Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

10 Σεπτεμβρίου 2013 - Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας




Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας είναι η Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου και αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο υψηλότερος αριθμός καταγεγραμμένων αυτοκτονιών κατά τα 50 τελευταία χρόνια στην Ελλάδα σημειώθηκε το 2011, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία τα οποία είχε δώσει τον περασμένο Μάιο στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση "Κλίμακα" και βασίζονται στις επίσημες καταγραφές της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).



Συγκεκριμένα, το 2011 κατεγράφησαν επισήμως στη χώρα μας 477 αυτοκτονίες, εκ των οποίων οι 393 αφορούσαν άνδρες και οι 84 γυναίκες, ενώ την ίδια χρονιά οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 26,52% σε σχέση με το 2010 και στην κατηγορία των γυναικών η αύξηση έφθασε το... 104,8%!
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2007 είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 328 αυτοκτονίες (268 άνδρες και 60 γυναίκες), το 2008 κατεγράφησαν 373 αυτοκτονίες (308 άνδρες και 65 γυναίκες) και το 2009 κατεγράφησαν 391 αυτοκτονίες (333 άνδρες και 58 γυναίκες).
Η περιφέρεια με το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών το 2011 ήταν η Αττική (35% των συνολικών θανάτων), κρατώντας την πρώτη θέση και το 2010, καθώς η Αττική είχε τότε το 29% των συνολικών αυτοκτονιών στην Ελλάδα.
Οι περιφέρειες οι οποίες ακολουθούν την Αττική (172 αυτοκτονίες) κατά το 2011 είναι η Κεντρική Μακεδονία (53 αυτοκτονίες), η Κρήτη (37 αυτοκτονίες), η Δυτική Ελλάδα (36 αυτοκτονίες), η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος (από 33 αυτοκτονίες), η Στερεά Ελλάδα (23 αυτοκτονίες), η Δυτική Μακεδονία και το Νότιο Αιγαίο (από 14 αυτοκτονίες), η Ήπειρος (13 αυτοκτονίες), τα Ιόνια Νησιά (9 αυτοκτονίες), το Βόρειο Αιγαίο (4 αυτοκτονίες) και το εξωτερικό (3 αυτοκτονίες).
Σύμφωνα με την "Κλίμακα", εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες από αυτές οι οποίες καταγράφονται επισήμως, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες αυτοκτονίας, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι... 15 - 20 φορές περισσότερες από τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες.


"Προφανές ότι η οικονομική κρίση κινητοποίησε αυτή τη διαδικασία"


"Μία περίεργη αριθμητική πρόοδο στην αύξηση των αυτοκτονιών καταγράφουν τα στοιχεία της 'Κλίμακας'", δηλώνει στο ygeia360.gr ο πρόεδρος της οργάνωσης, ψυχίατρος Κυριάκος Κατσαδώρος, ο οποίος τονίζει επίσης με κατηγορηματικότητα ότι "δεν μπορούμε να αποδώσουμε αποκλειστικά και μόνον στην κατάθλιψη ή τη σχιζοφρένεια αυτόν τον τόσο υψηλό αριθμό αυτοκτονιών στη χώρα μας. Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι είναι η οικονομική κρίση εκείνη η οποία κινητοποίησε αυτήν τη διαδικασία των αυτοκτονιών".
Ο ίδιος υπογραμμίζει, τέλος, ότι το 80% - 85% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί "και γι' αυτό μιλάμε τόσο πολύ για την αναγκαία εθνική στρατηγική και την πρόληψη, η οποία όχι μόνον απουσιάζει από τη χώρα μας, αλλά κατηγορείται κιόλας συστηματικά".


Υιοθετήθηκε εθνικό πρόγραμμα πρόληψης, αλλά δεν εγκρίθηκε ακόμη


Αξίζει να σημειωθεί ότι η "Κλίμακα" έχει σχεδιάσει ένα εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη της αυτοκτονίας, το οποίο, μάλιστα, έχει υιοθετηθεί από το υπουργείο Υγείας, αλλά δεν έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα η έναρξη της υλοποίησής του...
Βασικοί άξονες του εθνικού προγράμματος για την πρόληψη της αυτοκτονίας είναι η ανάπτυξη εξειδικευμένων περιφερειακών παραρτημάτων του Κέντρου Ημέρας για την πρόληψη της αυτοκτονίας, η διασύνδεση αυτών και η λειτουργική εξειδικευμένη κάλυψη των ατόμων τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο σε εθνικό επίπεδο, το ερευνητικό έργο, η εκπαίδευση ειδικών επαγγελματικών ομάδων (επαγγελματίες Υγείας, εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί, ιερείς κ.λπ.), η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού.


Πολύ επιφυλακτική η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία


Πάντως, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) και ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Χριστοδούλου είχε ζητήσει μετ' επιτάσεως στις 28 Φεβρουαρίου 2013 σε συνέντευξη Τύπου "να αυτοπεριοριστούμε όσον αφορά τον λόγο περί αυτοκτονίας, γιατί ο επαναλαμβανόμενος σχετικός λόγος μπορεί να πυροδοτήσει την αυτοκτονία σε άτομα με προδιάθεση", ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος της ΕΨΕ Δημήτρης Πλουμπίδης είχε παρατηρήσει στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι "εκείνο το οποίο παρατηρούμε στη χώρα μας λόγω της κρίσης είναι μόνον μία αύξηση της αυτοκτονικότητας και όχι των αυτοκτονιών".


ΕΠΙΨΥ: Σταθερή αύξηση στα μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια


"Πανελλαδικές επιδημιολογικές μελέτες κατά τα έτη 2008, 2009, 2011 και 2013, που διενεργήθηκαν από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) του Πανεπιστημίου Αθηνών καταγράφουν αύξηση της επικράτησης του μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου από 3,3% το 2008 σε 6,8% το 2009, 8,2% το 2011 και 12,3 το 2013, ενώ επισημαίνεται η ύπαρξη σημαντικής συσχέτισης ανάμεσα στον υψηλό βαθμό οικονομικής δυσχέρειας και την επικράτηση μείζονος κατάθλιψης".
Αυτό υπογραμμίζει σε μήνυμά του το πρόγραμμα του ΕΠΙΨΥ "Αντι-στίγμα", με αφορμή την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, και συμπληρώνει μεταξύ άλλων:
"Οι προαναφερθείσες μελέτες, καταδεικνύοντας την προοδευτική αύξηση της ψυχιατρικής νοσηρότητας ενόσω η οικονομική κρίση βαθαίνει, υπογραμμίζουν ως επιτακτική ανάγκη τη λήψη μέτρων για την προάσπιση της ψυχικής υγείας του ελληνικού πληθυσμού και την πρόληψη των αυτοκτονιών. Παρότι, θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, παρατηρείται μια τάση υπερ-προβολής περιστατικών αυτοκτονίας από τα ΜΜΕ, που συχνά συσκοτίζει το τοπίο δημιουργώντας μια παραπλανητική εικόνα, αυτή η διαπίστωση δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε υποτίμηση των διαστάσεων του προβλήματος, ενός προβλήματος που χρήζει άμεσων απαντήσεων".

πηγη:http://www.ygeia360.gr/el/news/item/5980-sxedon-o-ypshloteros-metapolemika-arithmos-aytoktoniwn-sthn-ellada-to-2011


πηγη:http://www.epipsi.gr/pdf/Suicide%2010-09-2013%20-%201.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου