Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

Γενική Συνέλευση του ΣΒΕΝΝΑΜιΚ Τρίτη 02/04/2013 και ώρα 15:00Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ - ΚΥ ΝΑΞΟΥ,
ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΜΟΡΓΟΥ, ΠΙ ΚΑΙ ΠΠΙ
ΝΑΞΟΥ, ΑΜΟΡΓΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


ΠΡΟΣτα Μέλη του 

Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.Διεύθυνση:  Χώρα Νάξου, Τ.Κ. 84300
Τηλέφωνα: 6949206176, 6972828683, 6938113177

Συνάδελφοι-ες

σας καλούμε σε Γενική Συνέλευση των μελών του Σωματείου μας, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη,  02/04/2013 και ώρα 15:00, στο Κ.Υ. Νάξου, στο χώρο του σωματείου  με θέματα ημερήσιας διάταξης.
H παρουσία σας εκτός από επιβεβλημένη είναι και απαραίτητη.
Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι, τα μέλη του Σωματείου μπορούν να αποστείλουν εγγράφως κάθε πρόταση τους για θέμα που επιθυμούν να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνέλευσης, αιτιολογώντας την αναγκαιότητα συζήτησης του.
    
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.
         
          Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  
     ΚΡΙΜΙΤΖΑ ΕΙΡΗΝΗ                                          ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΜΑΡΙΝΑ


ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΦΙΛΩΤΙ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – Κ.Υ. ΝΑΞΟΥ, Κ.Υ. ΑΜΟΡΓΟΥ, Π.Ι. & Π.Ι.Ι. ΝΑΞΟΥ, ΑΜΟΡΓΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


 Με την με αρ. πρωτ. Υ4α/οικ. 123898(ΦΕΚ 3499/Β΄/2012) πραγματοποιήθηκε η ενοποίηση των Οργανισμών του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου και του Γ.Ν. Σύρου και επισημοποιήθηκε η απώλεια της νομικής προσωπικότητας του Νοσοκομείου μας. Η ενοποίηση βέβαια είχε ήδη εφαρμοστεί από το καλοκαίρι του 2011 και τα δύο Νοσοκομεία λειτουργούν έκτοτε με ενιαία Διοίκηση. Τότε κάποιοι στη Νάξο και τις Κυκλάδες μιλούσαν για δήθεν «θετική εξέλιξη» και για τα «καλά» της διασύνδεσης. Επειδή όμως όλα τελικά κρίνονται εκ του αποτελέσματος, αξίζει να πούμε δυο λόγια για την «μετά συγχώνευση» πορεία του Νοσοκομείου μας

Από το 2011 λοιπόν μέχρι και σήμερα τα σημάδια της υποβάθμισης της Μονάδας μας είναι ήδη πολύ έντονα. Η διασύνδεση είχε ως πρώτη συνέπεια την τραγική συρρίκνωση του προϋπολογισμού με άμεσο αντίκτυπο στις προμήθειες, τον εξοπλισμό και την συντήρηση του Νοσοκομείου μας αλλά και την υποχρηματοδότηση εφημεριών, πρόσθετων αμοιβών κλπ που σε συνδυασμό με την υποστελέχωση καθιστούν την εφημέρευση στο Νοσοκομείο Νάξου ανασφαλή. Τα προγράμματα εφημεριών που εκδίδονται από την ενιαία διοίκηση, περιλαμβάνουν μόνο ένα Παθολόγο και ένα ή δύο Αγροτικούς κάθε μέρα σε ενεργό παρουσία στο Νοσοκομείο και όλες οι άλλες ειδικότητες εφημερεύουν σε ετοιμότητα.

Ο Οργανισμός του Νοσοκομείου Νάξου πετσοκόπηκε τον Απρίλη 2011 με Υπουργική Απόφαση που περιόρισε τους γιατρούς από 46 σε 19. Παράλληλα, κατάργησε πλειάδα άλλων θέσεων (νοσηλευτικού, παραϊατρικού, βοηθητικού κ.α. προσωπικού) αφήνοντας μας με μια δομή που όχι μόνο δεν μπορεί να υποστηρίξει δευτεροβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη αλλά είναι μικρότερη ακόμα κι από αυτήν του πρώτου κέντρου υγείας του νησιού μας που συστάθηκε το 1987. Με λίγα λόγια, η ενοποίηση, πριν καν εφαρμοστεί ολοκληρωτικά, μας γύρισε 25 χρόνια πίσω.

Καμία ανάπτυξη και αναβάθμιση υπηρεσιών δεν συντελέστηκε στην μετά συγχώνευση εποχή…… με λίγα λόγια, κανένα καλό δεν είδαμε.  Αντίθετα, οι πανάκριβοι εξοπλισμοί που είναι αγορασμένοι με τον κόπο του λαού, έχουν αφεθεί παρατημένοι για χρόνια και με τον κίνδυνο να μην είναι πια λειτουργικοί .Το ίδιο ισχύει και για τις κτιριακές και Η/Μ υποδομές που δεν τους γίνεται καμία συντήρηση. Για όλη αυτήν την απαξίωση της δημόσιας περιουσίας που συντελείται τόσα χρόνια τώρα, θα πρέπει ασφαλώς να αναζητηθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες.
Η αιμοδοσία, τα χειρουργεία, ο τεχνητός νεφρός, η κεντρική παροχή οξυγόνου, δεν λειτούργησαν ποτέ. Το καρδιολογικό  ιατρείο έχει ένα υπέρηχο καρδιάς (τρίπλεξ) παλαιάς τεχνολογίας  δεν χρησιμοποιείται από τους καρδιολόγους του Κ-Υ και δεν διαθέτει ούτε καν τεστ κοπώσεως, το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργεί μόνο για βασικές εξετάσεις (χωρίς ορμονολογικό αναλυτή), ο μαστογράφος είναι εκτός λειτουργίας. Το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι βάρδιες. Παράλληλα, η ιδιωτική πρωτοβουλία αναπτύσσεται με πυρετώδεις ρυθμούς. Η ύπαρξη 2 διαγνωστικών και ενός ιατρικού κέντρου, 2 μικροβιολογικών εργαστηρίων και πληθώρας ιδιωτών ιατρών που ζουν και εργάζονται στο νησί μας καταδεικνύει την τεράστια ανάγκη για παροχές υγείας στον τόπο μας που θα έπρεπε να καλύπτονται από το Νοσοκομείο Νάξου, δεδομένου μάλιστα ότι οι πλειονότητα των παραπάνω δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να επιβαρύνονται με δυσβάστακτα κόστη για την υγειονομική τους κάλυψη.

Οι λιγοστοί γιατροί που υπηρετούν στο Νοσοκομείο μας, φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον εξαιτίας της απαξίωσης των υφιστάμενων υποδομών και της υποχρηματοδότησης. Στο τέλος του 2012 παραιτήθηκαν 3 γιατροί (Καρδιολόγος, Αναισθησιολόγος, Βιοπαθολόγος)  από την ήδη υποστελεχωμένη μονάδα μας. Παράλληλα έχουν παγώσει όλες οι προσλήψεις. Δώδεκα θέσεις ιατρών για το Νοσοκομείο Νάξου έχουν σκαλώσει στο Υπουργείο για πάνω από ενάμιση χρόνο…. Σαν να μην έφταναν αυτά, επιχειρείται δόλια η απομάκρυνση τριών άλλων γιατρών του Νοσοκομείου μας μέσω του επαχθούς μέτρου της αργίας. Παράλληλα με το Νοσοκομείο, απαξιώνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και ο τομέας ψυχικής υγείας στο νησί μας σε μια εποχή μάλιστα που ο λαός τον έχει τεράστια ανάγκη.

          Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να διακομίζονται πολλά περιστατικά στη Σύρο και την Αθήνα με πλωτά και εναέρια μέσα. Εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται στις διακομιδές ασθενών, ενώ θα μπορούσαν να διατεθούν στην αναβάθμιση, τον εξοπλισμό και τη στελέχωση του Νοσοκομείου ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να εξυπηρετούνται στον τόπο τους, άμεσα, με ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία και επιπλέον κόστος. Επιπλέον, οι νεφροπαθείς εκδιώκονται από τον τόπο τους και υποχρεώνονται σε εσωτερική μετανάστευση επειδή οι μονάδες νεφρού σαπίζουν μέσα στα κουτιά.

Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες έκαναν τους διάφορους φορείς εξουσίας να προβούν σε υποσχεσιολογίες, όταν όμως πιέστηκαν να αναλάβουν δράση μας το ξέκοψαν και μας είπαν να το ξεχάσουμε.

Αυτός ο εμπαιγμός των νησιωτών κάποτε πρέπει να τελειώσει!!!! 13 χρόνια Νοσοκομείο ακούμε και Νοσοκομείο δεν βλέπουμε. Η μόνη λύση είναι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Η φωνή μας πρέπει να φτάσει επιτέλους στα αυτιά των κυβερνόντων και των διαφόρων βουλευτών και παραγόντων που μας έχουν φλομώσει στα ψηφοθηρικά εγκαίνια….. Το κατεστημένο, πολιτικό, κομματικό, συνδικαλιστικό με  τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια είναι αυτό που μας οδήγησε σε αυτό το χάλι"

Η απάντηση μας σε όλους αυτούς είναι εκκωφαντική!


ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΩΡΑ!!! ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ! Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑΞΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ, ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ…

Ανοιχτή συγκέντρωση ενημέρωσης και συζήτησης  για  την διοικητική αυτονομία του Νοσοκομείου και την ανάπτυξή του,  Σάββατο 30/03/2013 7 μμ, στον Πλάτανο στο Φιλώτι.

Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.

                                                                                                        

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Σε Ιδιώτες το παρουσιολόγιο των νοσηλευτριώνΑνακοίνωση του Σωματείου Ευαγγελισμού
Στις 26 Μάρτη την ώρα της αλλαγής της βάρδιας (2.30 – 3μμ) εμφανίστηκαν προκλητικά υπάλληλοι ιδιωτικού συνεργείου ελέγχου (διαπιστευμένου από το Υπουργείο και εγκεκριμένου από τη Διοίκηση) και περιδιάβηκαν κάποιους ορόφους του νοσοκομείου προκειμένου να ελέγξουν την παρουσία νοσηλευτών σε διάφορα τμήματα με βάση τα προγράμματα που τους παρέδωσε η Διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας (!!).
Η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τις Διοικήσεις των νοσοκομείων πληρώνει αδρά «ελεγκτές» ιδιώτες με προφανή στόχο την κατατρομοκράτηση των εργαζομένων ώστε από τη μια, πειθήνια να υλοποιούν τους στόχους του νοσοκομείου – επιχείρησης κι απ’την άλλη, να παρέχουν στις Διοικήσεις την «τεκμηρίωση» για τις επερχόμενες απολύσεις υγειονομικών.
Αν είχαν σκοπό να αξιολογήσουν το έργο των υγειονομικών και τα προβλήματα του νοσοκομείου θα έπρεπε να επικεντρώσουν τον έλεγχο στα εξής:
Τα άνω των 15.000 ρεπό που χρωστά η Διοίκηση στους εργαζόμενους καθώς και τα ρεπό – ανάπαυσης μετά από εφημερίες που χρωστά στους γιατρούς (κυρίως, στους ειδικευόμενους).
Τις κανονικές άδειες του 2012 που δεν έχουν δοθεί αφού δεν μπορούν αλλιώς τα τμήματα να δουλέψουν με τη στοιχειώδη ασφάλεια λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό.
Τα κενά που ανέρχονται σε άνω των 1.500 με βάση το παρωχημένο Οργανόγραμμα της δεκαετίας του ’80. Σήμερα, βέβαια η εξέλιξη της επιστήμης, η ανάπτυξη τμημάτων και ειδικοτήτων και κυρίως, οι ανάγκες του πληθυσμού για περίθαλψη σημαίνει ότι λείπει πολλαπλάσιο προσωπικό.
Τις ολοένα αυξανόμενες επαγγελματικές ασθένειες που υφίσταται το προσωπικό ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας και της παντελούς απουσίας μέτρων υγείας κι ασφάλειας.
Τις άθλιες συνθήκες τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ασθενείς ειδικά στις Γενικές Εφημερίες.
Την ανεπάρκεια και την χαμηλή ποιότητα υλικών και φαρμάκων.
Τις οφειλόμενες αμοιβές από δεδουλευμένες εφημερίες – νυχτερινά – αργίες τουλάχιστον τεσσάρων μηνών.
Το γεγονός ότι κατά εκατοντάδες οι άνεργοι κι οι ανασφάλιστοι στερούνται την περίθαλψη αφού πρέπει να πληρώνουν ακριβά για εξετάσεις, νοσήλια κλπ.
Στο «όραμά» τους να δουλεύουμε απλήρωτοι και χωρίς ανάσα με το σύστημα… απόγευμα – πρωί – νύχτα χωρίς ρεπό σαν σύγχρονοι σκλάβοι στο όνομα της ΕυρωΈνωσης, του ΔΝΤ και των πολυεθνικών της υγείας
ΑΠΑΝΤΑΜΕ: ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ !
Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης διευκρινίζουμε ότι όπου κι αν εμφανιστούν
1. ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΜΕ – ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ! Υπεύθυνοι για την τήρηση του ωραρίου, τις εργασίες κάθε τμήματος κλπ είναι ο Διευθυντής κι ο/η Προϊστάμενος/η.
2. Ενημερώνουμε αμέσως το ΔΣ του Σωματείου, καλούμε συναδέλφους από διπλανά τμήματα και δημιουργούμε κλίμα αντίστασης και ανυπακοής στους σφουγγοκωλάριους της τρόικα!
3. η Διοίκηση έχει μεγάλη ευθύνη. Την καλούμε να ανακαλέσει την εργολαβία!

Δεν θα υποκύψουμε στα τσιράκια της πλουτοκρατίας. Τα συμφέροντά μας ως υγειονομικών είναι δεμένα με αυτά των ασθενών που θεραπεύουμε.

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ!


Το Δ.Σ. του ΣΕΝΕ

πηγη :http://www.ygeionomikoi.gr/

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Παιδιά με ειδικές ανάγκες


Κραυγή αγωνίας από τους γονείς για τη στάση της πολιτείας

  "Δεν θα κλείσουμε τα παιδιά μας σπίτι"

 


"Υπάρχουν άνθρωποι που δεν φαίνονται μέσα στην κοινωνία. Τους κρύβουν, δεν τους βλέπουν και βολεύονται όλοι. Έτσι νομίζουν δηλαδή". Τα λόγια της Ζακλίν Πόιτρας, μητέρας παιδιού με νοητική στέρηση, κινητικά προβλήματα και επιληψία αντικατοπτρίζουν τη σκληρή πραγματικότητα. Οι άνθρωποι με αναπηρία είναι καταδικασμένοι στο περιθώριο. Δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία.


Στο σχολείο, ελάχιστοι θυμούνται στην τάξη παιδιά με κινητικά προβλήματα ή με σύνδρομο down ή με αυτισμό. Παιδιά με διαφορετικές ανάγκες, αλλά όχι ενός κατώτερου θεού. Στη δουλειά τους το ίδιο. Ακόμα κι ο δρόμος δεν είναι για όλους. Κατεστραμμένες ή ανύπαρκτες διαβάσεις, πεζοδρόμια που χωρούν με δυσκολία δύο άτομα, πολλές φορές αποκλεισμένα από αυτοκίνητα απελπισμένων οδηγών, που δεν έβρισκαν θέση να παρκάρουν. "Περπατώ με το καρότσι μέσα στον δρόμο. Κάποιοι με κοιτάζουν, με δυσφορία. Σκέφτονται αν είμαι τρελή. Δεν τους αδικώ, το ίδιο σκεφτόμουν κι εγώ πριν έρθει η στιγμή που έπρεπε να μετακινηθώ στην Αθήνα με το καρότσι της Μάια". Ένας κόσμος σχεδιασμένος για λίγους και εκλεκτούς (;) "Έχεις δει πολλά μαγαζιά χωρίς σκαλοπάτια ;", με ρωτά με νόημα η Ζακλίν, προσπαθώντας με κόπο να περάσει πάνω από τις σπασμένες γεμάτες λακκούβες πλάκες του πεζοδρομίου στη Σταδίου.
Αν είσαι τυφλός δεν κυκλοφορείς. Αν είσαι σε καροτσάκι, μπορείς να το χρησιμοποιείς μόνο στο σπίτι. Οι άνθρωποι με αναπηρία εγκλωβίζονται μέσα στους τέσσερις τοίχους. Το ελληνικό κράτος επέλεξε να αντιμετωπίζει ως πρόβλημα μια μεγάλη κοινωνική ομάδα αντί να της δώσει ίσες ευκαιρίες. Την αντιμετωπίζει σαν χαλασμένο προϊόν που δεν μπορεί ν' αποδώσει, άρα δεν της είναι κι απαραίτητο. Τη βλέπει σαν ένα παραπανίσιο έξοδο, που πρέπει σταδιακά να συρρικνωθεί, πετσοκόβοντας επιδόματα, παροχές και υπηρεσίες, σχηματίζοντας μια παράλληλη κοινωνία ανθρώπων, που παλεύει μόνη της να επιβιώσει και να ζήσει με αξιοπρέπεια.
"Πολλά παιδιά έχουν εγκαταλειφθεί στα μαιευτήρια", αναφέρει η Ζακλίν. Από οικογένεια σε οικογένεια η αιτία διαφέρει. Άλλη δεν αντέχει να σηκώσει το βάρος των υποχρεώσεων, άλλη φοβάται, άλλη πάλι μένει στο "τι θα πει ο κόσμος". Πολλοί γονείς δεν το δέχονται ποτέ. "Υπάρχουν οικογένειες που κρύβουν τα παιδιά στο σπίτι. Πηγαίνουν σε γιορτές και εκδηλώσεις χωρίς αυτά".
Η δική της πρώτη αντίδραση όταν πληροφορήθηκε ότι η Μάια πάσχει από σύνδρομο aicardi ήταν "τι κάνω;". Έχοντας γεννηθεί και περάσει μεγάλο μέρος της ζωής της στον Καναδά γνώρισε μια διαφορετική πραγματικότητα. "Δεν υπάρχει διαχωρισμός. Υπάρχει αλληλεπίδραση. Οι άνθρωποι βγαίνουν κανονικά έξω. Όταν ήμουν μαθήτρια, υπήρχαν παιδιά με αναπηρία. Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού είναι άνθρωποι με αναπηρία, είναι φυσιολογικό"
Η προσγείωση στα ελληνικά δεδομένα ήταν απότομη. "Όταν έμαθα για τη Μάια ήμουν μόνη. Κανείς δεν ήρθε να μου πει έστω μια κουβέντα. Απλώς μου ανακοινώθηκε. Καμία ενημέρωση για το τι είχα να αντιμετωπίσω, καμία ψυχολογική υποστήριξη". Από τότε που γεννήθηκε η Μάια πέρασαν 13 χρόνια, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Οι γονείς έρχονται στην ίδια δύσκολη θέση. "Ψάχνεις μόνος σου να μάθεις. Απευθύνεσαι σε συλλόγους και σιγά-σιγά στέκεσαι στα πόδια σου". Αργά ή γρήγορα οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με νέες αγωνίες και ερωτήματα. Επόμενο βήμα είναι το σχολείο.


Στον αέρα παιδιά και γονείς

Πριν ξεκινήσει το κάθε παιδί περνά από ΚΔΑΥ (Κέντρα Διάγνωσης και Υποστήριξης). Εκεί γίνεται επίσημη διάγνωση, φαίνεται ο δείκτης νοημοσύνης, χορηγούνται τα απαραίτητα έγγραφα ανάλογα με την πάθηση του παιδιού και λαμβάνεται απόφαση για συνοδό στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο. Ωστόσο, "το λιγοστό προσωπικό, σε συνδυασμό με τον φόρτο εργασίας καθυστερούν σημαντικά τις διαγνώσεις". Οι γονείς πλέον κινούνται στα τυφλά.
"Δεν υπάρχουν περαιτέρω κατευθύνσεις", υποστηρίζει ο Δημήτρης Μπότσος πατέρας παιδιού με εγκεφαλική παράλυση και κινητικά προβλήματα. Οι επιλογές είναι δύο. Ειδικό και γενικό σχολείο. Tα γενικά σχολεία όμως παραπαίουν."Δεν υπάρχουν βασικές υποδομές όπως ράμπες, ασανσέρ ή ειδικές τουαλέτες".
Τις σοβαρές ελλείψεις των γενικών σχολείων υπογραμμίζουν στην "Α" και οι δασκάλες ειδικής Αγωγής, Ευμορφία Αρβανίτη και Βασιλική Κυρίτση. "Δεν υπάρχουν υπολογιστές με ειδικό εξοπλισμό για περιπτώσεις ανθρώπων με εγκεφαλική παράλυση. Δεν υπάρχει επίσης βοηθητικό προσωπικό, ενώ ακόμα κι ο τάπητας πολλών σχολείων είναι κακοσυντηρημένος, δυσκολεύοντας τη μετακίνηση παιδιών με καροτσάκια". Το χειρότερο όμως είναι η "εκπαιδευτική ανεπάρκεια. Πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές δεν διαθέτουν τη μεθοδολογία και την ευελιξία για ν' ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών. Δεν γνωρίζουν καν τα είδη αναπηρίας! Μια δασκάλα φώναζε δυνατά σ' ένα κουφό παιδί, επειδή πίστευε ότι έτσι θα την ακούσει. Άλλη δασκάλα είχε ρωτήσει τι είναι αυτισμός..."
Το ενδεχόμενο πλήρους ένταξης παιδιών σε γενικά σχολεία και το κλείσιμο όλων των ειδικών, επιλογή που εξετάζει από το Υπουργείο Παιδείας, φαντάζει με μετέωρο βήμα. "Στην Ιταλία τα ειδικά έκλεισαν σε μία εβδομάδα. Ήταν σκέτη καταστροφή", ισχυρίζεται η κ. Αρβανίτη και προσθέτει πως θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις πρώτα. Προϋποθέσεις που δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση, όπως αναφέρει ο κ. Μπότσος "Θα πρέπει να προηγηθεί η κατάλληλη προεργασία, για να μπορούν τα παιδιά και να συμβαδίσουν με τους ρυθμούς των υπολοίπων". Κάτι που σημαίνει "αύξηση του προσωπικού, ενδυνάμωση της παράλληλης στήριξης των παιδιών με έναν ακόμα εκπαιδευτικό, εκτός του δασκάλου της τάξης, αλλά και επιμόρφωση των καθηγητών-δασκάλων των γενικών σχολείων", συμπληρώνει η κ. Αρβανίτη.


Ξεπερνούν το 50% οι αναπληρωτές στα σχολεία

Η κατάσταση που επικρατεί στα ειδικά σχολεία δεν είναι ενθαρρυντική. Συνολικά 27 σχολικές μονάδες Ε.Α, χρειάζονται άμεση ενίσχυση στο δυναμικό τους, αλλά και βελτίωση των υποδομών τους, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα του Δικτύου Ειδικών Σχολείων (Δ.Ε.Σ), τον Οκτώβρη. Το συγκρότημα δημοσίων ειδικών εκπαιδευτηρίων "Νταού Πεντέλης" στον Δήμο Ραφήνας -Πικερμίου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς έχει ανάγκη από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, σχολικό νοσηλευτή, παιδοψυχίατρο, φυσικοθεραπευτή, διερμηνέα ΕΝΓ, ειδικό στον προσανατολισμό και Μουσικό. Στο ειδικό σχολείο Αιγάλεω για παιδιά με αυτισμό, λείπουν 6 δάσκαλοι και δεν υπάρχει καμία ειδικότητα και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στο ειδικό νηπιαγωγείο κωφών Πεύκης/Λυκόβρυσης, αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεταφοράς από το σπίτι τους στο σχολείο 17 μαθητές.
Ένα λιγότερο ορατό ζήτημα, αλλά διόλου ευκαταφρόνητο, είναι η συνεχής ανακύκλωση δασκάλων και καθηγητών. "Η ειδική αγωγή στο σύνολο της απαρτίζεται από αναπληρωτές κατά 50%. Προσωπικά εργάζομαι έξι χρόνια και ποτέ δεν ήμουν δύο συνεχόμενες χρονιές σ΄ένα σχολείο", δηλώνει η Eυμορφία Αρβανίτη.
"Στον Μιχάλη, αδερφό της Μάια, που δεν αντιμετωπίζει ειδικό πρόβλημα, δεν θα κοστίσει ιδιαίτερα η αλλαγή ενός και παραπάνω δασκάλων, όσο σ΄ εκείνη", υποστηρίζει η Ζακλίν. Η σημασία σταθερού προσωπικού για παιδιά με σοβαρές παθήσεις όπως η κόρη της κ. Πόιτρας όμως, είναι μεγάλη. "Δεν μιλάμε απλώς για μαθησιακές δυσκολίες, αλλά για δεξιότητές που αφορούν την καθημερινή διαβίωση των παιδιών. Είναι πάρα πολύ βασικό να υπάρχει σταθερό προσωπικό", υποστηρίζει η κ. Αρβανίτη και εξηγεί "Μαθητές με αυτισμό, παιδιά που έχουν πρόβλημα στην επικοινωνία και τον προφορικό λόγο, χρειάζονται χρόνο για να σ' εμπιστευτούν και να γίνει μια ουσιαστική παρέμβαση. Ξέχωρα απ' αυτό πολλές φορές καθυστερούμε να πάμε στα σχολεία. Χάνονται οι μήνες και πολύτιμος χρόνος".


"Αναγκαζόμαστε να δίνουμε χάπια"

Οι ελλείψεις σε προσωπικό δεν προκαλούν προβλήματα μόνο στο κομμάτι της εκπαίδευσης, αλλά θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία των παιδιών. "Παρότι η εγκύκλιος μας το απαγορεύει, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, όπου αναγκαζόμαστε να χορηγούμε, αφού έχει προηγηθεί υπεύθυνη δήλωση των γονέων, χάπια επιληψίας σε παιδιά που παθαίνουν κρίσεις. Θεωρητικά θα έπρεπε να υπάρχει σχολικός νοσηλευτής. Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει και οι γονείς δεν μπορούν να βρίσκονται στο σχολείο, επειδή εργάζονται, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος".


Δάσκαλος για κάθε... 2,5 μαθητές

Σε 1.000 εργαζόμενους υπολογίζονται τα κενά σε προσωπικό. Μονάχα ο θεσμός της παράλληλης στήριξης "μπόρεσε να λειτουργήσει κάπως, λόγω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ". Είναι αμφίβολο ωστόσο, το μέλλον του. Βάσει νόμου, "σε κάθε παιδί αναλογεί ένς δάσκαλος ειδικής αγωγής που θα το βοηθά παράλληλα. Στην πράξη όμως, από τις 2.500 αιτήσεις έχουν ικανοποιηθεί μόλις οι 925".


Εκπαίδευση με... όριο

Στην επαρχία η ειδική εκπαίδευση σταματά στο Γυμνάσιο. "Πριν κάποια χρόνια σκεφτόμασταν με τη γυναίκα μου αντί να μένουμε άνεργοι στην Αθήνα, να ζούμε τουλάχιστον κάπου πιο όμορφα στην επαρχία. Επιλέξαμε μια περιοχή κοντά στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν μπορούσαμε να βρούμε σχολείο για τον Μάρκο. Ο Μάρκος τώρα τελειώνει το Λύκειο. Αν είχαμε μετακομίσει, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει τις σπουδές τους κι αυτό διότι δεν υπάρχει ειδικό λύκειο εκτός Αθήνας".
Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό επίπεδο δεν μεταφράζονται μόνο σε χαμένες ώρες μαθημάτων, αλλά και σε δυσβάσταχτα έξοδα για τις οικογένειες. "Έχουμε απλήρωτους λογαριασμούς για μήνες. Καλύπτουμε έξοδα για να μην στερείται το παιδί μας όσα χρειάζεται. Δεν μπορούμε όμως πια να καλύψουμε τα έξοδα για φυσιοθεραπεία και λογοθεραπεία που είναι απαραίτητες για τον Μάρκο".


"Δεν θα κλείσω το παιδί μου σπίτι"

Κερασάκι στην τούρτα, ο ρατσισμός. Η Ζακλίν έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές γονείς με αντιλήψεις που θα ταίριαζαν σε παλαιότερες δεκαετίες. "Το ν' ακούς απ' τα παιδάκια ένα σχόλιο δεν σε εκπλήσσει τόσο, όσο το να ακούς κάτι υποτιμητικό από ένα γονιό. Υπάρχουν γονείς που πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα μείνουν πίσω στα μαθήματα εξαιτίας της Μάια. Ο κόσμος δυσκολεύεται να την αποδεχτεί. Στο τελευταίο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, η Ζακλίν κατέβηκε μαζί με την κόρη της. "Πρόκειται για ένα αγώνα για τα δικαιώματα της. Δεν θα την κλείσω στο σπίτι. Ο περιπτεράς πρέπει να ξέρει τη Μάια. Οι γείτονες πρέπει να ξέρουν τη Μάια".
"Πολλές φορές με κοροϊδεύουν για την αδερφή μου, τη λένε καθυστερημένη", μου λέει ο Μιχάλης, μικρότερος αδερφός της Μάια. Δεν μιλούσε με παράπονο, ούτε έβαλε τα κλάματα. Κατανοεί πως "έτσι είναι τα παιδιά". Όχι όλα βέβαια. "Υπάρχει ένας φίλος που με καταλαβαίνει. Είναι ο αδερφός του κουφός γι' αυτό". Το κακό είναι ότι "ακόμα κι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί δεν βοηθούν στο να εξαλειφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα", προσθέτει η Ζακλίν.
Τα πάντα λοιπόν εξαρτώνται από την πρωτοβουλία των ίδιων των γονέων. Η δημιουργία του ΔΕΣ, έγινε με σκοπό "να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα", αναφέρει ο Νέστορας Λαδάς, πατέρας του Άγγελου, παιδιού με σύνδρομο down, που το είδε να αποκλείεται από νηπιαγωγείο της Πετρούπολης "επειδή ήταν μεγάλος ο αριθμός των παιδιών και δεν επαρκούσε το προσωπικό". Σκοπός του ΔΕΣ δεν είναι να υποκαταστήσει το κράτος, αλλά "δεν είναι λίγες οι φορές που έχει χρειαστεί να το κάνει. Στο "Μαράσλειο", που βρίσκεται στον Ευαγγελισμό, έχουμε κάνει πολλά έργα μαζί με άλλους γονείς για τη βελτίωση του χώρου. Όπως το να φτιάξουμε το δάπεδο, να φτιάξουμε τους υπολογιστές ή να διαμορφώσουμε διαφορετικά τον χώρο για να υπάρχουν αίθουσες που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες". Το σημαντικό είναι όμως "ο κοινός αγώνας", που περιλαμβάνει 'ανταλλαγή πληροφοριών, καλύτερο συντονισμό δράσεων" και αποτελεί στην ουσία ένα καλό "όργανο διεκδίκησης".


Η αγωνία για το μέλλον

Ο μεγαλύτερος φόβος όλων των γονέων είναι "το μετά". Η επαγγελματική κατάρτιση που δίνεται στα παιδιά με αναπηρία "έχει ταβάνι", σύμφωνα με τον κ. Μπότσο, ενώ "η επαγγελματική αποκατάστασή είναι πάρα πολύ δύσκολη". Κι όμως κάθε παιδί θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. "Για παράδειγμα οι άνθρωποι με αυτισμό έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν στο σύνολο μια μικρή λεπτομέρεια. Θα μπορούσαν λοιπόν να εργάζονται στη συσκευασία και να διαχωρίζουν τα χαλασμένα προϊόντα", ισχυρίζεται η Βασιλική Κυρίτση. Όσα άτομα πάλι δεν μπορούν να εργαστούν και δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, οδηγούνται σε ιδρύματα. Ιδρύματα που υποχρηματοδοτούνται και παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις όπως αναφέρουν οι γονείς. Αντιθέτως σε άλλες χώρες, είναι σαφώς πιο διαδεδομένες οι μικρές κοινότητες ανθρώπων με παθήσεις όπως η Μάια, ο Μάρκος ή ο Άγγελος. "Οι ενήλικες μπορούν να ζήσουν ημιαυτόνομα με την παρουσία εργαζόμενων που τους βοηθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Είναι ενταγμένοι όμως στην κοινωνία".
Αν η κοινωνία και η Πολιτεία τηρούσαν διαφορετική στάση "θα κέρδιζαν πολλά περισσότερα απ' ό,τι τα παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα", πιστεύει η Ζακλίν. Γιατί αξίζει να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα; "Μια αγκαλιά του Άγγελου σε αποζημιώνει και με το παραπάνω. Τα παιδιά εκτιμούν απεριόριστα αυτό που τους δίνεις", λέει ο Νέστορας, "η Μάια δεν βαριέται ποτέ να παίξει μαζί μου, θέλω να πηγαίνουμε μαζί σχολείο", λέει ο μικρός Μιχάλης, "Μαθαίνεις την απλότητα, τη χαρά, την υπομονή", συμπληρώνει η Ζακλίν. Χρειάζεται κάτι άλλο;

πηγη:http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=761558

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ....
                                                                  http://www.youtube.com/watch?v=S4uKikadSPAΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ -- Κ.Υ. ΝΑΞΟΥ, Κ.Υ. ΑΜΟΡΓΟΥ, Π.Ι. & Π.Ι.Ι. ΝΑΞΟΥ, ΑΜΟΡΓΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

                                                    
το ήξερες ότι στο Γενικό Νοσοκομείο -- Κ.Υ. Νάξου υπάρχουν:

• 6 μονάδες αιμοκάθαρσης αξίας περίπου 123.000€ και λοιπός εξοπλισμός αιμοκάθαρσης, αξίας περίπου 25.000€ 
• Ένα ακτινοσκοπικό C-ARM αξίας περίπου 75.000€

• 3 φορητές μηχανές αναισθητικού αξίας περίπου 114.000€ και φορητός αναπνευστήρας μεταφοράς επειγόντων αξίας περίπου 10.000€ 

• ένας Πύργος βιντεολαπαροσκόπησης αξίας περίπου 41.000€ 

• 2 χειρουργικά τραπέζια αξίας περίπου 66.000€ 

• 3 MONITOR χειρουργείου αξίας περίπου 50.000€ και 1 φορητό MONITOR 4 καναλιών αξίας περίπου 11.000€

• 2 ηλεκτροχειρουργικές μονάδες υψηλής απόδοσης αξίας περίπου 22.000€, 1 συσκευή κρυοχειρουργικής (γυναικολογικό) αξίας περίπου 5.500€, αναρροφητήρας και ψαλίδι υπερήχων αξίας περίπου 41.000€ 

• Γυναικολογικό κρεβάτι αξίας περίπου 4.650€, θερμοκοιτίδα εντατικής θεραπείας αξίας περίπου 8.000€, θερμοκοιτίδα για μεταφορά νεογνών αξίας περίπου 18.600€, μονάδα φωτοθεραπείας νεογνών αξίας περίπου 2.000€, συσκευή ανάνηψης νεογνών αξίας περίπου 6.500€, καρδιοτοκογράφος αξίας περίπου 14.000€, αναλυτής χολεριθρίνης για νεογνά αξίας περίπου 4.000€, όργανα λαπαροσκόπησης, ενδοσκόπησης αξίας περίπου 11.000€, EGG RECORDER πολυκάναλο, φορητό αξίας περίπου 5.000€ 
• 2 κλίβανοι ταχείας αποστείρωσης (αυτόκαυστα) αξίας περίπου 20.000€ 

το ήξερες ότι όλα αυτά έχουν δημοπρατηθεί από το 2008


(http://www.depanom.gr/UserFiles/File/...) ;

το ήξερες ότι όλα αυτά έχουν παραδοθεί στο Νοσοκομείο από το 2009;

το ήξερες ότι όλα αυτά, τέσσερα χρόνια μετά, δεν έχουν ακόμα τεθεί σε λειτουργία;;;;;;;

το ήξερες ότι όλα αυτά είναι δικά σου;


Τα χειρουργεία, ο τεχνητός νεφρός,η αιμοδοσία και τόσες άλλες υπηρεσίες στο Γ.Ν-Κ.Υ δεν θα λειτουργήσουν ποτέ, αν πιστέψεις τις ψεύτικες υποσχέσεις των βο(υ)λευτών και των τοπικών καρεκλοκένταυρων παραγόντων θεσμικών και μη.
Το κόστος για αυτούς είναι πιο πάνω από την ανθρώπινη ζωή και το ότι δεν έχουμε ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Νάξου , Αμοργού και των μικρών Κυκλάδων μέχρι σήμερα είναι τρανή απόδειξη γι"αυτό.  
Μόνο η ίδια η κοινωνία με δυναμικούς αγώνες πλέον μπορεί να τα διεκδικήσει.      


ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ  ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΣΟΥ 
ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΙ,ΕΝΩ ΜΠΟΡΟΥΝ
ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΖΩΕΣ.


ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ?
ΕΙΣΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ? 
             Η
ΑΠΛΑ ΑΝΑΣΑΙΝΕΙΣ?


ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΤΑ!ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΟΥ ΤΗ ΖΩΗ!


ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
 ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ-ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ .                                                                   Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Αγγελική
Η Αγγελική είναι τυφλή εργαζόμενη σε δημόσιο νοσοκομείο. Ο μισθός της Αγγελικής, όπως και ο μισθός χιλιάδων εργαζόμενων ΑμεΑ στο δημόσιο, δεν εξαιρέθηκε απ τις περικοπές. Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, όταν κάποιος που έχει την όραση του ικανοποιεί ζωτικές του ανάγκες με μισθό 1000 ευρώ, ένας τυφλός για τις ίδιες ανάγκες, χρειάζεται τα τριπλάσια χρήματα.

Οι περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις των ΑμεΑ αποτελούν ακόμη μια απόδειξη της άρσης αυτού που παλιά αποκαλούσαν "κοινωνικό κράτος". Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει την καινούργια "κοινωνική πολιτική", σύμφωνα με τις εντολές των εντολοδόχων της, φανερώνεται σε όλο της το μεγαλείο με την καταστολή απο τα ΜΑΤ των κινητοποιήσεων των ΑμεΑ.

filmed/edited by Yiannis Vakrinos
original music Kostantis Papakonstantinou
Journalists Marianna Karalioliou, Natasa Kefalinou

πηγη:http://poetrybar.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥ Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ. ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΚΑΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΩΣ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ 
ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ-ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 

Ηχηρό μήνυμα του λαού της 

Πρέβεζας για την Υγεία ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
    
Ηχηρό μήνυμα αποστέλλει ο λαός της Πρέβεζας  μέσα από την υιοθέτηση του Ψηφίσματος των Πολιτών Πρέβεζας.
Πάνω από 11.000 συμπολίτες μας (κι ο αριθμός συνεχώς ανεβαίνει, καθώς δεν έχουν συλλεχτεί όλα τα ψηφίσματα ακόμη) υπογράφοντας απαιτούν:
1) Δημόσιες, πλήρεις, δωρεάν και  υψηλού επίπεδου  υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης  για όλους μας , χωρίς χαράτσια και αποκλεισμούς. Από την πρόληψη μέχρι την αποκατάσταση.
2) Την αναβάθμιση του υπάρχοντος Δημόσιου Νοσοκομείου  Πρέβεζας και των Κέντρων Υγείας στο νομό μας
  • Mε γενναία και επαρκή χρηματοδότησή τους  από τον κρατικό προϋπολογισμό
  •  Τη στελέχωσή  τους με το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Tον εξοπλισμό τους με τα απαραίτητα σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα και 
  • Την επέκταση των  παρεχόμενων υπηρεσιών τους, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες όλου του πληθυσμού της περιοχής μας αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών της . 
3) Καμία συρρίκνωση ή  κατάργηση υπηρεσιών , τμημάτων, κλινικών  του υπάρχοντος  Νοσοκομείου ή μείωση του προσωπικού του. Όχι στη  συγχώνευσή του ή υποβάθμιση του  ρόλου  του .
4) Την ανέγερση ενός νέου σύγχρονου  δημόσιου νοσοκομείου  στην Πρέβεζα , πλήρως εξοπλισμένου και κατάλληλα στελεχωμένου που να καλύπτει  πλήρως τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες συμπολίτες που έσπευσαν να υιοθετήσουν το ψήφισμα.
Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες εργαζόμενους  και συμπολίτες μας , τα μέλη της επιτροπής Αγώνα για την Υγεία στην Πρέβεζα, που έδωσαν τη μάχη διακίνησης του ψηφίσματος στην πόλη και τα χωριά.  

Το πρώτο βήμα έγινε.
Τώρα πρέπει να κάνουμε το επόμενο  βήμα .
 Με τους πολύμορφους  αγώνες μας,  με τις κινητοποιήσεις μας θα απαιτήσουμε λύσεις τώρα, σε σύγκρουση με τις πολιτικές  συρρίκνωσης του ΕΣΥ που ακολουθεί η κυβέρνηση, με τις πολιτικές επιχειρηματοποίησης και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών του, με τις επιταγές της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ 

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ακούσει τη φωνή των πολιτών
Πρέπει να πάρει θέση στα ξεκάθαρα αιτήματα του λαού της Πρέβεζας
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας  να ορίσει συνάντηση με εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα για την  Υγεία στην Πρέβεζα , των πολιτών και φορέων της Πρέβεζας

Καθώς  η κρίση στην Υγεία και στις δομές του ΕΣΥ βαθαίνει καθημερινά στη χώρα μας αλλά και στην περιοχή μας, καλούμε τους συμπολίτες μας σε αγωνιστικό συναγερμό.
Καλούμε ανοικτή σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία στην Πρέβεζα την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 στις 7 μμ στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας για να συζητήσουμε , καθορίσουμε  και οργανώσουμε την παραπέρα πορεία του αγώνα μας για δωρεάν , υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χωρίς χαράτσια και αποκλεισμούς. Για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Πρέβεζας και των Κέντρων Υγείας του νομού μας

Προσκαλούμε κάθε συμπολίτη μας να συμμετάσχει.
Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί μέχρι τη νίκη.

Πρέβεζα Μάρτιος 2013
                 ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
                                    ΤΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

πηγη:http://agonistikiparemvasi.blogspot.gr/ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ !  ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ : 
ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ

Μετά το κλείσιμο των ΤΕΙ στο νησί μας σειρά έχει και το Νοσοκομείο μας, με τη διαφορά ότι οι συνέπειες θα είναι τραγικές για την ζωή όλων μας.
Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι όλο αυτό το διάστημα η λειτουργία του νοσοκομείου ισορροπούσε πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί με οριακή επάρκεια σε υλικά και ανθρώπινο δυναμικό. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές που εργαζόμενοι συνεισέφεραν με απλήρωτη εργασία ή ακόμα και με χρήματα από την τσέπη τους προκειμένου να λειτουργήσει.

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΕΛΕΙΩΣΕ

Η ΣΙΤΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΤΕΤΑΙ

Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ

ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ

ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ

Θέση μας είναι ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να αποτελεί εισπρακτικό μηχανισμό για τους ήδη βαριά φορολογημένους πολίτες, αλλά ένα κοινωφελές ίδρυμα που παρέχει το αγαθό της υγείας σε όλους ανεξάρτητα τους πολίτες.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να καταλάβουν επιτέλους την κρισιμότητα της κατάστασης αρνούμενοι να χάσουν το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα στο νησί τους που είναι η τελευταία τους ελπίδα για την ζωή τη δική τους και των παιδιών τους.

 Σε ολιγόωρο αποκλεισμό του λιμανιού Ζακύνθου προχώρησαν  εργαζόμενοι του...
Νοσοκομείου του νησιού και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, διαμαρτυρόμενοι για την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ίδρυμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στην πλατεία μπροστά από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στην οποία μίλησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής και ο αντιπεριφερειάρχης Διονύσιος Μυλωνάς.

Στη συνέχεια ξεκίνησε πορεία που κατέληξε στο λιμάνι της πόλης και εκεί περίπου για μισή ώρα απέκλεισαν την κίνηση οχημάτων και περίπου για δεκαπέντε λεπτά την αποβίβαση επιβατών από το πλοίο της γραμμής.

Σημειώνεται ότι από την περασμένη εβδομάδα έχει υποβάλει την παραίτηση του ο διοικητής του Νοσοκομείου Ζακύνθου, Γιάννης Κομιώτης, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αδυναμία του να διαχειριστεί τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτει από τον προϋπολογισμό που έχει εγκρίνει το υπουργείο Υγείας.

πηγη:ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
              https://sites.google.com/site/syllogosergazomenwngnz/home


Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

KATAΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

 metakinisi_nosilefton    

            "Μετακίνηση Νοσηλευτών σε θέσεις Γραμματείας Ραντεβού ΕΟΠΥΥ"
Μετά από καταγγελία Νοσηλευτών- μελών μας αναφορικά με την μετακίνησή τους στην Γραμματεία Ραντεβού ΕΟΠΥΥ και την ανάθεση σε αυτούς του καθήκοντος του Τηλεφωνητή και του Γραμματέα, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, το θεσμικό όργανο προάσπισης των δικαιωμάτων των Νοσηλευτών της χώρας, καταγγέλλει την αντικείμενη στη Νομοθεσία πρακτική της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και σας καθιστά σαφή τα ακόλουθα:
Όπως αναφέρεται στο υπ’ αριθ. πρωτ. 36291/28-8-2012 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, οι Διευθυντές των Μονάδων των Τοπικών Μονάδων Υγείας κλήθηκαν να «στελεχώσουν την τοπική γραμματεία του τηλεφωνικού ραντεβού- πρώην 184- με προσωπικό που υπηρετεί στην υπηρεσία τους».  Οι οδηγίες αυτές- ΟΡΘΩΣ- ανεστάλησαν προσωρινώς  δια του υπ’ αριθ. πρωτ. 37244/31-8-2012 εγγράφου του ΕΟΠΥΥ. Στη συνέχεια όμως, δια του υπ΄αριθ. πρωτ. 38232/7-9-2012 εγγράφου, κλήθηκαν εκ νέου οι Διευθυντές των Μονάδων να «φροντίσουν για την ενίσχυση- στελέχωση των γραμματειών των Μονάδων τους».
Δυνάμει του υπ’ αριθ. 735/28-9-2012 εγγράφου του ΕΟΠΥΥ (αναφορικά με τη νέα διαδικασία για τη λειτουργία του Συστήματος Διαχείρισης Ζήτησης Υπηρεσιών Υγείας στις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ), καλούνται οι Διευθυντές του Οργανισμού να ορίσουν «άτομο ή άτομα» για την Γραμματεία των Ραντεβού.Στο τέλος του εγγράφου αναφέρεται «Για την πρόσβαση στο Σύστημα Διαχείρισης Ζήτησης Υπηρεσιών Υγείας επισυνάπτονται κωδικοί ανά μονάδα που θα διατεθούν με ευθύνη των Διευθυντών στους αρμοδίους υπαλλήλους της Γραμματείας της Μονάδος».  Στο «εγχειρίδιο χρήσης του συστήματος για το χρήστη Γραμματείας Μονάδων Υγείας» που επισυνάπτεται, με χρήση εικονιδίων, εμφανίζεται το λογότυπο ιδιωτικής εταιρίας.
Δια του εγγράφου αυτού επομένως καλούνται οι Διευθυντές των Μονάδων να μετακινήσουν προσωπικό, προκειμένου να στελεχώσουν τις  γραμματείες Σ.Δ.Ζ.Υ.Υ.Στο έγγραφο αυτό δεν διευκρινίζεται αν το προσωπικό θα μετακινηθεί σε οργανικές θέσεις οργανικών Μονάδων (Γραμματειών) του ΕΟΠΥΥ ή θα παρέχει την εργασία του στη θέση των εργαζομένων της αναδόχου του συγκεκριμένου έργου ιδιωτικής εταιρίας.
Α. Σε περίπτωση που αυτό είναι το αληθές περιεχόμενο του εγγράφου, γεγονός που απευχόμαστε θεωρώντας ότι διαβιούμε σε ένα ευνομούμενο Κράτος, βρισκόμαστε ενώπιον της πρωτοφανούς στα ελληνικά χρονικά υποχρέωσης δημοσίων λειτουργών σε παροχή εργασίας σε ιδιωτικό φορέα.
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο δημόσιος υπάλληλος έχει εκ του Νόμου υποχρέωση παροχής εργασίας στο φορέα στον οποίο διορίστηκε. Ο (δημόσιος) φορέας αυτός δεν έχει δικαιοδοσία εκχώρησης των ενοχικών του δικαιωμάτων για την παροχή εργασίας εις βάρος τρίτων (των υπαλλήλων). Μια τέτοια μορφή εργασίας και μια τέτοιου είδους διαταγή αποτελεί αναγκαστική εργασία.  Η αναγκαστική εργασία ρητά απαγορεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα και τα διεθνή κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο άρθρο 22 παρ. 4 του Συντάγματος προβλέπεται:«Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται.».
Πέραν της κατάφωρης αντισυνταγματικότητας της, η καταγγελλόμενη πρακτική αντιτίθεται στο σύνολο των κανόνων και των αρχών του δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου και στη γενικότερη φιλοσοφία αυτού, ενώ έρχεται σε αντίθεση και με την ειδικότερη απαγόρευση άσκησης ιδιωτικού έργου από δημόσιο υπάλληλο, η οποία επιτρέπεται κατ΄εξαίρεση, μόνο μετά από αίτηση του και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος (άρθρο 31 ΥΚ).
Επιπροσθέτως και επικουρικώς, η υιοθέτηση μιας ενδεχόμενης, με αυτό το περιεχόμενο διαταγής, αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων του υπαλλήλου που απορρέουν από το άρθρο 24 του  Υπαλληλικού Κώδικα: «Ο υπάλληλος είναι εκτελεστής της θέλησης του Κράτους, υπηρετεί μόνο το Λαό και οφείλει πίστη στο Σύνταγμα και αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία.».
Β. Σε περίπτωση που η μετακίνηση του προσωπικού και ειδικότερα των Νοσηλευτών πραγματοποιηθεί σε οργανικές θέσεις της Γραμματείας του ΕΟΠΥΥ, πρόκειται για κραυγαλέα περίπτωση παρανόμου αναθέσεως αλλοτρίων καθηκόντων, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 30 του Υπαλληλικού Κώδικα (ελλείπει η επαρκής και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, η εξειδίκευση των «επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών», ο προσδιορισμός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος που αφορά η ανάθεση αυτή κλπ).

 Οι Νοσηλευτές είναι Επιστήμονες Υγείας με προκαθορισμένες εκ του Νόμου αρμοδιότητες και καθήκοντα (πδ 351/1989) και στα καθήκοντα τους δεν περιλαμβάνονται σε καμία περίπτωση τα έργα του τηλεφωνητή, του χειριστή προγράμματος ηλεκτρονικής καταγραφής ραντεβού ή άλλα γραμματειακά καθήκοντα.
    ***********************************************************
Το άρθρο 25 του ισχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα προβλέπει: “Αν η διαταγή είναι προδήλως αντισυνταγματική ή παράνομη, ο υπάλληλος οφείλει να μην την εκτελέσει και να το αναφέρει χωρίς αναβολή.” Στο άρθρο 107 παρ.1 β. δε, ορίζεται:«Το υπαλληλικό καθήκον σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλει στον υπάλληλο πράξη ή παράλειψη που να αντίκειται προς τις διατάξεις του Συντάγματος και των νόμων, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 25 του παρόντος»
Συνεπεία όλων των ανωτέρω, είναι περισσότερο και από πρόδηλη η αντισυνταγματικότητα και η παρανομία μιας διαταγής με τέτοιο περιεχόμενο και οι Νοσηλευτές οφείλουν και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις να μην να μην την εκτελέσουν και να υποβάλουν σχετική αναφορά στην Υπηρεσία τους.
Αναφορικά με τη μετακίνηση προσωπικού στη  Γραμματεία Ραντεβού που αναφέρεται στο τελευταίο χρονικά έγγραφο που έχει κοινοποιηθεί σε όλες τις Μονάδες ΕΟΠΥΥ της χώρας -το οποίο φρονούμε ότι θα ανακληθεί σε συμμόρφωση με την κείμενη Νομοθεσία και την νομιμότητα- σας καλούμε όπως άμεσα μας παράσχετε διευκρινίσεις αναφορικά με τα ανωτέρω και την με την ενδεχόμενη πρόθεσή σας για μετακίνηση Νοσηλευτών σε θέσεις γραμματείας.
 Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε.
Ο Πρόεδρος                                     Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτρης Σκουτέλης                                       Αριστείδης Δάγλας

                                                                                      ΠΗΓΗ:http://enne.gr/4818