Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Περίεργα πράγματα στο Κ.Υ. Πάρου με το ΕΚΑΒ - και όχι μόνο....








Στο Κέντρο Υγείας Πάρου έχουν παραμείνει ορισμένες πλέον ειδικότητες γιατρών, ελάχιστοι νοσηλευτές και λίγοι διασώστες του ΕΚΑΒ.

Οι βάρδιες στο ΕΚΑΒ εδώ και μήνες δεν βγαίνουν. Στην Πάρο ΕΚΑΒ υπάρχει μόνο κάποιες ώρες της μέρας. Το οξύμωρο της κατάστασης (που το έχουμε θέσει και παλαιότερα από την εφημερίδα μας), είναι ότι κατά τις ημέρες των αργιών που το νησί μας επισκέπτονται «υψηλά» πρόσωπα (κυρίως πολιτικοί), το ΕΚΑΒ λειτουργεί σε 24ώρη βάση! Τυχαίο θα είναι... Μόνο, που οι Παριανές και οι Παριανοί ζουν στο νησί 365 μέρες το χρόνο και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των αργιών που έρχονται τα «υψηλά» πρόσωπα στο νησί μας.

Τα περίεργα της υπόθεσης

Σήμερα η εφημερίδα μας θα σας αποκαλύψει δύο έγγραφα στα οποία φαίνεται ξεκάθαρα ότι εκτός από το γενικό μπάχαλο που επικρατεί σε όλους τους τομείς της Ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας της πολιτικής του μνημονίου, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που επιδεικνύουν αδιαφορία για τους συνανθρώπους τους.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης διασωστών στο ΕΚΑΒ η προϊστάμενη διεύθυνσης νοσηλευτικών υπηρεσιών του υπουργείου υγείας κ. Καλούδη έστειλε στις 7 Σεπτεμβρίου στο Κ.Υ. Πάρου την παρακάτω επιστολή που κοινοποίησε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (μεταξύ αυτών και το Νοσοκομείο Σύρου).

Η προϊσταμένη της διεύθυνσης νοσηλευτικών υπηρεσιών έγραφε στην επιστολή της:
«Θέμα: Πρόγραμμα προσωπικού ΕΚΑΒ Τομέα Πάρου.
Στο τομέα της Πάρου ο αριθμός των διασωστών του ΕΚΑΒ δεν επαρκεί να καλυφθούν σε 24ώρη βάση όλες οι βάρδιες. Παρακαλούμε να εξεταστεί η δυνατότητα - προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες βάρδιες - το Κ.Υ. να αναλάβει την κάλυψη αυτών των βαρδιών κατά τη διάρκεια διακομιδής περιστατικού με ιατρό ή νοσηλευτή μαζί με ένα διασωστή του ΕΚΑΒ ανά βάρδια.

Σκοπός είναι να υπάρχει όσο το δυνατόν αρτιότερη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού χωρίς να επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι.
Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε εάν συμφωνείτε με το παραπάνω αίτημα και αν υπάρχει από μέρους σας η δυνατότητα αυτή».

Δηλαδή, επί της ουσίας η προϊσταμένη της διεύθυνσης των νοσηλευτικών υπηρεσιών του υπουργείου υγείας κ. Ελευθερία Καλούδη γράφει ότι αφού δεν επαρκεί το προσωπικό του ΕΚΑΒ να υπάρχει στη βάρδια ένας διασώστης και όταν υπάρχει περιστατικό να συνοδεύεται από ένα γιατρό ή νοσηλευτή. Όλα τα παραπάνω δεν είναι κάποιο νέο καθώς είχαν ειπωθεί και από τον γραμματέα του υπουργείου υγείας κ. Πολύζο στις 23/12/2010, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.


Στις 5/12/2011 ο διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου κ. Δημήτρης Τσιργής αποστέλλει στους επιστημονικούς διευθυντές των Κ.Υ. των νησιών μας, στο ΕΚΑΒ και στους γιατρούς την ακόλουθη επιστολή:

«Θέμα: Συνεχής κάλυψη καθημερινών προγραμμάτων πληρωμάτων ασθενοφόρων.
Σε συνέχεια των προβλημάτων που καταγράφονται σχετικά με την ασφαλή και συνεχή κάλυψη των προγραμμάτων των πληρωμάτων ασθενοφόρων και σύμφωνα με τη με αριθμό 2/32/30.11.2011 απόφαση του ΔΣ του Γεν. Νοσοκομείου Σύρου, σας γνωρίζουμε τα εξής:

 - Όπως γνωρίζετε τα προγράμματα διασωστών - πληρωμάτων ασθενοφόρων με τη με αριθμό πρωτ. Υ4δ/Γ.Π. οικ. 161698/23-12-2010 απόγαση του Γενικού Γραμματέα συντάσσονται από κοινού με τους υπηρετούντες οδηγούς των Μονάδων Υγείας. Η ευθύνη στην προκειμένη περίπτωση λειτουργίας των ΚΥ ανήκει στους Επιστημονικούς Διευθυντές.

- Τα προγράμματα των πληρωμάτων ασθενοφόρων, εξαιτίας της έλλειψης στελέχωσης, τόσο του ΕΚΑΒ όσο και των ΚΥ, θα πρέπει να καλύπτονται υποχρεωτικά και τουλάχιστον με ένα άτομο (πλήρωμα ασθενοφόρου ή οδηγό) κατά βάρδια, έτσι ώστε πρωτίστως να παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης όλων των βαρδιών.

Σε περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα να καλύπτονται βάρδιες από δύο διασώστες - πληρώματα ή οδηγούς του ΕΚΑΒ και του ΚΥ, εξυπακούεται ότι αυτό εξακολουθεί να είναι το απολύτως επιθυμητό.

- Στις περιπτώσεις επειγουσών και ιδιαιτέρως σοβαρών διακομιδών (οι ενδείξεις των οποίων γίνονται αντιληπτές από την κλήση, πχ τροχαία ατυχήματα κλπ), στην περίπτωση «μονών βαρδιών» (ένας οδηγός ή διασώστης - πλήρωμα ασθενοφόρου), ενημερώνονται άμεσα οι εφημερεύοντες ιατροί, έτσι ώστε η διακομιδή να γίνει συνοδεία διαθέσιμου αγροτικού ιατρού ή νοσηλευτή.

Ο πρώτος στην τάξη ενεργεία εφημερεύων ιατρός που βρίσκεται σε ενεργή εφημερία, αναθέτει καθήκοντα συνοδείας σε υπηρετούντα αγροτικό ιατρό ή νοσηλευτή. Σε περίπτωση εφημερίας ετοιμότητα (έτερου ειδικευμένου ιατρού ή αγροτικού γιατρού) καλείται άμεσα επίσης ο ιατρός στο ΚΥ προκειμένου να καλυφθούν οι προκαλούμενες ανάγκες.

- Υπενθυμίζεται στους υπηρετούντες ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ ότι σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα και με τις κείμενες διατάξεις, αυτό που προέχει, είναι η εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και η κατά προτεραιότητα κάλυψη και εξυπηρέτηση των επειγόντων αναγκών των πολιτών.

Παρακαλούμε τέλος για τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, με γνώμονα πάντα την άσκηση του επαγγελματικού καθήκοντος στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, τον οποίο όλοι υπηρετούμε».

Όπως διαβάσατε και η επιστολή Τσιργή είναι σαφής σε ότι αφορά τις βάρδιες. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει διαπιστωθεί ότι γίνεται στην Πάρο, έως τουλάχιστον και την ώρα που έκλεισε η ύλη της εφημερίδας μας.

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με το διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου κ. Τσιργή που του θέσαμε το ερώτημα γιατί έως και 15/12 (δηλαδή 10 ημέρες μετά την επιστολή που έστειλε ο ίδιος) δεν έχουμε στην Πάρο τρεις ολοκληρωμένες βάρδιες του ΕΚΑΒ με τον τρόπο που προτείνει το υπουργείο υγείας. Ο κ. Δ. Τσιργής μας είπε ότι είχε την άποψη ότι το ΕΚΑΒ δούλευε στην Πάρο με τον τρόπο που είχε προταθεί.

Όπως μας εξήγησε είχε μιλήσει με την επιστημονική διευθύντρια του Κ.Υ. κ. Ελ. Κοκελίδου η οποία τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα! Τέλος, ο κ. Δ. Τσιργής μας διαβεβαίωσε ότι θα ασχοληθεί και πάλι με το θέμα ώστε να διαπιστώσει ο ίδιος τι ακριβώς γίνεται στην υπόθεση.

Στις γιορτές

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί στο Κ.Υ. Πάρου εφημερεύων γιατρός θα υπάρχει όλες τις ημέρες έως και τις 31/12/2011.

Σε ότι βέβαια αφορά το ΕΚΑΒ τα πράγματα θα είναι όπως συνήθως κατά τις αργίες που έρχονται στο νησί μας τα «υψηλά» πρόσωπα. Έτσι από την παραμονή των Χριστουγέννων έως και τις 26 Δεκεμβρίου οι βάρδιες του ΕΚΑΒ είναι πλήρης. Στις 27 Δεκεμβρίου που είναι η πρώτη εργάσιμη μετά τις αργίες, το ΕΚΑΒ έχει βάρδια μόνο το πρωί! Πλήρη κάλυψη της μέρας με 3 βάρδιες θα έχουμε και πάλι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, που τυχαία θα έχουμε και τις αφίξεις των «υψηλών» προσώπων...

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου - Αντιπάρου» στις 17/12/2011

πηγη:http://fileleutheros.pblogs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου