιώτας Χατζοπούλου, και δύο άλλων στελεχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε τοπικό επίπεδο, ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος εξετάζει στο πλαίσιο επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης τη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος. 

Το πρόγραμμα της τηλεϊατρικής που τα μηχανήματά του σκόρπισαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα χωρίς ποτέ να λειτουργήσει, αποτέλεσε τέσσερις έως τώρα φορές αντικείμενο ελέγχου, δύο φορές ερευνήθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) του Υπουργείου Υγείας, μία φορά από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και μία φορά από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
Τα πορίσματα αυτών των ελέγχων, αλλά προπάντων ένα ενημερωτικό σημείωμα στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος του πρώην οικονομικού επιθεωρητή τού ΣΕΥΥΠ Γιώργου Κουρέρη, ο οποίος δεν ανέχονταν το ατιμώρητο των οικονομικών εγκλημάτων που όλα έδειχναν πως είχαν συντελεστεί, οδήγησαν στην εισαγγελική εντολή για τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, μέσω της οποίας θα διερευνούνταν η τέλεση και κακουργηματικού χαρακτήρα αδικημάτων, τα οποία παρά την παρέλευση μιας δεκαετίας από την τέλεσή τους, δεν έχουν παραγραφεί.
Τι ήταν…
Το κόστους 1,2 εκατ. ευρώ πρόγραμμα τηλεϊατρικής που «εφήρμοσε» ο τότε πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Υγείας και Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου, Σπύρος Κόντος, δεν ήταν παρά προγράμματα software που είχαν τοποθετηθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο επί προηγούμενης προεδρίας του στο Β΄ ΠεΣΥΠ Αττικής και τα οποία επαναχρησιμοποιήθηκαν. Επρόκειτο επίσης και για μηχανήματα, οθόνες και υπολογιστές, που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ και σίγουρα είναι πλέον εκτός λειτουργίας!
"Και η Τότα Χατζοπούλου. Ξόδευε χρήματα από το πρόγραμμα τηλεϊατρικής για να μένει στο «Μεγάλη Βρετάνια»"
Στο σύνολό τους τα παραπάνω αγοράστηκαν με κατατμήσεις του ποσού του προγράμματος που είχε διατεθεί, δηλαδή του 1,2 εκατομμυρίου. Όπως προκύπτει από την πρώτη έκθεση του ΣΕΥΥΠ, από το Μάιο του 2004 ακόμα, ο κ. Κόντος και δύο συνεργάτες του προέβησαν σε παρατυπίες αλλά και παρανομίες στη διαχείριση των κονδυλίων του προγράμματος, όπως και σε πιέσεις σε διοικητές και άλλα στελέχη νοσοκομείων του Αιγαίου, προκειμένου να αποδεχθούν τις ενέργειές τους όσον αφορούσε στο σύστημα τηλεϊατρικής, αλλά και τη λειτουργία νέου διπλογραφικού συστήματος.
Παρά ταύτα, όμως, το πόρισμα δε διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διερευνηθεί η διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα, αλλά και η τύχη του νέου πορίσματος του ελέγχου τού ΣΕΥΥΠ.
Εντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη του πρώην οικονομικού επιθεωρητή τού ΣΕΥΥΠ Γιώργου Κουρέρη, ο οποίος αναφερόμενος στην οικονομική διαχείριση του προγράμματος της τηλεϊατρικής από την κ. Χατζοπούλου, διάδοχο του κ. Κόντου, σημειώνει τις «πληρωμές τελών του ιδιωτικού κινητού τηλεφώνου της κ. Χατζοπούλου, καθώς και διαμονής της ίδιας στο πολυτελές ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετάνια”».
Του δεύτερου ελέγχου τού ΣΕΥΥΠ επακολούθησε έλεγχος από ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και, τέλος, έλεγχος από το ΣΔΟΕ. Το σύνολο των παραπάνω πορισμάτων μαζί με την αναφορά του κ. Κουρέρη οδήγησαν στην εισαγγελική εντολή για την εξέταση της διάπραξης αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος.

Η έρευνα του «Εμπρός»
Το «Ε» το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2004 είχε αποκαλύψει με σειρά δημοσιευμάτων του τα έργα και τις ημέρες του κ. Κόντου στη διοίκηση του ΠεΣΥΠ Βορείου Αιγαίου, αλλά και πριν, στην Αμερική, από την οποία έφυγε με τη σκιά σκανδάλων όπου πρωταγωνίστησε και τα οποία χτύπησαν ως και το εκεί Χρηματιστήριο.
Τελικά και αφού ολοκλήρωσε το έργο του διπλογραφικού στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της Αθήνας, μετατέθηκε στη Μυτιλήνη, στην οποία εγκατέστησε την «ομάδα» του και έδωσε αγώνα για να υλοποιήσει το έργο της τηλεϊατρικής, που δεν ήταν παρά το πρόγραμμα του διπλογραφικού στο Σισμανόγελιο, ξαναπληρωμένο! Και μάλιστα, και αυτό μέσα από σύστημα απευθείας αναθέσεων κι όχι μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών.

Τι πληρώθηκε 1,2 εκατ. ευρώ!
Η λειτουργία του συστήματος τηλεϊατρικής του Σπύρου Κόντου που πληρώθηκε και ουδέποτε υλοποιήθηκε, περιελάμβανε τα περιφερειακά ιατρεία σε όλα τα μικρονήσια του Βορείου Αιγαίου, καθώς και στην Αγιάσο και τη Βολισό της Χίου.
Αυτά θα συνδέονταν με τα Κέντρα Υγείας στο Πλωμάρι, το Πυργί της Χίου και το Καρλόβασι της Σάμου κι αυτά, με τη σειρά τους, με τα πέντε νοσοκομεία του Βορείου Αιγαίου και μέσω δύο κέντρων διαχείρισης, ενός στην Αθήνα και ενός στη Μυτιλήνη, με 24ωρης λειτουργίας βάρδιες τηλεϊατρικής, με τα Νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Ερυθρός Σταυρός».
Τι από όλα τα παραπάνω λειτούργησαν; Απολύτως τίποτα. Το 1,2 όμως εκατομμύριο ευρώ ξοδεύτηκε έως λεπτού.

πηγη: http://www.emprosnet.gr/article/54940-sto-skamni-i-konti-tileiatriki