Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΦΙΛΩΤΙ




ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – Κ.Υ. ΝΑΞΟΥ, Κ.Υ. ΑΜΟΡΓΟΥ, Π.Ι. & Π.Ι.Ι. ΝΑΞΟΥ, ΑΜΟΡΓΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


 Με την με αρ. πρωτ. Υ4α/οικ. 123898(ΦΕΚ 3499/Β΄/2012) πραγματοποιήθηκε η ενοποίηση των Οργανισμών του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου και του Γ.Ν. Σύρου και επισημοποιήθηκε η απώλεια της νομικής προσωπικότητας του Νοσοκομείου μας. Η ενοποίηση βέβαια είχε ήδη εφαρμοστεί από το καλοκαίρι του 2011 και τα δύο Νοσοκομεία λειτουργούν έκτοτε με ενιαία Διοίκηση. Τότε κάποιοι στη Νάξο και τις Κυκλάδες μιλούσαν για δήθεν «θετική εξέλιξη» και για τα «καλά» της διασύνδεσης. Επειδή όμως όλα τελικά κρίνονται εκ του αποτελέσματος, αξίζει να πούμε δυο λόγια για την «μετά συγχώνευση» πορεία του Νοσοκομείου μας

Από το 2011 λοιπόν μέχρι και σήμερα τα σημάδια της υποβάθμισης της Μονάδας μας είναι ήδη πολύ έντονα. Η διασύνδεση είχε ως πρώτη συνέπεια την τραγική συρρίκνωση του προϋπολογισμού με άμεσο αντίκτυπο στις προμήθειες, τον εξοπλισμό και την συντήρηση του Νοσοκομείου μας αλλά και την υποχρηματοδότηση εφημεριών, πρόσθετων αμοιβών κλπ που σε συνδυασμό με την υποστελέχωση καθιστούν την εφημέρευση στο Νοσοκομείο Νάξου ανασφαλή. Τα προγράμματα εφημεριών που εκδίδονται από την ενιαία διοίκηση, περιλαμβάνουν μόνο ένα Παθολόγο και ένα ή δύο Αγροτικούς κάθε μέρα σε ενεργό παρουσία στο Νοσοκομείο και όλες οι άλλες ειδικότητες εφημερεύουν σε ετοιμότητα.

Ο Οργανισμός του Νοσοκομείου Νάξου πετσοκόπηκε τον Απρίλη 2011 με Υπουργική Απόφαση που περιόρισε τους γιατρούς από 46 σε 19. Παράλληλα, κατάργησε πλειάδα άλλων θέσεων (νοσηλευτικού, παραϊατρικού, βοηθητικού κ.α. προσωπικού) αφήνοντας μας με μια δομή που όχι μόνο δεν μπορεί να υποστηρίξει δευτεροβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη αλλά είναι μικρότερη ακόμα κι από αυτήν του πρώτου κέντρου υγείας του νησιού μας που συστάθηκε το 1987. Με λίγα λόγια, η ενοποίηση, πριν καν εφαρμοστεί ολοκληρωτικά, μας γύρισε 25 χρόνια πίσω.

Καμία ανάπτυξη και αναβάθμιση υπηρεσιών δεν συντελέστηκε στην μετά συγχώνευση εποχή…… με λίγα λόγια, κανένα καλό δεν είδαμε.  Αντίθετα, οι πανάκριβοι εξοπλισμοί που είναι αγορασμένοι με τον κόπο του λαού, έχουν αφεθεί παρατημένοι για χρόνια και με τον κίνδυνο να μην είναι πια λειτουργικοί .Το ίδιο ισχύει και για τις κτιριακές και Η/Μ υποδομές που δεν τους γίνεται καμία συντήρηση. Για όλη αυτήν την απαξίωση της δημόσιας περιουσίας που συντελείται τόσα χρόνια τώρα, θα πρέπει ασφαλώς να αναζητηθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες.
Η αιμοδοσία, τα χειρουργεία, ο τεχνητός νεφρός, η κεντρική παροχή οξυγόνου, δεν λειτούργησαν ποτέ. Το καρδιολογικό  ιατρείο έχει ένα υπέρηχο καρδιάς (τρίπλεξ) παλαιάς τεχνολογίας  δεν χρησιμοποιείται από τους καρδιολόγους του Κ-Υ και δεν διαθέτει ούτε καν τεστ κοπώσεως, το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργεί μόνο για βασικές εξετάσεις (χωρίς ορμονολογικό αναλυτή), ο μαστογράφος είναι εκτός λειτουργίας. Το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι βάρδιες. Παράλληλα, η ιδιωτική πρωτοβουλία αναπτύσσεται με πυρετώδεις ρυθμούς. Η ύπαρξη 2 διαγνωστικών και ενός ιατρικού κέντρου, 2 μικροβιολογικών εργαστηρίων και πληθώρας ιδιωτών ιατρών που ζουν και εργάζονται στο νησί μας καταδεικνύει την τεράστια ανάγκη για παροχές υγείας στον τόπο μας που θα έπρεπε να καλύπτονται από το Νοσοκομείο Νάξου, δεδομένου μάλιστα ότι οι πλειονότητα των παραπάνω δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να επιβαρύνονται με δυσβάστακτα κόστη για την υγειονομική τους κάλυψη.

Οι λιγοστοί γιατροί που υπηρετούν στο Νοσοκομείο μας, φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον εξαιτίας της απαξίωσης των υφιστάμενων υποδομών και της υποχρηματοδότησης. Στο τέλος του 2012 παραιτήθηκαν 3 γιατροί (Καρδιολόγος, Αναισθησιολόγος, Βιοπαθολόγος)  από την ήδη υποστελεχωμένη μονάδα μας. Παράλληλα έχουν παγώσει όλες οι προσλήψεις. Δώδεκα θέσεις ιατρών για το Νοσοκομείο Νάξου έχουν σκαλώσει στο Υπουργείο για πάνω από ενάμιση χρόνο…. Σαν να μην έφταναν αυτά, επιχειρείται δόλια η απομάκρυνση τριών άλλων γιατρών του Νοσοκομείου μας μέσω του επαχθούς μέτρου της αργίας. Παράλληλα με το Νοσοκομείο, απαξιώνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και ο τομέας ψυχικής υγείας στο νησί μας σε μια εποχή μάλιστα που ο λαός τον έχει τεράστια ανάγκη.

          Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να διακομίζονται πολλά περιστατικά στη Σύρο και την Αθήνα με πλωτά και εναέρια μέσα. Εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται στις διακομιδές ασθενών, ενώ θα μπορούσαν να διατεθούν στην αναβάθμιση, τον εξοπλισμό και τη στελέχωση του Νοσοκομείου ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να εξυπηρετούνται στον τόπο τους, άμεσα, με ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία και επιπλέον κόστος. Επιπλέον, οι νεφροπαθείς εκδιώκονται από τον τόπο τους και υποχρεώνονται σε εσωτερική μετανάστευση επειδή οι μονάδες νεφρού σαπίζουν μέσα στα κουτιά.

Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες έκαναν τους διάφορους φορείς εξουσίας να προβούν σε υποσχεσιολογίες, όταν όμως πιέστηκαν να αναλάβουν δράση μας το ξέκοψαν και μας είπαν να το ξεχάσουμε.

Αυτός ο εμπαιγμός των νησιωτών κάποτε πρέπει να τελειώσει!!!! 13 χρόνια Νοσοκομείο ακούμε και Νοσοκομείο δεν βλέπουμε. Η μόνη λύση είναι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Η φωνή μας πρέπει να φτάσει επιτέλους στα αυτιά των κυβερνόντων και των διαφόρων βουλευτών και παραγόντων που μας έχουν φλομώσει στα ψηφοθηρικά εγκαίνια….. Το κατεστημένο, πολιτικό, κομματικό, συνδικαλιστικό με  τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια είναι αυτό που μας οδήγησε σε αυτό το χάλι"

Η απάντηση μας σε όλους αυτούς είναι εκκωφαντική!


ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΩΡΑ!!! ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ! Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑΞΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ, ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ…

Ανοιχτή συγκέντρωση ενημέρωσης και συζήτησης  για  την διοικητική αυτονομία του Νοσοκομείου και την ανάπτυξή του,  Σάββατο 30/03/2013 7 μμ, στον Πλάτανο στο Φιλώτι.

Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.

                                                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου