Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Οι προσπάθειες συντονισμού των νοσοκομείων από τα κάτω



Του Νίκου Μαλίνογλου


- Ο Νίκος Μαλίνογλου είναι πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της Αθήνας



Όσο πιο κρίσιμη γίνεται η κατάσταση στη δημόσια υγεία, τόσο βαθύτερα βουλιάζει η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ στην αδράνεια.
«Κάνουμε συντήρηση δυνάμεων και ταχτική φθοράς των κυβερνήσεων».
Έτσι περιέγραψε ο Σ. Κουτσιουμπέλης, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, την απροθυμία του να κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει σ’ έναν αποτελεσματικό αγώνα για τη διάσωση της δημόσιας υγείας, των εργαζομένων της και των ασθενών της. Τα παραπάνω λόγια ειπώθηκαν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ την 1/10/2013 και συμπληρώθηκαν με μια πρόταση κατάλληλη «δια πάσα νόσον»:
«μια νέα πανεργατική απεργία για τον προϋπολογισμό, το νέο μνημόνιο, το β κύμα εφεδρείας, κλπ».
Κι’ ενώ ο Κουτσιουμπέλης κάνει «συντήρηση δυνάμεων»
  • Έχουν κλείσει 8 νοσοκομεία. Ακολουθούν ακόμα δεκάδες επαρχιακά νοσοκομεία, με τους εργαζόμενους σε αυτά να μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, ενώ συνολικά βάσει μνημονίου στη χώρα πρέπει να μείνουν 80 νοσοκομεία απ’ τα 135 που υπήρχαν προ Τροϊκανών.
  • Η διαδικασία της Διαθεσιμότητας – Κινητικότητας ακόμα καλά κρατεί αφού όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε η επιστροφή των διαθεσίμων στις 16 Σεπτεμβρίου που είχε δεσμευτεί ο Α. Γεωργιάδης, αλλά αντίθετα μπορεί να τραβήξει για μήνες και δεν αποκλείεται να μην γυρίσουν όλοι οι εργαζόμενοι υγειονομικοί στα νοσοκομεία!
  • Στο όνομα της αναβάθμισης ετοιμάζουν επίθεση στον ΕΟΠΥΥ και τα κέντρα υγείας με διαθεσιμότητες 10.000 εργαζομένων από τον ΕΟΠΥΥ, τα πολυιατρεία του ΙΚΑ και τα Κέντρα Υγείας.
  • Ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει 700 εκατ ευρώ λιγότερα για τη δημόσια Υγεία σε σχέση με το 2013 και τα οποία είναι επιπλέον στα 1,1 δισ. ευρώ που έχουν αφαιρεθεί από τον κλάδο μας την τελευταία 3ετία.
  • Τα λογιστήρια ετοιμάζονται να εισπράξουν 25 ευρώ από κάθε ασθενή (ασφαλισμένο ή μη) που θα κάνει εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο απ τον ερχόμενο χρόνο και οι φαρμακοποιοί 1 ευρώ ανά συνταγή. Μαζί με το 5ευρω που εισπράττεται ήδη, η πολιτική αυτή θα αφαιμάξει τις τσέπες των πολιτών «αποφέροντας» στα ταμεία της Τρόϊκας 100 εκ. ευρώ το χρόνο.
Αντιμέτωποι μ’ αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία προσπαθούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους «από τα κάτω».

Τρία συντονιστικά

Την τελευταία περίοδο έχουν δημιουργηθεί 3 συντονιστικά αγώνα υγειονομικών:
Το πρώτο συντονιστικό, το οποίο συνεδρίασε στο ΚΑΤ στις 18/9, συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων και εργαζόμενοι από το ΚΑΤ, το Σισμανόγλειο, το Α. Φλέμιγκ, το Παίδων Πεντέλης και το Αγ. Αναργύρων.
Το δεύτερο, το οποίο συνεδρίασε στον Ευαγγελισμό στις 4/10, συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων και εργαζόμενοι από την Πολυκλινική, τον Ευαγγελισμό, το ν. Πατησίων, το Α. Φλέμιγκ, το Αγ. Βαρβάρα, το Σισμανόγλειο και τον Αγ. Σάββα. Σ΄αυτό το συντονιστικό συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ (ένωση νοσοκομειακών γιατρών).
Το τρίτο συντονιστικό το οποίο προϋπήρχε των δυο παραπάνω είναι με επίκεντρο το νοσοκομείο του Αγίου Σάββα με πολύμηνη δράση στην Αθήνα και διάφορες επαρχιακές πόλεις.
Η δημιουργία των παραπάνω συντονιστικών είναι ελπιδοφόρα και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να προσπεράσουν τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες όταν αυτές, αντί να λειτουργούν προς όφελος των εργαζομένων, λειτουργούν προς όφελος των κυβερνητικών και μνημονιακών σχεδιασμών και μπαίνουν εμπόδιο στην προώθηση και το σχεδιασμό αγώνων που να έχουν πραγματικά δυνατότητες να φέρουν αποτελέσματα.
Για να μπορούν όμως αυτά τα 3 συντονιστικά να οργανώσουν πραγματικά σοβαρές κινητοποιήσεις – κινητοποιήσεις που να έχουν προοπτική νίκης – το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να «συγχωνευτούν» και να γίνουν ΈΝΑ!
Τρία συντονιστικά, με διαφορετικά σχέδια δράσης, διασπούν, αντικειμενικά, τις δυνάμεις που θέλουν να αγωνιστούν και αποδυναμώνουν τις κινητοποιήσεις. Πχ από τις 11 Οκτώβρη ως τις 19 Οκτώβρη έχουν προγραμματιστεί 4 διαφορετικές πορείες: 11/10 από την πλατεία Μαβίλη προς τη Βουλή (συντονιστικό Ευαγγελισμού), 16/10 απ’ το υπ. Υγείας στη Βουλή (συντονιστικό Ευαγγελισμού), 17/10 τοπική πορεία των νοσοκομείων στα Βόρεια στο Μαρούσι (συντονιστικό ΚΑΤ) και 18/10 πορεία στο κέντρο με απόφαση του συντονιστικού του Αγίου Σάββα.
Αν θέλουμε να δώσουμε τον τόνο ότι ξεκινάμε μια προσπάθεια που θα ξεπεράσει την ανεπάρκεια της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ και θα κλιμακωθεί σταδιακά σε ένα μεγάλο αγώνα για τη δημόσια Υγεία και τις ζωές μας συνολικά, δεν πρέπει να σκορπάμε τις δυνάμεις μας.

Χρειαζόμαστε:

  • Συνεδριάσεις ΔΣ σωματείων και σύγκλιση ΓΣ στα νοσοκομεία με ενημέρωση των εργαζόμενων για τη προετοιμασία των κινητοποιήσεων.
  • Εξαγγελία μίας πορείας, (αντί τεσσάρων, πχ στις 16/10) με συμμετοχή όλων των νοσοκομείων που συμμετέχουν στα 3 συντονιστικά έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατό μαζικότερη.
  • Δημιουργία ενός κεντρικού συντονιστικού όλων των νοσοκομείων (πχ με πρώτη σύσκεψη στο τέλος της πορείας) παναττικό κατ’ αρχήν και στη συνέχεια πανελλαδικό.
  • Συντονισμό με πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες άλλων κλάδων που έχουν ειλικρινή διάθεση να αγωνιστούν.
Μόνο έτσι μπορούμε να οργανώσουμε τον αγώνα μας με σοβαρότητα και προοπτική με στόχο την ανατροπή των αντιδραστικών μνημονιακών πολιτικών.
Μόνο έτσι μπορούμε να κλείσουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τη σημερινή ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ και να τη ξεπεράσουμε δίνοντας αγώνα με καλύτερες προοπτικές επιτυχίας αλλά και συμβάλλοντας στην ανάγκη αναγέννησης του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι η μόνη λύση που μπορεί να εγγυηθεί δυναμικούς αγώνες που θα υπερασπίζονται τους εργαζόμενους και θα εναντιώνονται απέναντι στους όποιους επιτιθέμενους.


1 σχόλιο:

  1. Αν θέλετε αναδημοσιεύεται και αυτά:
    http://antigeitonies.blogspot.gr/2013/10/blog-post_3800.html ή http://taxpohealth.blogspot.gr/2013/10/blog-post.html

    http://agonistikiparemvasi.blogspot.gr/2013/10/blog-post_6915.html

    http://agonistikiparemvasi.blogspot.gr/2013/10/blog-post_9244.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή